1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. ampumahiihto

Hämmentävät tekniset ongelmat veivät ampumahiihtoliitolta 240 000 euroa – "Oikeus vahvisti nyt, että hakemus oli tullut määräajassa perille"

Ampumahiihtoliitto ei saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 240 000 tukirahoja vuonna 2018 järjestelmäongelmien takia.

Kalle Lähdesmäen mukaan Ampumahiihtoliiton talous on kunnossa. Kuva: Pasi Murto/AOP

Ampumahiihtoliiton syksyllä 2018 jättämä valitus saamatta jääneestä vuoden 2018 valtionavusta hylättiin hiljattain Helsingin hallinto-oikeudessa. Oikeudessa selvisi, että liitto oli jättänyt hakemuksen ajoissa sisään, mutta järjestelmäongelmien takia hakemus ei ollut käsiteltävissä.

Ampumahiihtoliiton puheenjohtajan Kalle Lähdesmäen mukaan liiton talous ei ole kaatumassa, vaikka Opetus- ja kulttuuriministeriön 240 000 suuruinen tukisumma jäisikin saamatta.

– Tämä oli hyvin harmillinen päätös, tämä on iso pettymys, Lähdesmäki kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse torstaina.

Hakemus oli perillä määräajassa

Kaikki sai alkunsa helmikuussa 2018, kun Ampumahiihtoliitto puuttui valtionavustuksia vuonna 2018 saavien liikuntajärjestöjen listalta. Ensimmäisen tiedon mukaan hakemus oli myöhässä, eikä valtionavustusta voitu siksi myöntää. Ampumahiihtoliitto kertoi tuolloin, että hakemus oli lähtenyt ajallaan ministeriöön.

– Nyt tulleessa oikeuden päätöksessä todetaan, että hakemus on tullut ja kirjautunut määräajassa perille. Harmittaa, sillä tämähän oli alun perin se kriteeri, minkä vuoksi ministeriö ei voinut ottaa hakemusta käsittelyyn, Lähdesmäki totesi.

Hakemusasiakirja oli tallentunut liiton keskiviikkona julkaistun tiedotteen mukaan sellaisessa teknisessä muodossa, että se ei ole ollut lain edellyttämällä tavalla OKM:n käsiteltävissä. Käsittely ei ollut mahdollista ilman huomattavan työläitä järjestelmätason hakuja, jotka olisivat edellyttäneet ministeriöltä ulkopuolista asiantuntemusta. Ministeriö ei siten hallinto-oikeuden mielestä menetellyt hallintolain vastaisesti jättäessään Ampumahiihtoliiton hakemuksen tutkimatta.

Valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen puntaroidaan

Lähdesmäen mukaan liitossa mietitään nyt, valitetaanko asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Nyt käymme rauhassa asiantuntijoiden kanssa asian läpi. Päätös tehdään varmaan ensi viikon lopussa tai kesäkuun puoliväliin mennessä. Kuukausi tässä on valitusaikaa. Perehdymme lainsäädännöllisiin perusteisiin, joilla tämä päätös tehtiin, Lähdesmäki valotti.

– Käymme asiantuntijoiden kanssa läpi sen, minkä takia hallinto-oikeus on päätynyt tällaiseen ratkaisuun. Oikeus vahvisti nyt, että hakemus oli tullut määräajassa perille. Lakikin sanoo, että jos jonkin hakijan kohdalla epäselvyyttä, niin virkamiehen tulee hankkia lisätietoa, puheenjohtaja jatkoi.

Näyttää siis siltä, että rahat jäivät saamatta tietoteknisten kiemuroiden takia.

– Meidän tietojen mukaan tässä on kyse järjestelmäongelmasta. Meidän it-asiantuntijan mukaan ministeriön järjestelmien sisällä on parametrisointiongelma, jonka takia tieto ei ole välittynyt.

– En tietenkään osaa sanoa, miksi muiden hakemukset menivät sisään ja meidän ei.

Liitto tehnyt tappiota

Lähdesmäen mukaan liiton talous ei ottanut merkittävää iskua tukirahojen menetyksestä.

– Kun ensimmäisen kerran selvisi, että emme saa tukirahoja, niin lähdimme välittömästi elämään siltä pohjalta, että tukirahat ovat epävarmoja. Arvioimme, että tilinpäätökseen tulee pari tappiollista vuotta, mutta toiminnasta emme tinkineet.

Ampumahiihtoliitto teki vuonna 2018 tappiota 122 000 euroa. Lajiliiton tulos oli tappiollinen myös vuosina 2016 ja 2017. Yhteensä tappiota tuli kolmen vuoden aikana 463 248 euroa. Vuoden 2019 tilinpäätöstietoja ei ole vielä saatavilla.

– Olemme siinä tilanteessa, että tämä on nyt kärsitty. Meillä on ollut hyvät yhteistyökumppanit, jotka ovat tukeneet meidän toimintaa. Vaikutukset ovat nyt takanapäin. Jos vielä saisimme valtionapua vuodelta 2018, niin se olisi meille lisäresurssia, Lähdesmäki totesi.

Päivitetty kello 21.00. Korjattu Kalle Lähdesmäen sitaattiin, että parametrisointiongelmia oli ministeriön järjestelmien sisällä, eikä liiton ja ministeriön järjestelmien välillä, niinkuin jutussa aiemmin luki.

Lue myös:

Ampumahiihtoliiton valtionapuvalitus hylättiin – liitto pohtii vielä jatkovalitusta

Ampumahiihtoliitto ei hakenut valtionavustusta ajoissa – päävalmentaja kuuli neljännesmiljoonan menetyksestä Yle Urheilulta

Kukaan ei tiedä, mihin hakemus katosi – Ampumahiihtoliitossa ollaan täysin ymmällään merkittävän rahasumman menettämisestä

Ampumahiihtoliitto selvittää nyt ministeriön kanssa, mitä avustushakemukselle tapahtui – Lähdesmäki vakuuttaa, ettei hätää ole