Hyppää sisältöön

"Ainoa oikea ratkaisu", sanoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto – MM-rallin peruminen on kaupungissa odotettu pettymys

MM-ralli on yleisömäärältään Suomen suurin urheilutapahtuma, joka tuo Jyväskylälle valtavasti myös kansainvälistä näkyvyyttä.

Jyväskylässä oltiin jo varauduttu tapahtuman peruuntumiseen, kertoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Kuva: Sanna Savela / Yle

MM-rallin peruuntuminen tältä vuodelta oli kaupungille odotettu päätös. Kaupunginjohtaja Timo Koiviston mukaan ratkaisu on ainoa oikea. Koiviston arvioi, että tapahtuma ei olisi kiinnostanut tänä vuonna yleisöä normaaliin tapaan ja se olisi ollut riski myös koronan leviämisen kannalta.

– Päätös kirpaisee erityisesti majoitusyrityksiä, ravintoloita ja kauppoja. Sillä on iso vaikutus myös yhdistyksille, jotka saavat esimerkiksi liikenteenohjauksesta ison osa vuotuisista tuloistaan.

Rallin vuotuinen talousvaikutus Jyväskylän seudulla on noin 15 miljoonaa euroa. Tulojen menetyksen ohella kaupunki menettää kansainvälisen näkyvyyden. Koivisto uskoo, että tänä kesänä paikalle ei olisi saatu normaalia määrää kansainvälisiä edustajia.

– Jyväskylään akkreditoituu ralleihin vuosittain 400 ulkomaalaista toimittajaa ja televisiokuvaa menee noin 150 maahan. Rallin avulla tavoitetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Tällaista näkyvyyttä ei voi saavuttaa mitenkään muuten, Koivisto kertoo.

Koivisto uskoo, että poikkeusvuotta ei kauaa muistella.

– Kun rallia ajetaan Jyväskylässä jälleen ensi kesänä, tämä on vain yksi väliin jäänyt vuosi.

Rallisopimus tulevista kolmesta vuodesta on Jyväskylän kaupunginhallituksen päätännässä lähiviikkoina. Voimassa oleva sopimus päättyy tähän vuoteen.

– Neuvottelut on käyty ja meillä on yhteisymmärrys siitä, millä ehdoilla rallia ajetaan seuraavat kolme vuotta. Pidän selvänä, että rallia ajetaan jatkossakin Jyväskylässä.