Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi eikä välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Urheilutoimijat kaipaavat höllennystä hallituksen yleisörajoitukselle, suunnitelmat tuhansien ihmisten tapahtumille jo olemassa: "Viranomaiset varmasti ymmärtävät, kun on halua perehtyä"

Turussa on jo päätetty, miten Paavo Nurmi Gamesiin otetaan korkeintaan 3000 katsojaa turvallisesti sisään elokuussa. Imatralla riskiryhmäläiset pääsevät katsomaan Superpesistä suoraan autosta.

Paavo Nurmi Games
Paavo Nurmi Games 2018.
Paavo Nurmi Games on ollut huippusuosittu tapahtuma viime vuosina. Kuva kesäkuulta 2018.Tomi Hänninen

Urheiluväen viesti on selvä: kesän aikana järjestettävät urheilutapahtumat halutaan järjestää yli 500 katsojalle. Valtioneuvoston ja aluehallintoviranomaisten nykyrajoitusten mukaan urheilutapahtumia saa seurata paikan päällä korkeintaan alle 500 henkilöä ensi maanantaista eli kesäkuun alusta alkaen.

Yleisurheilukausi alkaa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Lahdesta. Kotimaan palloilusarjoista naisten Superpesis ja jalkapallon Kansallinen liiga alkavat jo parin viikon päästä. Miesten Superpesis ja Veikkausliiga käynnistyvät heinäkuun alussa.

Yleisörajoitukset ovat puhuttaneet erityisesti Veikkausliigan, Superpesiksen ja yleisurheilutapahtumien suhteen. Veikkausliigan yleisökeskiarvo oli viime kaudella yli 2 600, miesten Superpesiksen 1 324 ja esimerkiksi yleisurheilun Paavo Nurmi Games houkutteli viime kesäkuussa Turun Urheilupuistoon yli 13 000 katsojaa.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti totesi perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) pitävänsä kohtuuttomana, ettei stadioneilla tietyn kokoisia alueita voida tarkastella erillisinä 500 katsojan alueina.

– Toivoisin, että viranomaiset pystyisivät näkemään asian terveellä järjellä. Moneen muuhun rajoitettavaan asiaan verrattuna stadionit ovat turvallisia paikkoja. Sen lisäksi täytyy muistaa, että siellä on järjestysmiehet, jotka joka tapauksessa ohjeistetaan turvaväleistä, Lahti sanoi.

Toiveet suuremmista yleisömääristä saattavat toteutua, sillä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan yli 500 hengen yleisömääristä tulisi vielä keskustella. Esimerkiksi väljällä, paljon yleisöä vetävällä stadionilla rajaa voisi nostaa.

– Isompienkin määrien salliminen voisi olla erilaisin järjestelyin mahdollista. Meidän täytyy tarkasti miettiä, millä tavalla tämä olisi syytä tehdä. Tietenkään se ei voi rajautua siihen, onko toimintana urheilua, kulttuuria tai jotain muuta, Kosonen sanoi perjantaina MTV Uutisextrassa (siirryt toiseen palveluun).

Kosonen kertoi, että hallitus tarkastelee rajoitusten tilannetta kesäkuun toisella viikolla.

– Toivon, että niitä tarkasteltaisiin mahdollisimman nopeasti, kun tautilanteesta on vain saatu sen verran tietoa, että uusia muutoksia uskalletaan tehdä. Aion edistää tätä neuvotteluissamme.

Kaksi hehtaaria viidessä lohkossa

Paavo Nurmi Games tiedotti jo toukokuun alussa rajaavansa elokuun 11. päivän tapahtumansa yleisömäärän kolmeen tuhanteen henkilöön, vaikka rajoituksia kevennettäisiin. Turussa onkin suunniteltu jo pitkään, miten urheilutapahtuma voidaan järjestää turvallisesti yli 500 henkilölle.

Turun Urheilupuiston stadionalue on noin kaksi hehtaaria, joka lohkotaan Paavo Nurmen kisojen yleisöä varten viiteen osaan. Alueelle pääsee sisään stadionin molemmista päädyistä, ja katsojat jaetaan heti lippujen tarkastusten jälkeen eri katsomolohkoihin johtaviin linjoihin.

– Järjestyshenkilöiden päätehtävänä on lippuvalvonnan lisäksi pitää huoli siitä, että ruuhkankin hetkellä etäisyydet pysyvät turvallisina. En ole huolissani, koska olemme jo nähneet, että ihmiset osaavat suhtautua huolellisesti ja vastuullisesti, kertoo Paavo Nurmi Gamesin toimitusjohtaja Jari Salonen.

Paavo Nurmen stadion Turku
Paavo Nurmen stadionin katsomot jaetaan viiteen eri lohkoon, joihin yleisö pääsee kahdesta eri sisäänkäynnistä omia linjojaan pitkin.Yle

Katsomoissa paikat merkitään turvavälein ja alueelle rakennetaan myös useita käsienpesu-, wc- ja oheismyyntipisteitä. Lisäksi katsojille jaettaneen myös hygieniatarvikkeita, kuten kasvomaskeja.

Lisäksi yleisurheilijat eristetään katsojista ja henkilökunnasta täysin erilleen. Urheilijat tulevat porrastetusti ensin urheilupuiston lämmittelykentälle, josta kutsu käy itse kilpailuihin. Suomen Urheiluliitto on laatinut urheilijoille ja kisajärjestäjille ohjeet välineiden ja suorituspaikkojen desinfioinnista.

– Emme vielä tiedä, mikä on lopullinen käytäntö urheilijoiden osalta koronaviruksen testaamisessa. Olisi hienoa, jos elokuuhun mennessä olisi jo mahdollista tehdä pikatestejä. Kaikille toisi rauhaa tieto siitä, että kisoihin tulee terveitä urheilijoita, jotka lähtevät myös terveinä, Salonen sanoo.

Paavo Nurmen kisoissa on aiempina vuosina nähty kotimaan yleisurheilutähtien lisäksi myös kovia kansainvälisiä nimiä. Salonen ei vielä tiedä, nähdäänkö Turussa elokuussa ulkomaalaisia urheilijoita, mutta jos nähdään, todennäköisesti vain eurooppalaisia.

"Ammattitoimijat tietävät parhaiten"

Kesä–heinäkuussa alkavissa palloilusarjoissa ollaan niin ikään valmiita järjestämään yli 500 katsojan tapahtumia. Mutta miten urheilutapahtuma järjestetään turvallisesti stadionilla, jonka ympärillä ei ole kahta hehtaaria?

FC Hongan urheilutoimenjohtajan ja managerin Hexi Artevan mukaan tarkalla suunnittelulla.

– Olemme tehneet Tapiolaan noin 2 000 katsojan suunnitelman, jossa yleisö saapuu eri suunnista eri aikaan ja eri sisäänkäynneistä. Myös turvavälit huomioidaan. Katsomolohkot ovat omia osastojaan, eivätkä ihmiset kulje ristiin, Arteva kertoo.

FC Hongan otteluissa kävi viime kaudella keskimäärin vajaat 2 100 katsojaa – eniten yleisöä Tapiolaan saapui viime elokuussa, kun Honka isännöi HJK:ta yli 4 200 katsojan edessä.

– Olemme keränneet tapahtumien järjestämisestä dataa ja tehneet selkeät suunnitelmat. Viranomaiset varmasti ymmärtävät, että ottelutapahtuman voi järjestää turvallisesti, kun heillä on aikaa ja halua perehtyä suunnitelmiimme, Arteva toteaa.

Miesten Superpesiksessä Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää sanoo, että mikäli yleisöä saisi ottaa yli 500, Ukonniemen melko uudella stadionilla turvallisten järjestelyjen tekeminen onnistuu hyvin.

– Meillä on monta sisääntuloväylää, ja jokaiselle katsomolohkolle on eriytettävissä omat sosiaalitilat, kuten vessat ja kioskit. Jokainen lohko toimii hyvin itsenäisenä, ja turvavälit toteutuvat.

Sauli Niinistö Itä-Länsi -ottelussa 2017.
Jani Valkeapää seurasi aurinkolasit päässä miesten Itä-Länsi -ottelua vuonna 2017 Ukonniemen stadionilla yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa. Tomi Hänninen

IPV ei ole vielä tehnyt tarkkoja suunnitelmia mahdollisten rajoitushöllennysten varalle. Auki on myös se, miten paikan päälle pääsevät katsojat määritellään, jos rajoitus pysyy ennallaan.

– Olemme olleet tarkoituksella jarrut päällä, sillä keskustelu on ollut voimakasta ja paine on kasvanut siihen suuntaan, että määriä pitäisi nostaa ja rajoituksia avata. Jos mietitään, että huvipuistot ottavat 20–30 prosenttia kapasiteetista sisään, urheilutapahtumat voisivat ottaa myös hyvin turvallisesti 30–50 prosenttia kapasiteetista, Valkeapää näkee.

Eräs erikoisuus Imatralla on riskiryhmään kuuluvien mahdollisuus seurata ottelua kentän laidalta autosta drive in -katsomon tapaan.

– Sinne tulee 5–10 hyvää drive in -paikkaa, sillä katsomo tarjoaa siihen mahdollisuuden. Olemme toimineet näin aiemminkin, ja viime kesänä eräälle pitkäaikaiselle kannattajalle annettiin mahdollisuus katsoa peli autosta.

Sekä Arteva että Salonen pitävät urheiluväen ahkeraa lobbausta tärkeänä. Salonen toivoo, että urheilukentällä työskentelevien ääntä kuunneltaisiin päätöksenteossa.

– Itsellänikin on ollut nyrkit taskussa ja olen ajatellut, että nyt täytyy sanoa ääneen mitä ajattelen. Sanoisin, että ammattitoimijat tietävät parhaiten, miten asioita sopeutetaan ja tehdään turvallisesti sekä terveellisesti. Mielestäni on ollut välillä hassua, että urheilukilpailua pidetään riskinä, vaikka täällä jos missä voidaan toimia turvallisesti ja terveellisesti, Salonen sanoo.

Lue myös:

Yle televisioi Lahden yleisurheilukisat kesäkuun alussa – Annimari Korte aloittaa kautensa

Palloilusarjat ja Hiihtoliitto hakivat urheilun koronatukia, yleisurheilu jäi vielä ulkopuolelle: ”Odotamme oikeudenmukaisuutta”

Pesäpalloperinne muuttuu koronavirusajan takia: hutunkeittoa ei nähdä tulevalla pesäpallokaudella

Ostitko suosikkijoukkueesi kausikortin ja pelkäät nyt, ettet pääsekään katsomoon? Erityisasiantuntijalta tiukka linjaus kuluttajan oikeuksista

Suomen maajoukkuetähdet pääsivät piinasta, kun Ruotsi päätti jalkapallosarjojen alkamisesta – huippuseuran puolustaja myöntää, että paine on purkautunut treeneissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat