Suomalaiskapteeni kertoo, miten täysin toisenlainen terveysmurhe kuin koronavirus huolettaa pelaajia Tanskassa: "Moni on sanonut miettivänsä"

Markus Halstin kipparoima Esbjerg taistelee putoamista vastaan Tanskan liigassa, joka jatkuu koronaviruksen aiheuttaman tauon jälkeen torstaina.

jalkapallo
Markus Halsti
Markus Halstin Esbjerg aloittaa pelit uudelleen suunnuntaina. Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images

Tanskassa jalkapalloliiga pääsee vauhtiin huomenna torstaina yhtenä Euroopan ensimmäisistä maista. Sarjan “suomalaisjoukkueen” Esbjergin kapteeni Markus Halsti odottaa innolla kauden jatkumista. Esbjergin ensimmäinen peli on sunnuntaina kotikentällä sarjan keskikastiin kuuluvaa Aalborgia vastaan.

Tavoite Halstin, Pyry Soirin ja Joni Kaukon edustamalle joukkueelle on selvä: Sarjapaikan säilyttäminen seuraavan kahden kuukauden aikana. Esbjerg on tällä hetkellä viimeistä edellisenä, kun runkosarjaa on kaksi ottelua jäljellä. Sen jälkeen sarja jakautuu ylä- ja alaloppusarjoihin. Alaloppusarjan kaksi viimeistä putoavat sarjaporrasta alemmas.

Halsti näkee paluussa pelikentille kovan fyysisen ja henkisen haasteen. Fyysiseen haasteen takia Esbjerg on harjoittelut joukkueena viime aikoina kovaa joka päivä.

– Olemme harjoituksissa nostaneet esiin intensiteettiä, kaksinkamppailuja ja voitontahtoa. Ei tietysti helpota yhtään, että emme ole saaneet minkäänlaisia kaksinkamppailuja kahteen kuukauteen. Sitten kolmessa viikossa pitäisi olla taas sataprosenttisesti kaksinkamppailuissa, Halsti kuvailee.

– Olemme käyneet läpi myös sitä, miten saada itsestänsä irti täydet sata prosenttia stadionilla, jossa ei ole oikeastaan ketään muuta kuin tv-ryhmä, Halsti toteaa.

Pelipäivän rutiinit muuttuneet

Ensimmäisenä Euroopan sarjoista pääsi vauhtiin Saksan Bundesliiga. Aiemmin Lukas Hradecky avasi Yle Urheilun haastattelussa, kuinka kentän ulkopuolella valmistautuminen oli erilaista. Hradecky oli viikon eristyksissä ennen Bundesliigan alkamista.

– Kaikkihan on muuttunut. Veikkaan, että tässä haastattelussa ei ehdi kertomaan kaikkea, kotoaan tavoitettu Halsti sanoo kenttien ulkopuolisesta valmistautumisesta Tanskassa.

Hän havainnollistaa muutoksia pelipäivän tapahtumilla ja avaa samalla pelaajien kovaa henkistä haastetta.

– Emme saa mennä stadionin sisälle ollenkaan, emmekä käyttää pukukoppeja lainkaan. Sunnuntaina oli korona-ajan ensimmäinen ja viimeinen harjoituspeli. Kävimme läpi, että menemme stadionille kaikki valmiina. Menemme sinne pelipaita päällä. Meille on rakennettu molemmille joukkueille omat tilat eri puolille stadionille. Ne ovat ulkona stadionin sisäpuolella, Halsti kertoo.

Samaisessa tilassa pidetään vielä taktiikkapalaverit. Pelaajien pitää vielä pelaajien muistaa turvavälit, kun he käyvät tutkiskelemassa pelikentän ja haistelemassa ilmapiiriä noin tunti ennen ottelua.

– On ehkä vähän hullunkurista, että silloin pitää muistaa kentällä turvavälit. Sitten tunnin päästä pelatessa ei tarvitse enää turvavälejä olla, Halsti sanoo.

Markus Halsti, Joni Kauko
Markus Halsti (vas.) ja Joni Kauko (oik.) pääsevät piakkoin taas tosipelien makuun Esbjergissä.AOP/imago sport

Mutta lämmittelyssä saa Halstin mukaan toimia sillä tavalla, että pelitilanne on päällä. Niin sanottu lämmittelyaika alkaa Halstin käsityksen puolisen tuntia ennen ottelun alkua.

– Kotona pitää hoitaa valmistautuminen, kun mennään peleihin. Kotona tehdään ruuat ja mennään valmiina peliin. Sitten suoraan kotiin. Stadionille ei saa jäädä pelin jälkeenkään, Halsti painottaa.

36-vuotias Halsti sanoo suoraan, että ei pelkää Tanskassa pelien alkaessa terveytensä puolesta. Kukaan joukkuekaveri ei ole myöskään Halstile sanonut, että pelkäisi koronaviruksen takia terveyttään. Mutta kapteeni on keskustellut joukkueensa kanssa ja siellä on noussut esiin toinen terveydellinen huoli: loukkaantumisriski.

– Pari kuukautta on tehty omatoimista harjoittelua. Kolme viikkoa on ollut harjoittelua, mutta kohta pelataan tiukalla rytmillä otteluita. Ensimmäisillä viikoilla pelataan yksi ottelu. Sitten pelataan tiuhempaan pelejä. Sitä moni on sanonut miettivänsä, Halsti kuvailee.

Huoli on siinä mielessä oikeutettua, että saksalaistutkimuksen mukaan Saksan Bundesliigan paluupeleissä viime viikonloppuna tapahtui enemmän loukkaantumisia. (siirryt toiseen palveluun) Ennen taukoa tällä kaudella Bundesliigassa nähtiin 0,27 loukkaantumista per ottelu. Avausviikonloppuna tuli 0,88 loukkaantumista ottelua kohden. Tiistaina Bundesliigan kärkipelissä huomiota herätti norjalaissensaatio Erling Braut Haalandin loukkaantuminen.

Sopimus katki kesken kauden

Halstilla on myös henkilökohtaisesti mielenkiintoinen tilanne. Hänen sopimuksensa Esbjergin kanssa pitäisi alun perin päättyä kesäkuun 30. päivä. Mutta koronaviruspandemian aiheuttaman tauon myötä kausi on vielä kesken tuolloin.

– Olen ollut kapteenin roolissa pelaajayhdistyksen kanssa kokouksissa. Dialogi pelaajayhdistyksen ja joukkueiden välillä on ollut hyvää. Kaikille paras ratkaisu on totta kai se, että joukkueet Tanskassa tarjoavat pelaajille sopimuksen niin kauaksi aikaa kuin nykyinen kausi on käynnissä, Halsti toteaa.

– Toki tulee kolmas osapuoli mukaan, jos on lainapelaaja tai on ehtinyt tehdä toisen joukkueen kanssa sopimuksen. Mutta pyritään tekemään niin, että tämä kausi pyritään pelaamaan nykyisillä pelaajilla.

Markus Halsti
Markus Halstin tulevaisuus on vielä auki Tanskan pelien jälkeen.Jarno Kuusinen/AOP

Jos kaikki menee Tanskan liigassa suunnitellusti, niin Halstin ja kumppaneiden pelaajasopimus siis jatkuu yhdellä kuukaudella eteenpäin, jos pelaajat niin vain itse haluavat. Suomalaiskapteeni itse haluaa olla kauden loppun saakka Esbjergissä ja auttaa joukkuetta säilymään.

Mitä sitten tapahtuu Tanskan liigakauden jälkeen? Sitä Halsti ei ole vielä tarkemmin miettinyt.

– Olen itse tullut siihen johtopäätökseen, että asioita on turha miettiä liikaa. Tässä on tullut mietittyä niin paljon tulevaisuutta ja koronan vaikutuksia jalkapallon kahden viime kuukauden aikana, Halsti sanoo.

36-vuotiaalla pelaajalla on kuitenkin intoa jatkaa jalkapallouraa vielä vuosi tai pari.

– Katsotaan Tanskan liigan päättymisen jälkeen, sitä missä pelaan, Halsti toteaa.

Lue lisää:

Pukuhuoneiden käyttö kielletty, käsiä pestävä jopa kesken kilpailun, yleisurheilussa tiukka linjaus riskiryhmille – tässä ovat jalkapallon ja yleisurheilun koronaohjeet

Maximus Tainio siirtyy isä-Teemun valmennukseen FC Hakaan: "Veikkausliiga tuntuu oikealta askeleelta"

Suomalaisviisikko palaa tositoimiin Tanskan jalkapalloliigassa – Sparvin edustama Midtjylland johtaa sarjaa selvällä erolla

Lukas Hradecky suivaantui nöyryyttävän kotitappion jälkeen: "Tämä ei ollut hyväksyttävä suoritus"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat