FC Lahti palasi koko joukkueen harjoituksiin – "Tuntui siltä, että he olisivat olleet ensi kertaa hiekkalaatikossa"

FC Lahden tulokasluotsi Ilir Zeneli ei ole sukua Veikkausliigassa pelanneille Erfan ja Ridvan Zenelille. Tuttuja jalkapallotoimijat ovat sentään toisillensa. Katso Urheiluruudun juttu kuvaa klikkaamalla.

urheilu
Ilir Zeneli, FC Lahden valmentaja

FC Lahden uusi päävalmentaja Ilir Zeneli oli mielissään, kun joukkueen harjoittelu pääsi todenteolla vauhtiin kesäkuun ensimmäinen päivä.

– Valmentajan silmään näytti kyllä siltä, ettei olla pitkään aikaan harjoiteltu yhdessä; ajoituksien ja kulmien kanssa oli isoja ongelmia. Joukkueen laatu ja taso eivät olleet sillä tasolla, millä sen kuuluisi olla. Paljon on kuitenkin tapahtunut asioita ja meillä on kuukausi vielä aikaan sarjan alkuun.

– Reagoinneissa, sijoittumisissa ja ennakoinneissa oli puutteita tietyllä pelaajilla, vaikka ne ovat olleet ennen heidän vahvuuksiaan. Tuntui ihan siltä, että he olisivat olleet ensi kertaa hiekkalaatikossa; toisaalta innoissaan mutta aika turhautuneina, puristivat ehkä liikaa, luonnehti vastuuvalmentaja.

Turvamääräyksissä myös FC Lahden pitää muun muassa huomioida se, että joukkue kokoontuu kentän laidalla, eikä pukuhuoneessa, yhteisissä sosiaalitiloissa. Ohjeet annetaan nopeasti, ja sitten siirrytään ripeästi kentälle. Välineet desinfioidaan ennen harjoituksia ja jälkikäteen sekä pelaajat pesevät kätensä ennen ja jälkeen treenien.

– Pelaajat ovat samassa veneessä ja ottaneet hyvin ohjeet sekä määräykset vastaan. Vaikka he ovat olleet välillä tietysti väsyneitä näihin kaikkiin korona-ajan tapahtumiin, niin positiivisella mielin nyt ollaan, Zeneli korostaa.

Ostaako joukkue tulokasluotsin teesit?

Onko FC Lahti valmis pistejahtiin, kun Veikkausliiga pyörähtää noin kuukauden päästä liikkeelle?

– Kun on kyseessä ammattijoukkue ja -pelaajat, ja tehdään oikeita asioita oikeassa ympäristössä, niin uskon, että tämä aika pitäisi riittää siihen, että saadaan niin joukkue kuin yksilötkin mahdollisimman hyvään kuntoon sarjan alkaessa. En silti usko, että päästää välttämättä samalle tasolle kuin esimerkiksi Espanjan leirin jälkeen.

Ilir Zeneli kehuu aidosti sekä uusia että vanhoja pelaajia, jotka ovat omaksuneet hyvällä asenteella tulokasvalmentajan toimintatavat, harjoitusmetodit ja pelifilosofian.

– Tämä on aina vuorovaikutussuhde, jossa sekä taustatiimi että pelaajat haluavat kehittyä. Tässä vaiheessa ollaan hyvin positiivisella fiilksillä.

– Uskon ja haluan, että FC Lahti muistetaan tällä kaudella vauhdista, päättäväisyydestä, joukkuepelaamisesta ja rohkeasta pelaamisesta. Pohjana kaikelle on määrätietoinen tekeminen, jossa tulostavoite ja kunnianhimo ovat mukana koko ajan.

Kari Arkivuo poseeraa kentän laidalla.
Kari Arkivuo poseeraa Häcken-paidassa kentän laidalla. Jari Haapala

Kari Arkivuo, 36, tuo kokeneena Euroopassa pelanneena puolustajana tärkeitä elementtejä nuorekkaaseen lahtelaisjoukkueeseen. Arkivuo on pelannut FC Lahden paidassa 101 Veikkausliigaottelua, joissa on syntynyt 12 maalia.

– Täydellisellä nurmella ja normaalia peliä! Kyllä se oli aika lailla kuin varsa olisi päässyt kevätlaitumille. Yksilö- ja pienryhmätreenien sekä puolen ryhmän harjoittelun kautta olemme tulleet vihdoin koko joukkueen harjoitteluun, iloitsi Arkivuo hymyssä suin.

Lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatin paluu takaisin kotinurkille on valmennukselle kullanarvoinen asia.

– Monestakin syystä hän on meille erittäin tärkeä pelaaja. Arkivuo ja myös Timi Lahti nostavat omalla panoksellaan joukkueen osaamista ja tuovat omilla esimerkeillään esikuvaa muille. Varsinkin kun moni pelaaja hakee alussa vielä omia roolejaan, eikä kaikki toiminta ole välttämättä ihan vapautunutta, Zeneli pohtii.

FC Lahti on asettanut tavoitteekseen pääsyn kuuden joukkoon kotimaan pääsarjassa. Zeneli myöntää, että joukkueen sisällä uskalletaan haaveilla vähän korkeammistakin tavoitteista.

Lue myös:

Kansallisen Liigan otteluohjelma julkaistu – kausi alkaa 13. kesäkuuta viidellä paikkakunnalla

Urheilutoimijat kaipaavat höllennystä hallituksen yleisörajoitukselle, suunnitelmat tuhansien ihmisten tapahtumille jo olemassa: "Viranomaiset varmasti ymmärtävät, kun on halua perehtyä"

Ostitko suosikkijoukkueesi kausikortin ja pelkäät nyt, ettet pääsekään katsomoon? Erityisasiantuntijalta tiukka linjaus kuluttajan oikeuksista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat