Suora

  • Ei nainen eikä mies - voimanostaja Emmeth Törrönen piti hylkäämisen pelossa sukupuoli-identiteettinsä salassa vuosia
  • Urheiluruutu

Iivo Niskanen piti huoltopäällikön valinnasta – Norrgård vihjaa hiihdon suurmaiden etulyöntiasemasta fluorivoiteen siirtymävaiheessa: "Ihan varmasti isoja eroja ensi kaudella"

Suomen hiihtoässä Iivo Niskanen tuntee uudeksi maastohiihtomaajoukkueen huoltopäälliköksi valitun vaasalaisen Martin Norrgårdin muutaman vuoden takaa.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo NiskanenTomi Hänninen

Iivo Niskanen muistaa, että maastohiihtomaajoukkueen uusi huoltopäällikkö Martin Norrgård on itsekin hiihtänyt kilpaa muutaman vuoden takaa.

– Hyvillä miettein olin valinnasta; fiksu kaveri ja fiksu valinta liitolta. Nuori kaveri ja kun tulee vielä Ruotsin puolelta, niin silloin on viimeisen päälle tietotaitoa ja käytännön tekemistä naapurimaan puolelta, toteaa uuden huoltopäällikön kanssa jo keskustellut Niskanen.

Norrgård painotti omassa puheenvuorossaan tiimityön merkitystä ja piti kansainvälistä työtä erityisen tärkeänä seikkana. Huoltotiimiin valittiin vakituisiksi jo menneellä kaudella mukana olleet virolaiset Are Mets ja Raul Seema sekä kuhmolainen Petri Koivisto. Tuoreena nimenä mukana on Heikki Alakärppä.

– Nyt kun eteen tulee paljon pohdintaa siitä, mitä voiteita saa käyttää, niin huoltoporukka joutuu tekemään tavanomaista enemmän vielä ekstrahommia, jotta päästään kiinni viime hetken tietotaitoon, pohtii Niskanen, joka joutuu etsimään itselleen Mika Venäläisen lopetettua uuden luottovoitelijan.

– Samalla lailla kuin meillä urheilijoilla, niin huollollakin pitää olla hyvä työilmapiiri, kun reissupäiviä tulee paljon. Rankassa työssä auttaa se, että toinen toistaan pusketaan eteenpäin. Kun toimeen oli paljon hakijoita, ja Martin siihen valittiin, niin siitä on sitten kiva alkaa valita huoltoryhmää.

"Armotonta testaamista"

Huoltopäällikkö Martin Norrgård haluaa kehittää asioita siihen suuntaan, että Suomi on eturintamassa, kun siirrytään hiihtämään fluorittomilla voiteilla kaudella 2022–23. Tätä ennen nähdään kuitenkin paljon asioita, joita on vaikea ennustaa.

FIS:n hallitus linjasi, että tulevalle kaudelle määritellään mittausrajat, joiden paljastamiseen tarkoitetut laitteet otetaan käyttöön jo marraskuussa. Ennen kauden 2021–2022 alkamista edellisen kauden tulokset arvioidaan ja mittausrajaa on tarkoitus kiristää. Siirtymävaihe herättää paljon kysymysmerkkejä.

– Pelkään sitä, että se (siirtyminen pikkuhiljaa kohti fluorittomaan vaiheeseen) ei tule olemaan kaikille maille ihan yhtä helppoa. Isot maat saattavat tästä hyötyä. Koko hiihtomaailmalle siirtymä saattaa olla tosi vaikea. Ihan varmasti nähdään jo ensi kaudella isoja eroja, ennustaa Norrgård.

Norrgårdin mukaan hänellä ja koko tiimillä on edessä "armoton" testaaminen.

– Itse olen ainakin siihen täysin valmis. Otan sen mieluummin mahdollisuutena kuin uhkana. Testaamisesta tulee vaikeaa, siitä emme pääse mihinkään. Heti alusta alkaen on pakko kehittää hyvää yhteistyötä ja varsinkin suomalaisiin voidevalmistajiin, joihin olen ollut jo yhteyksissä.

Niskanen: Välinepuolella tulee muuttujia

Iivo Niskanen suhtautuu fluorivoideasiaan liittyviin lähivuosien linjauksiin maltillisesti. Hänelle oli oikeastaan vain pari toivetta sitä koskien.

– Urheilijana ei muuta toivo, kuin että testausmenetelmä rajanvedoille on riittävän selkeä ja että niitä pystyy tarkastelemaan aukottomasti. Ja että se ei vaikuttaisi urheilusuorituksen valmistautumiseen. Toivottavasti tilaa ei jää yhtään kikkailuille, että onko fluoria vai ei.

– Miten sitten fluorivoiteen uudet linjaukset näkyvät käytännössä tulevissa MM- ja olympiakisoissa, niin se onkin mielenkiintoista nähdä. Välinepuolella tulee muuttujia. Itse en niistä vastaa, vaan keskityn harjoitteluun. Hyvä juttu on ainakin se, että junnupuolella kustannukset tulevat alas voitelussa. Vaikka suksien hionta-asioilla voi tietysti aina halutessa spekuloida, toteaa Niskanen.

Lue myös

Martin Norrgård on maastohiihtomaajoukkueen uusi huoltopäällikkö

Fluorivoiteet kielletään myös ampumahiihdossa – Suomen joukkue joutuu tiukoille: "Ne hyötyvät, joilla on enemmän henkilöstöä käytössä"

Kansainvälinen hiihtoliitto linjasi: Maastohiihdon fluorivoiteen totaalipanna voimaan 2022-23

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat