Suora

  • Ei nainen eikä mies - voimanostaja Emmeth Törrönen piti hylkäämisen pelossa sukupuoli-identiteettinsä salassa vuosia
  • Urheiluruutu

Jarkko Nieminen jatkaa Suomen huippulupaavan maajoukkueen kapteenina vuoteen 2023 – "Tavoitteena on päästä pelaamaan voitoista maailman parhaita vastaan"

Suomi kohtaa Davis Cupissa Intian kotikentällä syyskuussa, jos koronatilanne sallii.

tennis
Jarkko Nieminen
Jarkko Niemisen aikana kaikki maaottelut ovat olleet huipputasaisia.Tennisliitto

Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminen jatkaa Suomen Davis Cup -joukkueen kapteenina myös seuraavat kolme vuotta vuoteen 2023 asti. Tennisliitto kertoi jatkosopimuksesta perjantaina.

– Tätä tehtävää on todella mukava jatkaa. Tämä on ollut erittäin antoisaa aikaa. Kaikki työ mikä tähän sopimukseen liittyy, on ollut todella kivaa. Hienoa, että matka jatkuu. Tuntuu, että se on vielä kesken. Moni asia menee hyvään suuntaan ja minulla on vielä paljon annettavaa, Nieminen sanoi Yle Urheilulle.

Nieminen aloitti maajoukkueen kapteenina vuonna 2018, jolloin Suomi pelasi Eurooppa/Afrikan II-ryhmässä. Sieltä Suomi nousi heti ylöspäin I ryhmään. Jokainen Suomen ottelu Niemisen aikana on ollut jännittävä ja ratkennut vasta viidennessä ottelussa.

Viime syksynä nähtiin Espoossa huikea taistelu Itävaltaa vastaan, jossa Emil Ruusuvuori voitti maailmanlistan viitosen Dominic Thiemin, mutta lopulta Suomi hävisi niukasti 2–3. Viimeksi Suomi voitti maaliskuussa vieraskentällä Meksikon juuri ennen kuin koronaviruspandemia pysäytti urheilumaailman.

Suomen joukkueen runko on pysynyt samana viimeiset pari vuotta. Sen muodostavat Henri Kontinen, Harri Heliövaara, Emil Ruusuvuori, Patrik Niklas-Salminen ja Otto Virtanen. Kolme viimeksi mainittua ovat nuoria pelaajia ja 29-vuotiaalla entisellä nelinpelin maailmanlistan ykkösellä Kontisella on paljon vuosia jäljellä, joten maajoukkueen tulevaisuus näyttää hyvältä.

Joukkuehenki on ollut hyvä. Jo lähtökohta oli mainio, kun Nieminen tunsi hyvin kaikki pelaajat ennestään.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Jarkon otteisiin maajoukkueen kapteenina. Pelaajat ovat osoittaneet tyytyväisyyttään nykytilanteeseen ja se on myös näkynyt kentällä erinomaisina suorituksina. Joukkue on onnistunut voittamaan paperilla kovatasoisempia joukkueita, Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho sanoi.

"En halua asettaa tälle joukkueelle mitään rajoja"

Nieminen uskoo vahvasti joukkueensa potentiaaliin.

– En halua asettaa tälle joukkueelle mitään rajoja. Tähtäin on alusta asti ollut maailmanlohkossa. Nyt olemme jo parin ottelun päässä siitä ja nuori joukkue on koko ajan kehittynyt. Olisi hullua tavoitella mitään muuta. Sinne on vielä matkaa, mutta totta kai on tavoitteena päästä pelaamaan maailman parhaita vastaan ja realistisesti pelaamaan voitoista niissä otteluissa, Nieminen sanoi.

Davis Cup huipentuu nykyään 18 maan finaaliturnaukseen, joka pelattiin ensimmäisen kerran viime vuoden lopulla.

– Se olisi hieno tapahtuma. Se on kova tavoite, mutta joukkue on näyttänyt, että se ei ole mitään pilvilinnoista haaveilua. Paljon töitä pitää kuitenkin tehdä ja kaikkien pitää pysyä terveenä.

Syyskuussa Suomen olisi tarkoitus kohdata kotikentällä Intia. Sen ottelun voittamalla Suomi pääsisi maailmanlohkon karsintaan. Tällä hetkellä on kuitenkin vielä mahdotonta sanoa päästäänkö syyskuussa pelaamaan. Viime aikoina on ollut joitain viitteitä siihen suuntaan, että huipputennistä päästäisiin sittenkin pelaamaan syksyllä.

– Kellään ei ole varmaa vastausta siihen. Kovasti toivon, että se ottelu pelattaisiin syyskuussa tai ainakin vielä tämän vuoden puolella. Varmasti lähiviikkoina saadaan lisää tietoa, Nieminen sanoi.

Laaja toimenkuva

Niemisen toimenkuvaan kuuluu paljon muutakin kuin Davis Cup -kapteenin tehtävät. Hän tekee työtä laajasti suomalaisen tenniksen kehittämiseksi.

– Olen ollut aika paljon tekemisissä nuorten kanssa. Valmennuskoulutusta ja vuorovaikutusta valmentajien kanssa, nuorten tyttö- ja poikajunioreiden kanssa kentällä olemista. Yritän auttaa pelaajien kehittymistä laajemminkin kuin vain maajoukkueessa. Lisäksi tähän kuuluu yhteistyökumppannustoimintaa.

Poikkeusaika on kestänyt nyt reilut kaksi kuukautta. Sinä aikana ei turnauksia ole ollut ja pelaajat ovat keskittyneet harjoitteluun. Nieminen on ollut luonnollisesti yhteyksissä maajoukkuepelaajiin ja hänen mukaansa harjoittelu on sujunut hyvin. Pelaajat ovat eri vaiheissa uriaan ja heillä on erilaisia kehityskohteita. Moni panosti varsinkin alkuvaiheessa fysiikkaharjoitteluun.

Kesäkuun lopussa suomalaispelaajat pääsevät tosipeleihin, kun Talissa pelataan SM-kisat. Yleensä SM-kisoista puuttuu moni Suomen kärkipelaaja, koska he kiertävät maailmaa omissa kisoissaan. Nyt sellaisia esteitä ei ole, joten SM-kisoista on luvassa erittäin kovatasoiset.

Tennisliitto julkistaa kisoihin osallistuvia pelaajia muutama nimi kerrallaan. Mieleen on noussut ajatus, että olisi mielenkiintoista nähdä Nieminen kentällä ottamassa mittaa maajoukkuepelaajista. Tuleeko Niemisen nimi julkaistavaksi jossain tiedotteessa?

– Ei tule. Nuoremmat saavat mennä pallon perässä. Kovat kisat tulee, menen innolla katsomaan ja analysoimaan, Nieminen hymähti.

Lue myös:

"Mahtava juttu, että SM-kisat saadaan järjestymään" – Heliövaara puolustaa mestaruuksiaan SM-tenniksessä

Emil Ruusuvuorelle kevään piti olla loistava tilaisuus nostaa rankingiaan, mutta nyt turnauksia ei ole – kokemukset ATP-kisoista hyviä: "Yleisfiilis on paljon rennompi ja positiivisempi"

Lauantaina maaotteludebyyttinsä tehnyt Otto Virtanen ratkaisi tenniksen maaottelun Meksikoa vastaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat