Hyppää sisältöön

DreamHack Masters näyttää, kääntyykö ENCEn suunta – Elias "Jamppi" Olkkonen: "Tätä varten on treenattu viime vuodet"

ENCE aloittaa ottelunsa turnauksessa tänään kello 18:30 Natus Vincerea vastaan.

ENCEn uusin pelaaja Elias "Jamppi" Olkkonen pääsee näyttämään taitojaan DreamHack Mastersin D-lohkossa. Kuva: Asko Agge

Tänään käynnistyvä DreamHack Masters -turnauksen D-alkulohko antaa jälleen osviittaa siitä, mihin suuntaan Suomen paras Counter-Strike: Global Offensive -joukkue ENCE on menossa.

Viime syksystä lähtien on vaikuttanut siltä, että suunta on ollut lähinnä alaspäin. Kun tavoitteena ovat maailman ykkösturnausten voitot, ei pudotuspelien ulkopuolelle jääminen turnaus toisensa perään voi olla riittävä lopputulos. Jopa joukkueen fanit ovat olleet valmiina heittämään pyyhettä kehään menestystoiveiden suhteen.

Miehistövaihdoksia oli uumoiltu jo pitkään siinä vaiheessa, kun ENCE ilmoitti huhtikuun lopussa tuovansa Elias "Jamppi" Olkkosen joukkueen kokoonpanoon.

Olkkosen kolikossa on kaksi puolta: toisaalta hän on yksi CS-maailman arvostetuimmista nuorista lahjakkuuksista ja mahdollisesti ENCEn tulevan kukoistuksen takuumies, toisaalta huijausepäilyjen kohteena oleva pelaaja, jota ENCE ei saa peluuttaa pelin suurturnauksissa. Major-kiertueen ulkopuolisissa turnauksissa Olkkonen pelaa joukkueessa Sami "xseveN" Laasasen tilalla.

Kääntyykö ENCEn suunta viimein? Ensimakua tulevasta saadaan tällä viikolla.

Höntsäliigasta takaisin huippupeleihin

Elias Olkkonen on innoissaan päästessään palaamaan kilpailullisten otteluiden pariin. Takana on yli puolen vuoden pelitauko.

Vasta 18-vuotiaan Olkkosen entinen joukkue SJ Gaming penkitti nuorukaisen viime syksynä sen jälkeen, kun pelaajasiirto superjoukkue OG:n riveihin ja Aleksi "aleksib" Virolaisen joukkuekaveriksi romuttui Valven asettamaan pelikieltoon.

Olkkonen (2. vas.) pelasi syyskuussa Arctic Invitationalissa SJ Gamingin riveissä. Kuva: Adela Sznajder / Arctic Invitational

Pelaaja itse ei ole suoranaisesti nauttinut tilanteesta.

– Aika kävi vähän pitkäksi, vaikka pelasinkin FPL:ää (ammattipelaajien keskinäinen "höntsäliiga"). Olen kilpailuhenkinen kaveri, mutta FPL ei antanut kunnon mahdollisuutta toteuttaa sitä kilpailullisuutta, Olkkonen kertoo.

Koska veri veti takaisin kilpakentille, oli ENCEn tarjoamalle sopimukselle helppo sanoa kyllä.

Miikka "suNny" Kemppi lähestyi minua pari kuukautta sitten ja kysyi, olisiko minulla mielenkiintoa liittyä joukkueeseen. Ei sitä hirveästi tarvinnut miettiä, Olkkonen sanoo.

Joukkue on Olkkosen saapumisen jälkeen joutunut muuttamaan hieman roolitustaan. Kemppi on hypännyt joukkueen puikkoihin pelinsisäisen johtajan roolissa, mutta koska Aleksi "allu" Jalli pelaa edelleen joukkueen ensisijaisena awp-pelaajana, on Olkkosen asevalinta entistä useammin rynnäkkökivääri.

Taktisten roolien lisäksi Olkkosella on myös tärkeämpi tehtävä.

– Ykkösrooli on tietenkin joukkueen kannustaminen ja serverillä ounaaminen. Pelaan tavallaan toisena entryfraggerina eli kakkosmiehenä hyökkäyksissä, mutta toisaalta "tuplabossi" (kaksi awp-pelaajaa) on meille vahvuus, jota halutaan hyödyntää.

– Pelaan vielä muutamassa kartassa samoja rooleja kuin aiemmin, mutta muutosta on tietenkin tapahtunut. Olen yllättynyt siitä, miten hyvin koko joukkue on sopeutunut uusiin rooleihin.

Vaikka Kemppi on ottanut pelinjohtajan vastuun ensimmäistä kertaa ENCE-urallaan, on Olkkonen vakuuttunut joukkueen pelaamisesta.

– Tuntuu siltä, että Miikka osaa käyttää joukkueen pelaajia tehokkaasti. Jokaisen pelaajan vahvuudet ovat hyvin tiedossa, joten Miikka rakentaa taktiikoita sen pohjalta ja me pysymme pelaajina mukavuusalueella.

Viikonloppu on todellinen tason mittari

Debyyttinsä ENCEn pelaajana Olkkonen teki toukokuun alussa pohjoismaisten joukkueiden kohdatessa Blast-karsintaturnaus Elisa Invitationalissa. Ensikosketus uuden joukkueen kanssa pelaamiseen oli onnistunut, sillä ENCE voitti kaikki turnauksessa pelaamansa neljä ottelua.

– Voittaminen tuntuu tottakai hyvältä. Meillä ei ollut oikeastaan edes kauheasti vaikeuksia voittaa otteluita, mutta DreamHackissa vastus on jo eri luokkaa ja oikeampi mittari joukkueen tasosta.

Kuva: ENCE

DreamHackissa suomalaisten kanssa samaan alkulohkoon on arvottu venäläisjoukkue Natus Vincere (maailmanrankingin 2.), ranskalainen Vitality (10.) ja ruotsalainen Ninjas in Pyjamas (12.). HLTV:n maailmanrankingin sijalla 20 oleva ENCE ei kuitenkaan lähde nöyristelemään.

ENCE pääsee aloittamaan turnausottelunsa D-lohkossa torstaina kello 18:30 Natus Vincerea vastaan. Olkkonen on pitkän pelitauon päättymisestä mielissään.

– Olen treenannut viime vuodet sitä varten, että pääsisin pelaamaan maailman parhaita vastaan. Uskon, että tästä hyvä tulee.

Vaikka alkulohko on todella kovatasoinen, ei Olkkonen aio nöyristellä.

– Hyvä lohko tulee, mutta pelit ovat menneet sen verran hyvin ja luotamme omaan tekemiseen, että lohkovaiheesta pitäisi mennä ihan helposti läpi.

– Arki ei ole kauheasti muuttunut, vaikka kavereita tuleekin nähtyä vähemmän. Omat työt hoituvat ihan hyvin kotoakin. DreamHackia varten kokoonnumme ENCEn toimistolle, sillä pelaamiseen saa kuitenkin vähän erilaisen fiiliksen, kun olemme kaikki samassa paikassa.

Vaikka ENCEn rakennusprosessi on yhä alkuvaiheessa, odottaa Olkkonen torstaina alkavaa lohkovaihetta innolla.

– Ei kuukaudessa maailman parasta joukkuetta synny, mutta uskon, että kyllä tästä silti hyvä tulee. Seuraavista kahdesta turnauksesta tuodaan kotiin hyvä tulos.