1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Annimari Korte

Annimari Korte otti jättilainan elääkseen täydellistä urheilijan elämää – kesän tavoitteena todella hurja ennätysparannus

Pika-aituri Annimari Korte aloittaa kautensa sunnuntaina Lahdessa. Hän ei odota kauden avauksesta huippuaikaa, sillä kova treenijakso on vielä pahasti kesken.

Annimari Korte muutti uuteen kotiin toukokuussa. Kuva: Yle/Ghadi Boustani

Annimari Korte irvistää tuskallisesti. Hän kävelee kuin yksivuotias vaipoissaan, huterasti jalat harallaan. Sekin näyttää tuottavan kovaa kipua.

32-vuotias pika-aituri on elämänsä aikana kärsinyt ruokatorven toimintahäiriöstä, lukuisista allergioista, vakavista selkäkivuista ja takareisivammasta, minkä lisäksi hän on sairastellut paljon. Nyt kyse ei ole mistään edellä mainituista.

– Jalat on vaan aivan poikki, Korte naurahtaa ja jatkaa harjoitustaan Helsingin Eläintarhan kentällä.

Ilmeisesti kävely tuottaa suurempaa tuskaa kuin juokseminen, sillä seuraavaksi hän pinkaisee muutaman 120 metrin vedon. Ja irvistelee ja hoipertelee taas, kun ne on juostu.

– Muutama päivä lepoa ja minulla on taas uudet jalat, aituri selittää.

– Ja tämä oli kyllä varmaan kevään huonoin harjoitus, hän lisää.

“Jos joku haluaa nähdä minun juoksevan 13,20, niin voin juosta 13,20”

Korte juoksee kauden ensimmäisen 100 metrin aitakisansa sunnuntaina Lahdessa. Viime heinäkuussa juostu Suomen ennätys 12,72 nosti odotuksia alkavaan kauteen ja Korte on puhunut jopa 12,5 -alkuisesta ajasta. Sen aika ei ole vielä kauden avauksessa.

– Minulla ei ole Lahteen mitään odotuksia. Viime vuonna juoksin ekassa kisassa 13,22, niin jos sen alle menisi, olisin tyytyväinen.

Muut Suomen parhaat pika-aiturit panttaavat kauden aloitustaan kesäkuun lopun Teemakisoihin. Korte ja Nooralotta Neziri tosin osallistuvat ensi viikolla Oslossa vähän erikoisempaan lajiin, 200 metrin aitajuoksuun.

Korte haluaa juosta jo tänä viikonloppuna päälajissaan 100 metrin aidoissa, vaikka puolikuntoisena.

– Tosi monet fanit ovat lähettäneet minulle viestiä, että he haluavat nähdä meidät jo juoksemassa ja se on minulle tosi tärkeää. Ei minun tarvitse ajatella vain itseäni ja omia tuloksiani, Korte selittää.

– Jos joku haluaa nähdä minun juoksevan 13,20, niin voin juosta 13.20.

Ensiasunto ja jättilaina

Kortteen väsymykseen on kovan harjoittelun lisäksi toinenkin syy. Hän osti vajaa kuukausi sitten Pasilasta ensimmäisen oman asuntonsa ja muutto vei Kortteen mukaan yöunet kuukaudeksi.

Nyt asunto on yhtä kattolamppua vaille valmis. 50 neliön kaksiota kauppakeskus Triplan yläkerrassa on voinut ihastella niin aiturin omilla sosiaalisen median tileillä kuin iltapäivälehtien nettisivuilla. Ja onhan asunto hieno – ensiasunnoksi suorastaan hulppea. Korte on kaiken lisäksi asunnon ensimmäinen asukas.

– Laita vaan siihen juttuun, että otin jättimäisen asuntolainan, ettei kukaan luule, että urheilijat vaan ostelee tällaisia käsirahalla tosta noin vaan, Korte huikkaa.

Käsirahan Korte toki maksoi, hänellä oli siihen kuulemma ensimmäistä kertaa elämässään varaa, mutta sen lisäksi hän otti lainaa 360 000 euroa. Se ei ole ihan pikkusumma, mutta asuntovelallisen taakka ei paina, päinvastoin.

– Kaikki säästöt tähän meni, mutta minulla on tosi hyvä fiilis tästä kaikesta. Olen ihan turhaan maksanut vuokraa kymmenen vuotta, Korte hymyilee ja on silmin nähden onnellinen.

“Tästä kaikesta” tarkoittaa, että pika-aiturilla on alle kilometrin säteellä kaikki, mitä hän tarvitsee: hieronta 300 metrin päässä, kuntosali näkyy ikkunasta ja Eläintarhan kentälle kävelee viidessä minuutissa. Jatkossa Korte ainoastaan leireilee ulkomailla, elämä on nyt Suomessa.

Annimari Korte harjoittelee Eläintarhan kentällä. Kuva: Yle/Ghadi Boustani

Syksyllä aukeavat myös Olympiastadionin uudet harjoittelutilat, joihin Korte siirtyy harjoittelemaan kun ilmat viilenevät. Olympiastadionin torni näkyy Kortteen parvekkeelta ja sillä on hänelle tärkeä merkitys.

– Haluan lopettaa urani Olympiastadionille Ruotsi-otteluun. Se tapahtuu joko kahden tai neljän vuoden päästä.

200 metrin aidat ensimmäistä kertaa 17 vuoteen

Ennen uran päätöstä Kortteella on vielä monta juoksua juoksematta. Lahden jälkeen hän kilpailee Oslon Bislettillä 200 metrin aitojen kutsukisassa. Niitä hän on juossut viimeksi 15-vuotiaana, eli 17 vuotta sitten.

Korte tekee Eläintarhan kentällä muutaman kolmen aidan kaarrejuoksuvedon. Niistä suurin osa menee poskelleen, mutta joukkoon mahtuu myös muutama onnistunut yritys.

– Tässä oli panokseni Oslon kisaan, Korte virnistää ja lopettaa harjoituksen.

200 metrin matka ei pitäisi olla Kortteelle mikään ongelma, kunhan hän saa askeleet sopimaan 19 metrin aitaväliin. Hän juoksee harjoituksissa usein 300 metrin vetoja, joten ei ihme, että satasella hänellä on usein vahva loppu.

Ja milloin sitten on sen 12,5 -alkuisen ajan aika? Tänä kesänä, vastaa Korte.

– Suomessa pystyy juoksemaan kovia aikoja. Meillä on niin kova kisa, ettemme tarvitse ulkomaalaisia kisoihin. Juoksin viime vuonna 12,72, vaikka kärsin keväällä kolme kuukautta takareisivammasta. Miksei siis 12,5 olisi nyt mahdollinen, kun olen ollut terve koko talven?

Suora lähetys Lahden yleisurheilukisasta alkaa sunnuntaina kello 17.35 Yle Areenassa. TV2:ssa kisalähetys alkaa kello 19.15.

Lue myös:

Urheilun yleisötapahtumat käynnistyvät väljissä tunnelmissa erityisjärjestelyin – Lahden pääkatsomon kapasiteetista täyttyy alle kymmenesosa

Neziri ja Korte saivat suorat lennot Osloon, jossa odottaa harvinainen 200 metrin aitajuoksu – "Helpottaa todella paljon"