Tallipäällikkö Aki Ajo näkee jo valoa MotoGP:n ympärillä – "Odottelu päättynyt ja pöhinä alkanut"

Ajo Motorsport -tallin tallipäällikkö Aki Ajo näkee valoa tunnelin päässä ratamoottoripyöräilyn MotoGP-luokassa, vaikka kilpailuja on peruttu, eikä kautta ole päästy edes aloittamaan.

Aki Ajo Kuva: Getty Images

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjassa kuusi kilpailua, muun muassa Iitin ja Kymiringin osakilpailu, on toistaiseksi peruttu tältä vuodelta sekä neljä tapahtumaa siirretty loppukauteen. Sarjan on tarkoitus alkaa heinäkuun lopussa Espanjan Jerezistä.

Ajo Motorsport -tallin tallipäällikkö Aki Ajon mukaan Euroopan ulkopuolisten kisojen peruuntuminen on johtunut pääosin taloudesta, ja siitä että promoottori ei ole innostunut kuskaamaan ratamoottoripyöräilyn koko sirkusta pois Euroopan mantereelta.

– Siirtäminen Euroopan ulkopuolelle on kallista puuhaa. Paikallisen organisaation täytyy olla valmis hoitamaan kilpailumaksut. Jos paikalla ei ole yleisöä, niin se on aika vaikea yhtälö. Vielä ei saa olla sellaisia yleisömääriä, mitä nähdään MotoGP:ssä. Tämä on poistanut toistaiseksi Euroopan ulkopuoliset kisat kalenterista.

Ajon mukaan epävirallisen, tämän hetken tietojen mukaan loppuvuodesta ajetaan joitain Euroopan ulkopuolisia kilpailuja, näillä näkymin ainakin Malesiassa ja Thaimaassa - ja jopa yleisön kanssa.

Kuva: Getty Images

– Silloin puhutaan varmaan marraskuusta. Mutta edes puolilopullista kalenteripäivitystä, tai että missä ja kuinka monella kilpailulla sarja alkaa, ei tiedetä varmasti. Nyt näyttäisi, että Euroopassa ajetaan kymmenestä kahteentoista kisaa.

Suomalaisen tallipäällikön mukaan ratamoottoripyöräily pitää saada loppukesästä taas tv-kuntoon.

– On ehdottoman tärkeä, että saataisiin sarja alkamaan heinä- tai elokuulla. MM-sarjan kannalta pitäisi saada kokoon vähintään se kahdeksan kilpailua. Sitä adrenaliinia jo kaipaa, tässä ollaan tavallaan lähtökuopissa.

– Huomaan, että pelkästään spekulointi siitä, että todennäköisesti tullaan ajamaan, on jo herättänyt ihmiset. Odottelu on nyt loppunut ja alkanut kaikennäköinen pöhinä MotoGP-bisneksen ympärillä. Tämä kaikki tuo uskoa ja vie kaikkea eteenpäin, uskoo Aki Ajo.

Kauden piti alkaa maaliskuun alussa Qatarissa, mutta siellä pääsivät vauhtiin lopulta vain Moto2- ja Moto3-luokat. MotoGP-kuljettajat eivät päässeet paikalle koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoituksien vuoksi.

Lue myös: