Suora

  • Urheiluruutu

Onko urheiluväki epäonnistunut pitämään meteliä itsestään korona-aikana? – "En tiedä, auttaako möly tässä tilanteessa"

Mika Lehtimäki muistuttaa, että liikunta ja urheilu ovat oleellinen osa suomalaista yhteiskuntaa.

Muu urheilu
Mika Lehtimäki
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.Jarno Kuusinen / AOP

Valtio tukee suomalaista liikuntaa ja urheilua koronakriisin keskellä 20 miljoonalla eurolla. Huippu-urheilu saa oman osansa tästä tukipotista. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen mukaan tässä tilanteessa urheilun ei ole syytä mölytä tukieurojen perään, koska liikunta ja urheilu pystyvät perustelemaan oman tärkeytensä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Lehtimäen mukaan liikunta ja urheilu tulevat tarvitsemaan vielä uuden tukipaketin, jos koronaviruspandemia pitkittyy.

– Se tuki tulee kyllä tarpeeseen. Se 20 miljoonaa on ollut tämän kevään tukipaketti. On aivan varmaa, että kuten kaikki muutkin sektorit, niin myös liikunta ja urheilu tulee tarvitsemaan tämän asian pitkittyessä uuden tukipaketin, Lehtimäki totesi Yle Urheilulle.

Liikunnan ja urheilun ei tule Lehtimäen mukaan nostaa itseään jalustalle koronapandemian keskellä.

– Olemmeko pitäneet tarpeeksi mölyä tässä? En tiedä, auttaako se möly tässä tilanteessa, koska avun tarvitsijoita on tässä yhteiskunnassa nyt paljon. Uskon, että liikunta ja urheilu pystyvät yli miljoonan ihmisen liikuttajina perustelemaan oman tärkeytensä.

Lehtimäki muistutti, että urheilijoiden joukosta on paljon ammattiurheilijoita.

– Huippu-urheilussa on ammatinharjoittajia aivan samalla tavalla kuin yhteiskunnan muillakin osa-alueilla. Meillä pyörii ammattilaissarjoja, joissa ihmiset tekevät töitään. Ei huippu-urheilu ole mikään irrallinen osa tässä yhteiskunnassa. Sitten on tämä yhteisöllisyys – miljoonat seuraavat huippu-urheilulähetyksiä tv:stä. Kyllä se sitä kautta löytyy se peruste sille, mitä huippu-urheilu merkitsee suomalaiselle yhteiskunnalle, Lehtimäki perusteli urheilun tärkeyttä.

Lomautuksia

Olympiakomitea lomauttaa koko henkilökuntansa kevään ja kesän aikana kolmeksi viikoksi, koska kilpailurintamalla on nyt kesällä hiljaista.

– Lomautukset vaikuttavat etenkin tulevaisuudessa huippu-urheiluyksikköön. Meillä on ollut todella kiireinen toukokuu, sillä talvilajien tukipäätökset ovat pitäneet meidät kiireisinä. Lomautukset alkavat tässä kesäkuukausina. Minun lomautus alkaa ensi viikosta, Lehtimäki kertoi.

Poikkeustila on vaikuttanut huomattavasti huippu-urheiluyksikön toimintaan.

– Meillä oli olympiakisavalmistelut täydessä toiminnassa, kun koronahässäkkä alkoi helmi–maaliskuussa. Pistimme jo pakatut logistiikka-asiat uuteen säilöön, kun tuli tieto siitä, että kisat siirtyvät vuodella eteenpäin.

"Huippu-urheilu ei ole erillinen tai irtonainen osa"

Huippu-urheiluyksikkö on pyrkinyt auttamaan urheilijoita korona-arjessa.

– Olemme pyrkineet etsimään meidän urheilijoille harjoitusmahdollisuuksia. Vaikka kilpailutoiminta on pysähtynyt, ei päivittäinen urheilu ja harjoittelu ole pysähtynyt.

Lehtimäen mukaan suomalainen huippu-urheilu on nyt ihan samanlaisessa kriisissä kuin koko muukin yhteiskunta.

– Huippu-urheilu ei ole meidän yhteiskunnassa erillinen tai irtonainen osa kokonaisuudessa. Totta kai tämä vaikuttaa todella monella sektorilla huippu-urheilussa ihan yksilöistä lajiliittoihin ja järjestelmiin. Kyllä tästä kestää palata siihen normaaliin, mutta uskon, että urheilijat ovat ketteriä sopeutujia. Uskon, että menemme nopeasti normaaliin, kun valo palaa taas vihreänä.

Huippu-urheiluyksikössä valmistaudutaan jo korona-ajan jälkeiseen elämään. Tokion olympiakisojen siirtymisellä vuodella eteenpäin ei aiheuta Lehtimäen mukaan harmaita hiuksia.

– Kansainväliseltä olympiakomitealta tippuu tipoittain eri lajien karsintakilpailusysteemejä. Tässä koko ajan rakennetaan aikatauluja. Meillä on askelmerkit aika kohdillaan, kun olemme jo kerran valmistautuneet Tokion kisoihin, Lehtimäki sanoi.

Lue myös:

Olympiakomitea jakoi tukia talvilajeille: kärkilajit jääkiekko ja maastohiihto suurimmat voittajat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat