Suora

  • Ei nainen eikä mies - voimanostaja Emmeth Törrönen piti hylkäämisen pelossa sukupuoli-identiteettinsä salassa vuosia
  • Urheiluruutu

Hallituksen koronarajoitukset iskeneet rajusti kotimaisen yleisurheilun klassikkokisaan – kansainvälisten tähtien kukkaroon tuli ammottava lovi

Kuortane GP:n urheilijakoordinaattorin Tero Heiskan mukaan hallitus syrjii urheilua nykyisillä koronarajoituksillaan.

yleisurheilu
Keihästähti Johannes Vetter kilpailee elokuussa Kuortaneella, mikäli koronatilanne ei pahene nykyisestä.
Keihästähti Johannes Vetter kilpailee elokuussa Kuortaneella, mikäli koronatilanne ei pahene nykyisestä.EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ / All Over Press

Kotimainen yleisurheilukausi pääsee hiljalleen käyntiin, kun hallituksen koronarajoitukset höllenevät 1. kesäkuuta. Kesäkuussa useat kisat on pyhitetty joko yhdelle lajille tai muutamien lajien käytäviksi, kun taas kansallisen yleisurheilun GP-kisat, eli ykköskisasarja käynnistyy Jyväskylässä 8. heinäkuuta.

Kesä- ja heinäkuun aikana kisojen taloutta rokottaa merkittävästi hallituksen linjaus, joka kieltää yli 500 hengen yleisötapahtumien järjestämisen. Linjaus on voimassa 31. heinäkuuta asti.

Heti elokuun 1. päivänä järjestettävä Kuortane GP ei kuulu nykyrajoitusten piiriin, mutta epävarmuus tulevasta on hankaloittanut kisan suunnittelua.

Juhannuksena normaalisti käytävä klassikkokisa operoi normaalisti 120 000–150 000 euron budjetilla, josta 30 000 euroa on korvamerkitty palkintorahoihin. Kyseinen palkintosumma vaaditaan, jotta kilpailu saa Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin pronssistatuksen.

Kuortane GP:n urheilijakoordinaattorin Tero Heiskan mukaan palkintopotista ei ole varaa tinkiä vaikeinakaan aikoina. Hän arvioi, että koronaviruksen takia Kuortaneen kisan kokonaisbudjetti jäänee tänä vuonna 40 000–50 000 euroon.

– Raaka totuus on, että koronan takia tälläkin alueella bisnes on monella yrityksellä täysin seis. Yritetään pysyä nipinnapin hengissä, Heiska sanoo.

Sopimuksia neuvoteltu uusiksi

Heiska on vastannut Kuortaneen kisojen urheilijahankinnasta vuodesta 1993, ja miesten keihäänheitto on toiminut lähes poikkeuksetta kisojen vetonaulana.

Tämä näkyy myös tulevan tapahtuman rakentamisessa, sillä kansainvälisistä tähdistä Heiska kiinnitti ensimmäisenä keihäshirmu Johannes Vetterin.

Normaalisti kaikkien aikojen tilastokakkonen, edellisistä MM-kisoista kultaa ja pronssia voittanut Vetter nauttisi kisajärjestäjältä muhkeaa starttirahaa, mutta nyt tilanne on täysin toinen.

– Kun normaalisti Kuortaneella on maksettu starttirahoja 20–25 urheilijalle, tänä vuonna emme pysty maksamaan niitä juuri kenellekään, Heiska sanoo.

– Vetterin kohdalla oltaisiin puhuttu lähes kymppitonnista.

Starttirahojen lisäksi järjestäjä kustantaa kärkiurheilijoille matkat, majoitukset ja ruokailun. Starttirahasta tinkiminen tai sen menettäminen kirpaisee rajusti Vetterin kaltaisilla urheilijoilla, sillä miesten keihään voittopalkinto, 1 200 euroa, on vain nimellinen summa kokonaisuudessa.

Taloushaasteista huolimatta Heiska sai maailmantähdistä Kuortaneelle myös kiekonheiton maailmanmestarin Daniel Ståhlin. Ruotsalaisella oli jo sopimus Kuortaneen kanssa, mutta kontrahti oli neuvoteltava uudelleen, koska alkuperäinen aikataulu juhannuksena ei toteutunut.

– Myös Danielin kohdallaan sopimus on ihan murto-osa verrattuna siihen, mitä se olisi ollut juhannuksena, Heiska sanoo.

– Tilanne on mikä on. Valittamalla tuskin saadaan aikaiseksi mitään erikoista. Hienoa on, että osa yksilöurheilijoista on lähtenyt sille linjalle, että tehdään tehdään se, mikä näissä oloissa on tehtävissä.

Daniel Ståhl juhli kiekonheiton MM-kultaa Dohassa viime lokakuussa.
Daniel Ståhl juhli kiekonheiton MM-kultaa Dohassa viime lokakuussa. EPA-EFE / NOUSHAD THEKKAYIL / All Over Press

Toivoo urheilulle yhtäläisiä oikeuksia

Hallitus päättää vasta myöhemmin kesällä, muuttaako se linjaustaan esimerkiksi urheilutapahtumia koskevasta 500 katsojan rajoituksesta 31. heinäkuuta jälkeen.

Heiskan mukaan nykyinen linjaus on ehdottoman luonteensa vuoksi ongelmallinen ja urheilua syrjivä, sillä samanaikaisesti esimerkiksi ravintolat voivat täyttää puolet asiakaspaikoistaan. Tämä tarkoittaa, että osassa ravintoloista terasseineen asiakasmäärä voi olla selvästi suurempi kuin urheilussa.

– En ole halunnut kritisoida hallituksen toimia, sillä olisi päättämässä ollut kuka tahansa, duuni ei olisi ollut helppo. Tässä tapauksessa on kuitenkin selkeä epäkohta, jossa yhteiskunnan eri ruutuja on pantu täysin eriarvoiseen asemaan, Heiska sanoo.

– Urheilun pitää penätä tasapuolista kohtelua. En kritisoi, että on rajoitettu. Tämä on ollut vaikea paikka. Mutta kun kerran avataan, pitäisi ajatella kaikkia yhteiskunnan alueita. Ja kun ajatellaan ihmisten vireyttä ja hyvinvointia, urheilulla on koko yhteiskuntaan piristävä vaikutus.

Kuortane GP:n katsomokapasiteetti on 6 000 katsojaa, ja pääsyliput muodostavat kokonaisbudjetista yli kolmasosan, parhaimmillaan lähes 50 000 euroa. Täydestä katsomosta Heiska ei vallitsevassa tilanteessa viitsi edes mainita, vaan hän tarkastelee asiaa rakentavasti.

– Jos pääkatsomoon ottaisi 500 ihmistä ja toiset 500 takasuoralle ja kaarteisiin, pystyttäisiin aivan hyvin noudattamaan kahden metrin turvavälejä. Silloin saisimme kuitenkin paikalle tuhat ihmistä, mutta tämänhetkisillä linjauksilla se ei ole sallittua, Heiska sanoo.

Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan katsomoihin saa päästää nykyrajoituksilla 500 ihmistä. Kentällä olevia urheilijoita ja toimitsijoita ei lasketa 500 henkilön rajoituksen piiriin.

Heiska toivoo, että urheilukenttä pitäisi yhtä ja vaatisi esimerkiksi samanlaista kohtelua kuin tarkasteltaessa ravintoloiden asiakasmääriä – mikäli viranomaisten turvallisuussuositukset täyttyvät.

– Mielestäni vaikutusvaltaisimmat urheilutahot voisivat järjestelmällisesti ja ystävällisesti pitää ääntä, että pliis, pankaa urheiluväelle samat säännöt kuin muillekin.

Lue lisää:

Yle televisioi Lahden yleisurheilukisat kesäkuun alussa – Annimari Korte aloittaa kautensa

Pukuhuoneiden käyttö kielletty, käsiä pestävä jopa kesken kilpailun, yleisurheilussa tiukka linjaus riskiryhmille – tässä ovat jalkapallon ja yleisurheilun koronaohjeet

Juttua muokattu 29.5. klo 11.21: Korjattu Jyväskylän GP-kisan oikea päivämäärä. Täsmennetty, että Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan katsomoihin saa päästää nykyrajoituksilla 500 ihmistä. Kentällä olevia urheilijoita ja toimitsijoita ei lasketa 500 henkilön rajoituksen piiriin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat