1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Jalkapallotähdet osoittivat tukensa poliisiväkivallan uhrille – nyt Saksan liitto tutkii sääntörikettä ja seurapomo ärähti: "Onko meillä samanlaiset arvot?"

Jalkapallon säännöissä on kielletty, että kentällä esitettäisiin poliittisia viestejä. Siksi Saksan jalkapalloliitto tutkii Bundesliiga-pelaajien toimintaa viikonlopun kierroksella.

Dortmundin Jadon Sancho osoitti tukensa George Floydille. Kuva: Lars Baron/Getty Images

Viime maanantaina Yhdysvaltojen Minneapolisissa kuolleen amerikkalaisen George Floydin kohtalo on puhuttanut myös paljon huippu-urheilijoita. Poliisi Derek Chauvin painoi polvellaan Floydia niskasta maahan usean minuutin ajan. Perjantaina pidätettyä poliisia vastaan on nostettu kolmannen asteen murhasyyte sekä syyte taposta.

Sen jälkeen eri puolilla Yhdysvaltoja on osoitettu mieltä afroamerikkalaisten kohtaamaa väkivaltaa vastaan. Viikonloppuna Saksan Bundesliigassa neljä pelaajaa teki näyttävän eleen: Mönchengladbachin Marcus Thuram, Dortmundin Jadon Sancho ja Achraf Hakimi sekä Schalken Weston McKennie osoittivat tukensa Floydille.

Schalken Weston MacKennie (oik.) piti tukiviestiä kapteeninnauhassaan. Kuva: EPA-EFE/BERND THISSEN

Saksalaislehti Kicker kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Saksan jalkapalloliitto aikoo tutkia kolmikon tutkinnan kentällä. Jalkapallon säännöissä poliittiset viestit ovat kielletty kentällä. Pelaajien varusteissa ei saa sääntöjen mukaan olla esimerkiksi mitään poliittisia tai uskonnollisia viestejä.

Achraf Hakimi
Katso Dortmund-Paderborn -ottelun maalit ja pelaajien tuuletukset kuvaa klikkaamalla!

Thuram laski polvensa maahan maalinsa jälkeen. Eleen teki tunnetuksi aiemmin amerikkalaisen jalkapallon NFL:ssä pelannut Colin Kaepenick, joka halusi tällä tavoin protestoida poliisiväkivaltaa. Sancho ja Hakimi puolestaan paljastavat maalinsa jälkeen pelipaitansa alta t-paidan, jossa oli englanniksi teksti "Oikeutta George Floydille." McKenniellä oli puolestaan sama viesti kapteeninnauhassaan pelipaitansa olkavarressa.

Marcus Thuram polvistui lauantaina maalinsa jälkeen Union Berliiniä vastaan. Kuva: Getty Images

Schalken ja Möngengladbachin pomot tukivat pelaajiensa eleitä heti otteluiden jälkeen.

– Marcus teki viestinsä selväksi. Marcus näytti esimerkkiä rasisminvastaisessa taistelussa, jota me kaikki tuemme, Mönchengladbachin valmentaja Marco Rose sanoi.

Myös saksalainen legendaarinen jalkapallomaalivahti ja sarjakärki Bayern Münchenin johtokunnan jäsen Oliver Kahn pyysi, että pelaajien pitäisi ottaa enemmänkin kantaa yhteiskunnallisissa asioissa.

– Tietystikään tätä tilannetta ei voi sallia, Kahn sanoi Sky90-ohjelmassa Kickerin mukaan.

– Pelaajien pitäisi ottaa tällaista vastuuta useammin, koska tiedämme kaikki, millainen vaikutus sillä on.

Bundesliiga-seura Union Berliinin pomo Oliver Ruhnertilla oli Kickerin mukaan maanantaina vaikeaa löytää sanojaan, kun kuuli DFB:n tutkinnasta.

– Jos kurintopitokomitea tutkii asiaa, sitten pitää kysyä, onko meillä edelleen samanlaiset arvot? Tässä on kyse globaalista asiasta: Ei rasismille, Ruhnert sanoi.

Lue lisää:

Miksi Yhdysvalloissa osoitetaan mieltä ja mellakoidaan? Lue lyhyet vastaukset

Kuopiossa asuva Kaelyn Korte pelkää USA:n mellakoiden keskellä olevan perheensä puolesta – ystävät olivat jäädä kuorma-auton alle: "Tämä on kauheaa"

"Urheilijoiden ulostulojen merkitys on iso" – Yhdysvaltain mielenosoitukset puhuttivat Jälkihiessä

Michael Jordanilta harvinainen kannanotto ja tuenilmaisu Yhdysvaltain mielenosoituksille - "Olemme saaneet tarpeeksemme"

Mielenosoittajat sytyttivät tulipaloja lähellä Valkoista taloa, poliisi käytti kyynelkaasua – Trump vietiin turvaan bunkkeriin perjantaina

Poliisiväkivallan nostattamat mellakat laajenevat Yhdysvalloissa – UPI:n Aaltola: "Kriisit yhdistyvät ja ilmassa on täydellisen myrskyn merkkejä"

Ainakin neljä kuollut väkivaltaisuuksissa Yhdysvalloissa – liikkumiskielto kymmeniin kaupunkeihin, katso video viime yön tapahtumista

Tennistähti Osaka ja ja Bundesliigan tähtihyökkääjät liittyivät Yhdysvaltojen poliisiväkivaltaa kritisoivien rintamaan