Kun Kristian Näkyvä kuuli syöpädiagnoosistaan, mielen valtasi epätietoisuus – Leijonia edustanut puolustaja aikoo palata jääkiekkokaukaloihin toivuttuaan

29-vuotias jääkiekkoilija Kristian Näkyvä sairastui kivessyöpään viime tammikuussa. Toipuminen on sujunut suunnitellusti.

jääkiekko
Kristian Näkyvä
Kristian Näkyvä on pelannut 15 EHT-ottelua Suomen A-maajoukkueessa. Tomi Hänninen

Suomalaispuolustaja Kristian Näkyvä huomasi tammikuun lopussa, että kaikki ei ollut kunnossa. Hän löysi kiveksestään kyhmyn, ja puhui asiasta Örebron lääkärille.

– Huomasin, että kivekseni ei tuntunut normaalilta. Tuntui, että siinä olisi jonkinlainen kyhmy, Näkyvä kertoo Expressenin laajassa haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Örebron joukkuelääkäri hoiti Näkyvän jatkotutkimuksiin Örebron sairaalaan, mistä hänet ohjattiin lopulta erikoislääkärille. Erikoislääkärin tekemien lisätestien ja ultraäänen jälkeen tulos oli selvä.

Näkyvällä todettiin kivessyöpä.

– Se oli täydellinen shokki, kun sain selville, että se on syöpä. En tiennyt, mitä syövän saaminen tarkoittaa. Pitääkö minun taistella elämästä ja kuolemasta? Vai eikö se ole niin vakavaa? Ensimmäiset ajatukset olivat todella kovia. Ymmärsin ainoastaan, että kärsin vakavasta sairaudesta, Näkyvä sanoo.

Lääkärit kertoivat Näkyvälle kuitenkin enemmän kivessyövästä. Ennusteen kuuleminen sai suomalaisen rauhallisemmaksi.

– Suurimmalla osalla, noin 95 prosentilla kivessyövän saaneista menee hyvin. Heistä tulee terveitä.

Näkyvästä oli kuitenkin erittäin mukavaa, ettei hänen tarvinnut odottaa leikkausta pitkään. Leikkaus toteutettiin Örebron sairaalassa jo viikko sen jälkeen, kun suomalainen oli saanut diagnoosin.

– Oli todella hyvä, että minun piti odottaa vain viikon verran leikkausta. Operaatio sujui suunnitelmien mukaan, mikä oli valtava helpotus.

Kristian Näkyvä
Kristian Näkyvän toipuminen on sujunut suunnitelmien mukaan.Tomi Hänninen

Äiti oli tärkeä apu

Leikkauksen jälkeen Näkyvä kävi kerran viikossa verikokeissa, joissa varmistettiin, ettei syöpä ole levinnyt. Kuuden viikon jälkeen syöpädiagnoosista lääkärit vielä tutkivat Näkyvän kropan röntgenillä, mutta uusia etäpesäkkeitä ei havaittu.

Lääkärit kuitenkin halusivat minimoida syöpäsolujen leviämisriskin, minkä vuoksi Näkyvä aloitti sytostaattihoidot. Ne olivat kuitenkin melko kivuttomia.

– Pahin oire oli se, että olin erittäin väsynyt ja oli vaikea keskittyä muihin asioihin. Mutta äitini tuli luokseni Örebrohon ja oli siellä koko hoitojakson ajan. Se auttoi minua erittäin paljon, Näkyvä kertoo.

Uskomatonta tukea

Viimeiset kolme viikkoa Näkyvä on viettänyt kotonaan Helsingissä. Hän on aloittanut hiljalleen myös harjoittelun pienissä määrin.

– Keho on tuntunut hyvältä harjoittelun suhteen. Lääkärit sanoivat, että tilanne näyttää nyt hyvältä, mutta aion käydä kontrollitarkastuksissa joka kolmas kuukausi, Näkyvä sanoo ja lisää, että kaikki on sujunut toipumisen suhteen suunnitellusti.

Näkyvä kertoo, että hän voi tällä hetkellä myös henkisesti melko hyvin. Hän kertoo saaneensa sairauden aikana paljon tukea niin perheeltä, ystäviltä kuin Örebron joukkuekavereilta.

– Perheeni ja ystäväni ovat olleet fantastisia. Saamani tuki on ollut uskomatonta. On ollut hämmentävää ja vähän yllättävääkin nähdä, kuinka mukavia ihmiset ovat olleet minua kohtaan.

Näkyvä
Kristian Näkyvä haluaa jatkaa jääkiekkoilijana.AOP

Tulevaisuus avoinna

29-vuotias Helsingin Kiekko-Tiikereiden kasvatti on pelannut viimeiset neljä kautta Ruotsin jääkiekkoliiga SHL:ssä Luulajan, Linköpingin ja Örebron riveissä.

Näkyvällä ei ole varmuutta tulevaisuudestaan, sillä hänen sopimuksensa Örebron kanssa päättyi viime kauteen. Leijonia EHT-turnauksissa edustanut Näkyvä kuitenkin painottaa, että hän haluaa jatkaa uraansa.

– Aion pelata jääkiekkoa, ja odotan sitä innolla. Kroppa tuntuu hyvältä, mutta en aio hätiköidä, vaan ottaa rauhassa.

Näkyvä toivoo, että hän voisi pelata jo ensi kaudella.

– Jääkiekko on minulle tärkeä asia, mutta tänä aikana se ei ole tuntunut tärkeimmältä. Olen saanut uutta perspektiiviä, Näkyvä sanoo.

Lue myös:

Ruotsissa kiekkoileva Kristian Näkyvä sairastui kivessyöpään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat