1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Fifa toivoo "tervettä järkeä" pelaajien kannanotot tutkivalta Saksan jalkapalloliitolta

Saksan jalkapalloliitto on kertonut tutkivansa neljän Bundesliigan pelaajan kannanotot Yhdysvaltojen poliisiväkivallasta.

Jadon Sancho. Kuva: AOP/Ullstein Bild

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa toivoo "tervettä järkeä" Saksan jalkapalloliitolta, joka kertoi maanantaina tutkivansa neljän Bundesliigan pelaajan kannanotot Yhdysvaltojen poliisiväkivallasta.

Borussia Dortmundin Jadon Sancho ja Achraf Hakimi, Mönchengladbachin Marcus Thuram ja Schalken amerikkalaispelaaja Weston McKennie osoittivat viime viikonlopun otteluissa tukensa tummaihoiselle George Floydille, joka kuoli viime viikon maanantaina poliisin käsittelyssä Minneapolisissa. Tapaus on johtanut Yhdysvalloissa vakaviin mielenosoituksiin, joissa vastustetaan rasismia ja poliisiväkivaltaa.

Thuram polvistui maahan maalinteon jälkeen. Sancho paljasti Paderbornia vastaan tekemänsä maalin jälkeen pelipaidan alla olleen t-paitansa, jossa luki englanniksi "Oikeutta George Floydille". McKenniellä samainen viesti luki hänen käsivarressaan olleessa nauhassa.

Jalkapallon säännöistä vastaavan IFAB:n mukaan pelaajilta on kielletty kaikki poliittiset ja uskonnolliset viestit, minkä takia Saksan liitto tutkii pelaajien eleet. Fifa vihjasi, että pelaajia ei kuitenkaan kuuluisi rangaista viitaten omiin, rasisminvastaisiin kampanjoihinsa.

- IFAB:n hyväksymien pelinsääntöjen soveltaminen on jätetty kilpailujärjestäjille, joiden pitäisi käyttää tervettä järkeä ja ottaa huomioon konteksti tapahtumien ympärillä, Fifa viestitti.

Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Fritz Keller kertoi ymmärtävänsä pelaajanelikon toiminnan.

– On sietämätöntä, jos ihmisiä syrjitään ihonvärin takia. Rasismin uhrit tarvitsevat kaiken solidaarisuutemme, Keller sanoi.

Myös suuri osa Bundesliiga-joukkueiden pomoista osoitti tukensa pelaajien toimille.

– Jos kurinpitovaliokunta tutkii asian, on kysyttävä, onko meillä edes samanlaiset arvot. Tässä on kyse globaalista asiasta: ei rasismille, Union Berlinin toimitusjohtaja Oliver Ruhnert sanoi Kickerille.

Lue lisää:

Jalkapallotähdet osoittivat tukensa poliisiväkivallan uhrille – nyt Saksan liitto tutkii sääntörikettä ja seurapomo ärähti: "Onko meillä samanlaiset arvot?"