Keihäslupaus Valtanen aikoo jysäyttää tänä kesänä harvinaisen tuloksen – ikäluokassaan maailman parhaisiin kuuluva lahjakkuus voi nousta Suomen ykkösheittäjäksi jo nyt

Julia Valtanen säväytti uudella ennätyksellään maanantaina. Sunnuntaina hän pääsee mittaamaan tasonsa Jenni Kangasta vastaan.

Julia Valtanen vei voiton yleisurheilukesän avauskisassa Jyväskylässä maanantaina. Kuva: Vesa Pöppönen/AOP

Kotimainen yleisurheilukesä leimahti heti maanantaina kunnon liekkeihin, kun 19-vuotias keihäänheittäjä Julia Valtanen kiskaisi kauden avauksessa uuden ennätyksensä Jyväskylässä.

57,84-metrisellä kiskaisullaan Valtanen paransi ennätystään yli kolmella metrillä. Kisan jälkeen Valtanen itse sanoi tavoittelevansa vielä tänä kesänä yli 60 metrin heittoa.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni seurasi maanantaista kilpailua Jyväskylässä. Hän arvioi, että Valtanen on saanut tälle kesälle suoritusvarmuutta, mutta heitoissa on teknisesti vielä jonkin verran hajontaa. Verryttely mukaan luettuna Valtanen heitti useasti yli 55 metriä.

Näkemänsä perusteella Finni on vakuuttunut siitä, että Valtanen voi puhkaista vielä tänä kesänä 60 metriä.

– Tekniikassa, tuen pitävyydessä ja vauhdin lopun juoksemisessa on vielä hiomista, mutta maanantain perusteella ilman muuta hyvissä oloissa ja huippupäivän tullen tänä vuonna 60 metriä on mahdollinen.

Julia Valtanen (kuvassa) nappasi viime kesänä uransa ensimmäisen aikuisten SM-mitalin, kun hän sijoittui hopealle Kalevan kisoissa. Voiton vei Heidi Nokelainen. Kuva: Anssi Mäkinen/SUL

Valtasen kesän parasta kaarta täytynee kuitenkin odottaa loppukesään saakka, sillä nuori urheilija on vielä kovan harjoituskuorman alla. Omilla Facebook-sivuillaan Valtanen kertoo, että hän herkistelee kuntoaan heinä-elokuun vaihteeseen.

– Melkein lajissa kuin lajissa tarvitaan kolme, neljä kisaa alle, että kesän parhaita tuloksia alkaa tulla. Tyypillisesti nuoret urheilijat hakevat tuloskuntoa vasta elokuulle, koska pohjalle tarvitaan aika paljon perusharjoittelua, Finni selventää.

60 metrin rikkoutuminen tekisi suomalaiselle keihäskentälle hyvää, sillä 2010-luvulla yli 60-metrisiä heittoja on nähty naisten sarjassa vain harvakseltaan. Edellisen kerran tuo raja on rikkoutunut elokuussa 2017, jolloin Jenni Kangas heitti hänen edelleen voimassa olevan ennätyksensä 60,98 metriä.

– Tuon tilaston valossa Julia nousee taistelemaan ihan vakavasti maan ykkösheittäjän paikasta, mutta ei sitä varmasti Jenni Kangas ja kumppanit ihan helpolla luovuta hänelle, Finni sanoo.

Mikäli Valtasesta on jo tänä kesänä 60 metrin rajan rikkojaksi, hän nappaisi nimiinsä alle 20-vuotiaiden Suomen ennätyksen Jelena Jaakkolalta. Nykyinen ennätys, 58,89 metriä, on vuodelta 2008.

Tulos olisi harvinainen myös maailmanlaajuisesti, sillä vuoden 1999 jälkeen vain 21 urheilijaa on onnistunut heittämään yli 60 metriä alle 20-vuotiaana. Edellisen kerran tähän pystyi Kreikan Elina Tzengko viime kesänä.

Pitkään seurattu lahjakkuus

Valtanen on tiedetty pitkään lahjakkaaksi keihäänheittäjäksi. Lajiväki on tunnistanut hänet potentiaaliseksi menestyjäksi jo ennen kuin Valtanen täytti 15 vuotta.

Menestystäkin on tullut. Valtanen voitti vuonna 2017 kultaa nuorten olympiafestivaaleilla ikäluokan Suomen ennätyksellä. Entinen huippuheittäjä ja Vaasanseudun Urheiluakatemian toiminnanjohtaja Mikaela Ingberg oli kisoissa paikalla valmentajana.

– Niin kauan kun olen hänet tuntenut, hän on viihtynyt isoissa kisoissa ja tiukoissa paikoissa. Muistan nuorten maajoukkueleireiltä, että hän ei hirvittävästi pidä itsestään meteliä, mutta sitten kun numerolappu lyödään rintaan, alkaa tapahtua, Ingberg kertoo.

Kyynärpäävamma on hidastanut Valtasen kehitystä, vaikka hän viime kesänä voittikin hopeaa Kalevan kisoista Heidi Nokelaisen jälkeen. Kuluvaan kauteen Valtanen on saanut valmistautua ilman terveyshuolia.

– Ulkopuolisen silmään näyttää siltä, että hän on sisuuntunut kyynärpäävammastaan ja sen kautta ottanut ison harppauksen eteenpäin niin fyysisellä kuin henkisellä puolella, Ingberg sanoo.

Julia Valtanen juhli 16-vuotiaana keihäsvoittoa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla vuonna 2017. Voittotulos 500-grammaisella keihäällä oli 58,11 metriä. Kuva: Olympic Team Finland/Lehtikuva

Valtanen on ikäluokassaan yksi maailman parhaista. Finni huomauttaa, että maanantaisella ennätyksellään Valtanen olisi voittanut 2010-luvulla järjestetyissä nuorten MM-kilpailuissa maailmanmestaruuden yhtä vuotta lukuun ottamatta. Tuonakin vuonna, 2012, hän olisi napannut pronssia. Nuorten MM-kisat järjestetään joka toinen vuosi.

Silti on vaikeaa ennustaa, kuinka suuriin saavutuksiin Valtanen voi tulevaisuudessa yltää, sillä urheilijoiden kehitys on aina yksilöllistä. Esimerkiksi viime kesän yleisurheilun MM-kisoissa mestaruuden vienyt Kelsey-Lee Barber heitti Valtasen iässä parhaimmillaan 49,29 metriä. MM-hopeamitalisti Shiying Liu puolestaan räväytti 19-vuotiaana 59,20 metriä.

– Yleensä on niin, että 22-vuotiaiden sarjassa rajusti kehittyvät ja esille nousevat suomalaiset ovat niitä, jotka oikeasti niittävät kansainvälistä menestystä. Julian kohdalla tämä tarkoittaa kahden, kolmen vuoden päästä tästä hetkestä, Finni sanoo.

Pesäpallotaustasta hyötyä

Raumalainen Valtanen on kahden lajin taitaja. Hän aloitti pesäpalloharrastuksen 6-vuotiaana Ferassa. Keihäänheitto astui kuvioihin keväällä 2014, mutta pesäpallo on silti pysynyt nykyisen ykköslajin rinnalla.

Finni uskoo, että pesäpallosta on ollut Valtasen keihäsuralle iso hyöty, sillä nuori nainen on heittänyt valtavasti yläkautta.

– Pesäpallo antaa heittämiseen määrää ja rytmiä, sekä tiettyä räväkkyyttä. Tekniikka ja biomekaniikka on aika erilainen kuin keihässä, mutta se on korjattavissa, kun ylävartalon ja olkapään käyttö on tehokasta ja räväkkää, kuten se usein pesäpalloilijoilla on.

Pesäpallon ainoa varjopuoli on Finnin mukaan se, jos kahden lajin tekniikat menevät sekaisin. Mikäli keihästä heittää pesäpallon tekniikalla, voi sillä saada tuhoa aikaiseksi.

– Pesäpalloa heitetään aika monesti matalalla kädellä ja enemmän sivulta, koska se on kevyt väline. Jos keihästä heittää sillä tavalla, vammariski on aika iso. Keihästä heitetään enemmän olkapään yläpuolelta ja korkeammalla irroituksella kuin pesäpalloa.

Valtanen kilpailee seuraavan kerran tänään sunnuntaina Lahdessa. Tuolloin kisakautensa avaa myös keihään kaksinkertainen Suomen mestari Jenni Kangas.

Sunnuntaina kilpaillaan keihään lisäksi naisten korkeushypyssä, naisten 600 metrillä, naisten 100 metrin aidoissa, miesten 100 metrillä, miesten 200 metrin aidoissa, miesten 800 metrillä ja miesten 3 000 metrillä. Kilpailu näytetään Yle Areenassa kello 17.35 alkaen. TV2:ssa lähetys alkaa kello 19.15.

Lue myös: