1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ylioppilaat

Hiljaiseloa pitäneen Viveca Lindforsin selkävaivat ovat vihdoin ohi – tuore ylioppilas haluaa jälleen Euroopan kärkeen

Taitoluistelun EM-pronssimitalisti Viveca Lindfors kirjoitti viidessä vuodessa ylioppilaaksi Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilulukiossa. Urheilun lisäksi tulevaisuuden tavoitteena ovat oikeustieteiden opinnot.

Taitoluistelija Viveca Lindfors kirjoitti ylioppilaaksi Pohjois-Haagan yhteiskoulussa. Kuva: Esa Fills / Yle

EM-pronssia tammikuussa vuonna 2019 Minskissä juhlinut Viveca Lindfors kärsi koko viime vuoden selkävaivoista.

Lindfors ei avannut koskaan koronan keskeyttänyttä kilpailukautta ja on ollut vaitoinainen kunnostaan. Lakkiaiset ja pitkän koulutyön päättäminen sai taitoluistelijan päättämään pitkän hiljaiselonsa. Kaikki näyttää valoisalta myös urheilu-uran kannalta.

Lindforsin tavoitteena on edetä maltillisesti kisakuntoon, sillä harjoittelutahti on pysynyt rauhallisena koronapandemian takia.

– Nyt on tosi vaikea tehdä suunnitelmia ensi kaudeksi. Emme tiedä, milloin pääsemme harjoittelemaan normaalisti ja mitä kisoja voidaan ylipäänsä järjestää. Pystymme tekemään oheisharjoittelua ja käymään pari kertaa viikossa jäällä. Totta kai se vaikuttaa, kun ei voi ryhmän kanssa treenata normaalisti jäällä, Lindfors kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Tärkeintä kuitenkin on, että 21-vuotiaan taitoluistelijan ura jatkuu vaikeuksien jälkeen. Lindfors luisteli ennätyspisteillään 194,40 EM-mitalille ja odotukset nousivat menestyksen jälkeen. EM-kisojen jälkeen alkaneet terveysongelmat pakottivat Lindforsin luopumaan MM-kisoista viime vuonna.

– Ensimmäisenä tavoitteena on se, että voisimme treenata normaalisti ja pääsisin takaisin omalle tasolle. Jatketaan siitä mihin jäätiin ja tehdään parhaamme, puolitoista vuotta kilpailutaukoa pitänyt Lindfors kertoi.

Viveca Lindfors voitti EM-pronssia Minskissä vuonna 2019. Kuva: AOP

Lakkiaisten keskellä mietteet jo jatko-opinnoissa

Lindfors suoritti lukio-opinnot pitkän kaavan mukaan. Ylioppilastutkinto on määrätietoiselle urheilijalle vain välietappi.

– Tämä on välttämätön askel jatko-opintojen kannalta, saavutus tämäkin, Lindfors tyytyi sanomaan.

Jatko-opinnoissaan oikeustieteelliseen tähtäävä Lindfors huomasi, että lajiharjoittelun ja opiskelun yhdistäminen ei ole helppoa.

– Meidän lajissamme aikuisten sarjaan siirrytään jo 15-vuotiaana. Se tarkoittaa, että lukion ja huippu-urheilun ura menee ainakin osittain päällekäin. Kun hyväksyy sen, että tahti on hitaampi kuin muilla, niin kyllä se onnistuu.

– Opettajat ovat olleet hyvin kärsivällisiä. Otettiin vähemmän kursseja jaksoille tai kokonainen jakso ilman kursseja, jos tiesimme, että olen paljon poissa, esimerkiksi leirimatkoilla.

Lindfors keskittyy harjoittelun rinnalla pänttäämään pääsykokeiden kakkososaan. Ylioppilasjuhlien aika on myöhemmin.

– Varsinaiset juhlat ovat elokuussa. Toivottavasti pienemmillä rajoituksilla, niin voisi juhlia kunnolla.

Lue myös:

Pronssimitalisti Viveca Lindfors jää sivuun taitoluistelun EM-kisoista – selkävaivat estävät SM-taistelun

EM-pronssimitalisti Viveca Lindfors ei ole selättänyt selkävaivojaan ja kauden aloitus viivästyy – valmennuspäällikkö: "Selkä tarvitsee kuntoutusta"