1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Mystiset krampit pakottivat kävelijä Jarkko Kinnusen leikkauspöydälle – nyt hän käsipyöräilee kohti olympialaisia: "Sydän ei tiedä, mikä osa kehosta tekee töitä"

Kävelijä Jarkko Kinnunen kuntoutuu toukokuun alussa tehdystä lonkkaleikkauksesta. Kinnusen treenaamisen on mahdollistanut käsipyöräily.

Jarkko Kinnunen Pekingin MM-kisoissa 2015. Kuva: AOP

Kävelijä Jarkko Kinnunen kärsi pitkään mystisistä krampeista eri kohdissa oikeaa jalkaa. Dohan MM-kisoissa viime syksynä Kinnunen sinnitteli sijalle 20 kivuista huolimatta. Tämän vuoden puolella vaivaan löytyi vihdoin selitys ja lonkka puhdistettiin tähystyksessä toukokuun alussa. Toipuminen on alkanut ilman takapakkeja.

– Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Pakaraa aktivoidaan ahkerasti ja opettelen kävelemään normaalisti. Maltti pitää nyt muistaa kaikessa tekemisessä, Kinnunen kertoo Yle Urheilulle.

36-vuotias Kinnunen on edustanut Suomea pitkällä urallaan neljätoista kertaa arvokisoissa. Fyysiseen rasitukseen tottunut huippu-urheilija kaipasi nopeasti operaation jälkeen aerobista harjoittelua. Soitto paralympiakelaaja Toni Piispaselle ratkaisi ongelman. Piispanen otti yhteyttä parapyöräilijä Harri Sopaseen, joka antoi kakkospyöränsä Kinnuselle lainaksi.

– Tämä oli loistava esimerkki lajien välisestä, toimivasta yhteistyöstä. Suomi on pieni maa eikä täällä kannata hakata yksin päätä seinään. Olen ollut ihan fiiliksissä käsipyöräilystä, koska ilman sitä olisi aerobinen treeni tehty pääasiassa uima-altaassa. Nyt pääsen nauttimaan Suomen kesästä, Kinnunen iloitsee.

– Kädet olivat aluksi ihmeissään, kun olen koko ikäni tehnyt töitä jalkojeni päällä. Nyt olen jo siirtynyt maantielle ajamaan ja tänään tein pisimmän lenkkini, 60 kilometriä. On hyvä, että pääsen rasittamaan kävelyssä vaadittavaa sydän- ja verenkiertoelimistöä. Eikä sydän tiedä, mikä osa kehosta tekee töitä.

Olympiakisojen siirto lottovoitto

Kahta pienokaista kotona kaitsevalle Kinnuselle Tokion olympiakisojen siirtäminen vuodella oli hyvä asia. Lonkan kuntoutus ehditään tekemään hätäilemättä, jolloin myös ongelmien todennäköisyys vähenee. Miesten 50 kilometrin kävely on viimeistä kertaa olympialajina Tokiossa vuonna 2021. Kinnunen pyrkii aloittamaan valmistautumisen neljänsiin olympiakisoihinsa syyskuussa.

– Koronapandemia olisi saanut tietysti jäädä kokonaan syntymättä, mutta jos itsekkäästi ajattelee, tämä antoi minulle mahdollisuuden, Kinnunen hymähtää.

– Minua motivoi, etten ole vielä saanut ulosmitattua kropasta sellaista tulosta, johon uskon siitä olevan. Haluan osoittaa itselleni, että pystyn vielä parempaan. Se halu ajaa minua lenkille.

Lue myös:

Kinnusen lonkkavaiva operoitiin – Tokion olympialaiset 2021 yhä tavoitteena

Maaliin sinnitellyt Kinnunen otti ilon irti maalisuoralla – tarjosi katsojille kisan kovimmat tuuletukset

Dohan kuuma ja kostea kävely oli todellinen tuskien taival suomalaisillekin: "Aika alussa halusin sieltä pois ihan rehellisesti sanottuna"