Suora

  • Urheiluruutu

Naisten yhdistetylle oma valmennusryhmä – polku kohti vuoden 2026 olympialaisia: "Vielä ei ole maailmancup tavoitteena"

Naisten joukkueen ikäjakauma on 13–17 ikävuotta.

yhdistetty hiihto
Naisten yhdistetty oli ohjelmassa ensimmäistä kertaa nuorten MM-kisoissa, ja kaksi historiallisista mitaleista meni Japaniin.
Naisten yhdistetty kuului nuorten MM-kisojen ohjelmaan vuonna 2019 Lahdessa.Romina Eggert / FIS

Yhdistetyn maajoukkueryhmiä on täydennetty Olympiakomitean tukipäätösten jälkeen. Suurin muutos näkyy naisten yhdistetyssä, kun seitsemän urheilijaa rakentaa urheilijan polkuaan kohti vuoden 2026 olympialaisia valmentaja Lasse Moilasen johdolla.

Naisten joukkueen harjoitteluraami rakentuu valmennuksen osaamiselle, jota miesten maajoukkueissa on noudatettu pitkään. Harjoittelu rakentuu kuitenkin uudella mäkihyppyvalmennuksen painotuksella, jota Falko Krismayr tuo tuoreena mäkivalmentajana.

Joukkueen ikäjakauma on suuri, 13–17 ikävuotta. Tytöt 2026 -projektiin pääsivät Vörå IF:n Alva Thors, Taivalkosken Kuohun Annamaija Oinas, Siilinjärven Ponnistuksen Minja Korhonen, Lahden Hiihtoseuran Nonna Laitinen, Alahärmän Kisan Hertta Luoma, Jyväskylän Hiihtoseuran Julia Äikiä ja Lahden Hiihtoseuran Selina Kähkönen.

Ryhmää valmentava Moilanen kertoo Yle Urheilulle, että yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen otti keväällä yhteyttä ja ehdotti pestiä. Moilanen alleviivaa, että valmennusryhmä aloittaa toimintansa maltillisesti. Vastaavaa ryhmää ei ole Suomessa ollut aiemmin.

– Varsinaista naisten ryhmää ei ole ollut Suomessa ennen. Muutamat urheilijat ovat olleet aiemmin miesten MM-ryhmän mukana. Pystymme panostamaan kehitysvaiheessa oleviin nuoriin urheilijoihin paremmin. Harjoittelu on leiripohjaista.

Naisten yhdistetyn maailmancup starttaa kaudella 2020–2021. Naisten MM-mitalit ovat jaossa ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2021 Oberstdorfissa.

– Tässä on kyseessä pidemmän tähtäimen suunnitelma. Tähtäin on vuoden 2026 olympialaisissa. Vielä ei ole maailmancup tavoitteena, koska harjoittelu on niin alkuvaiheessa, Moilanen painottaa.

Moilasen mukaan urheilijat tulevat monipuolisilla urheilutaustoilla. Vasta muutamalla yhdistetty on ollut kunnolla päälaji.

– Alva Thors on ollut esimerkiksi lajin parissa jo pidempään ja kehitys näyttää hyvälle, Moilanen intoilee.

Vuoden 2026 talviolympiakisat järjestetään Italian Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa.

Muokattu juttua ja otsikkoa 30.5. kello 13.58 lisätty Lasse Moilasen antamat kommentit Yle Urheilulle.

Lue myös:

Onko urheiluväki epäonnistunut pitämään meteliä itsestään korona-aikana? – "En tiedä, auttaako möly tässä tilanteessa"

Tasa-arvo uudelle tasolle: naisten yhdistettyyn maailmancup

Yhdistetyn kuusikko tavoittelee lisää tehoa mäkeen

Lähteet: Hiihtoliiton tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat