Suomalaisvalmentaja Pia Huusari jäi yllättäen jumiin Ruotsiin – nyt edessä onkin elämän tähtihetki: "En usko, että tulen koskaan kokemaan mitään suurempaa"

Yksikään suomalaishevonen ei ole ravannut voittoon Elitloppetin historiassa. Tänä vuonna titteliä hamuavat Chief Orlando ja Elian Web.

raviurheilu
Chief Orlando ja Pia Huusari kuvassa
Pia Huusarin valmentama Chief Orlando kamppailee sunnuntaina Elitloppetissa. Suomen Hippos / Petri Johansson

Sunnuntai Tukholmassa on täynnä jännitystä suomalaiselle ravivalmentajalle Pia Huusarille. jonka valmentama Chief Orlando on kelpuutettu kevään suurtapahtuman Elitloppetin starttiviivalle. Ravuria ohjastaa ruotsalainen Rikard N Skoglund.

– Tämä on urani isoin ja suurin tähtihetki. Ehkä tajuan sitten vasta kiikkustuolissa, miten suuri asia tämä on. En usko, että tulen enää kokemaan mitään tätä suurempaa. Jokaisen suurimpia unelmia on päästä mukaan tällaiseen kilpailuun, Huusari kuvailee tunnelmiaan.

– Kaikki tekevät tätä työtä mielessään voitot. Mutta on jo yksistään hienoa olla mukana täällä, on jo yhden sortin voitto osallistua tällaiseen kilpailuun.

Chief Orlando osoitti suuruutensa jo viime vuonna Elitloppet-päivän kakkoskilpailussa Sweden Cupissa.

– Loistava esitys, toinen sija kuolemanpaikalta ja menetti voiton vasta maalikameran kuvissa, Huusari kehuu.

Lisäksi ori nappasi pronssisijat Finlandia-ajosta ja Seinäjoki-ajosta.

Tie tämänvuotiseen Elitloppetiin aukesi, kun Chief Orlando ravasi The Onions lopp -lähdön voittoon Solvallassa. Voittoajaksi kirjattiin häkellyttävän kova 09,8, joka sivusi oriin ennätystä.

Heti perään tuli kuitenkin lunta tupaan, karu muistutus siitä, miten herkkä laji raviurheilu on.

– Chief Orlando laukkasi Mantorpissa. Rikard meni vähän liian aikaisin auton taakse, ja hevonen hermostui. Nyt hän osaa varmaan olla tarkempi, Huusari uskoo.

Sunnuntaina edessä on kovin mahdollinen testi, Elitloppet, jossa Chief Orlando kamppailee ensimmäistä kertaa.

– Tietenkin toivon voittoa. Hevoset ovat tasaisia ja jo molemmat karsintalähdöt kovia. On hevosia, jotka juoksevat hyvin kerran päivässä, mutta eivät enää toista kertaa, Huusari huomauttaa.

Chief Orlando arvottiin karsintalähtöönsä radalle viisi.

– Nopeushan siellä ratkaisee. Pitää olla lähtönopeutta, mutta myös kestävyyttä. Iso plussa on, jos hevonen menee paikasta kuin paikasta eikä ole juoksuriippuvainen.

Koronataukoa paossa Ruotsissa

Huusari pyörittää reilun 20 hevosen tallia Haminassa, mutta sai viime syksynä ajatuksen lähteä katsomaan Ruotsin puolelle, miten siellä voisi onnistua. Huusari hakeutui Julmyran valmennuskeskukseen.

Tammikuussa alkanut vierailu venyi suunniteltua pitemmäksi, kun koronavirus yllätti maaliskuussa.

– Tarkoitukseni oli palata Suomeen maaliskuun lopussa. Mutta kun Suomessa raveihin tuli kisatauko, niin oli vähän pakko jäädä vielä tänne Ruotsiin. Näin saimme kerättyä palkintorahojakin, Huusari kertaa kevättään.

Huusarin mukaan Ruotsissa ravikulttuuri on Suomea laadukkaampaa.

– Suomessa muutama huippuhevonen voi osua samaan lähtöön, mutta Ruotsissa niitä voi olla 10-11. Ruotsia on Suomea edellä hevosten jalostuksessa ja kasvatuksessa, hevosmateriaali on laajempaa, Huusari vertailee.

Chief Orlando kuvassa
Mika Forss ohjasti Chief Orlandoa viime vuoden syksyllä Turussa. Suomen Hippos / Hanna Närhinen

7-vuotias Chief Orlando siirtyi Huusarin talliin viime vuoden syksyllä. Norjassa syntyneen huippuravurin omistavat Esa Himanen, Joona Himanen sekä Toni Sarkama.

– Chief Orlando on aika eläväinen poika ja viihtyy omissa oloissaan, mutta lähtee töihin ihan mielellään. Hevonen asuu ulkona pihatossa ja saa siis itse päättää siitä, onko sisällä vai ulkona, Huusari kertoo.

– Chief on vielä nuori ja haluaa olla laumajohtaja. Sen pitää tietää, missä muut hevoset menevät. Tallissa oleminen saattaisi olla sille stressaavaa.

Joidenkin mielestä tähtiravuri on liiankin pyöreässä kunnossa, mutta Huusari on toista mieltä.

– Minusta hevonen saa olla vähän pyöreämpi, kun kilpailut aina verottavat niitä. Kesä on vasta tulossa ja kausi alussa, kyllä luiden ympärillä pitää olla lihaa, Huusari sanoo.

Kun Elitloppet on ohi, Huusarin tarkoituksena on palata kesäksi kotiin Suomeen. Chief Orlandoa odottavat suuret kilpailut kotimaassa.

Suomalaishevoset eivät ole voittaneet kertaakaan

Elitloppet on järjestetty vuodesta 1952, mutta yksikään suomalaishevonen ei ole sitä milloinkaan voittanut. Voisiko historiallinen hetki olla nyt sunnuntaina Solvallassa?

Elian Web ja Jorma Kontio kuvassa Vermossa
Näin Elian Web kulki Jorma Kontion komennossa viime vuoden keväällä Vermossa. Suomen Hippos / Hanna Laakso

Asiantuntijat uskovat, että ensimmäinen suomalaisvoitto saattaa olla lähempänä kuin koskaan. Chief Orlando ja Jorma Kontion ohjastama Elian Web ovat päässeet kevään kilpailuissaan huimaan vireeseen.

– Uskon, että Elian Webillä on mahdollisuudet aina voittoon saakka. Se on normaalijuoksullaan mukana kärkitaistossa, jos ei ole epäonnea. Hevonen on hyvä kaikilla matkoilla, Elitloppetin kisamatka maili sopii sille hyvin, se on parhaimmillaan keulajuoksulla, Kontio kuvailee.

Elian Web kilpailee Elitloppetissa toista kertaa. Ensiesiintyminen kolme vuotta sitten päättyi karsiutumiseen loppukilpailusta.

Ainakin arpaonni oli mitä mainioin, sillä Elian Web ampaisee karsintalähdössään matkaan ykkösradalta.

Lumijoen kruununjalokivi

Lumijoelta lähtöisin oleva Elian Web on suomalaisen hevoskasvatuksen kruununjalokiviä. Katja Melkko valmentaa sitä Ruotsissa, samassa Julmyran keskuksessa, jossa Huusari ja Chief Orlandokin ovat viime ajat viettäneet.

Monipuolisena kilpailijana tunnettu Elian Web on menestynyt niin lyhyillä kuin pitkillä matkoilla, mutta erityisesti mailin matkoilla nopean avaajan ominaisuudet korostuvat. Elian Web ei ole koskaan Ruotsissa hävinnyt keulapaikalta.

"Eetun" viime vuosien suurimpia saavutuksia Suomesta ovat olleet Suur-Hollola-ajon pronssisija vuodelta 2017 ja hopeasija vuodelta 2018. Sen ennätys on 09,9.

Tänä keväänä Elian Web ravasi Ruotsissa Paralympiatravet-finaalin voittoon, joka irtosi komean keulajuoksun päätteeksi. Vakuuttava esitys poiki kutsun Elitloppetiin.

Talli Webbien omistama 8-vuotias ruuna on kilpaillut tasaisen varmasti koko kevättalven. Elian Web on ravannut alkuvuoden starteissaan yli 150 000 euron tienestit.

– Sillä ei ole ollut tänä vuonna yhtään huonoa lähtöä. Hevonen on ollut varmassa kunnossa, ei ole tullut heilahteluja, Kontio kertoo.

Jorma Kontio kuvassa
Jorma Kontio on ohjastanut urallaan yli 11 000 voittoa. Suomen Hippos / Ilkka Nisula

"Maailman parhaat sprintterihevoset kohtaavat"

Euroopan suurimpiin ravikilpailuihin kuuluva Elitloppet on arvostettu tapahtuma, joka merkitsee paljon kaikille raviurheilussa toimiville. Sen pitkät perinteet tunnetaan ympäri maailman.

– Maailman parhaat sprintterihevoset kohtaavat. Hevosen pitää olla nopea, hyväkuntoinen ja kestää kaksi starttia samana päivänä, Kontio listaa tapahtuman erityisvaatimuksia.

– Jo karsinnassa on ajettava hyvistä sijoituksista. Mahdollisen finaalinkin lähtöpaikat menevät sen mukaan, miten on sijoittunut karsintalähdössä.

66-vuotias Kontio on kotoisin Oulusta, mutta vaikuttanut jo pitkään Ruotsissa. Elitloppetin näyttämönä toimiva tukholmalainen Solvallan ravirata onkin hänelle rakas ja tuttu paikka.

– Meiltä kotoa on lyhyt 60 kilometrin matka Solvallaan. Elitloppet-kisapäivä ei poikkea muista päivistä eikä minulla ole sen kummempia rutiineja, Kontio kertoo vaatimattomaan tyyliinsä.

Tyhjät katsomot latistavat tunnelmaa

Luvassa on pitkään odotettu ravispektaakkeli, mutta koronavirus langettaa varjonsa tähänkin tapahtumaan. Tartuntariskien takia yleisöä ei päästetä katsomoihin lainkaan.

Jorma Kontio myöntää, että tyhjät katsomot surettavat, vaikka Elitloppet sytyttää aina kaiken nähneen ravimiehenkin.

– Tänä vuonna tunnelma hieman latistuu, kun paikalle ei pääse yleisöä. Tulee vähän erilainen Elitloppet. Uskon, että tasokin jää heikommaksi kuin mihin on yleensä totuttu, Kontio arvioi.

– Suurkilpailut tuovat oman jännityksensä, mutta tilanne on ihan poikkeuksellinen, kun ei ole yleisöä. Ei ole hyvä näin, kun yleisö kuitenkin tekee sen kilpailun, Kontio sanoo surullisena.

Jorma Kontion ja Pia Huusarin haastatteli Petri Johansson.

Yle näyttää Elitloppetin tapahtumat sunnuntaina 31. toukokuuta kello 21 alkaen TV2:ssa. Elitloppetin finaali ajetaan päivän päätteeksi noin kello 21.30 Suomen aikaa. Pääpalkinto on kolme miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 284 000 euroa.

Lue myös:

Elian Webille huippurata Elitloppetin välieriin

Ravit jatkuvat Ylen kanavilla – toukokuun lähetyksissä mukana suomalaisten tähdittämä Elitloppet

Lumijoelta ravimaailman kärkeen noussut Elian Web tavoittelee Suomen ensimmäistä Elitloppet-voittoa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat