Hyppää sisältöön

Nyt se on päätetty – Suomen elokuinen MM-ralli on peruttu, kisaa ei siirretty syksyyn

Suomen MM-rallista vastaavan AKK Sports Oy:n hallitus on aamulla päättänyt perua elokuun kisan kansainvälisen koronapandemian vuoksi.

Suomen MM-rallissa Jyväskylässä ei elokuussa juhlita voittajaa, sillä kisa siirtyi vuodella koronan vuoksi. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen MM-rallin 70-vuotisjuhla Jyväskylässä siirtyy vuodella, kun AKK Sports Oy päätti perua kisan tältä vuodelta. Rallin promoottori Jani Backman kertoo, että Jyväskylässä on MM-rallia luvassa seuraavan kerran vasta ensi vuonna.

– Tämä oli tähänastisen työurani vaikein päätös, mutta toisaalta viime kuukaudet ovat näyttäneet suunnan ja kysymysmerkkejä on liikaa ilmassa.

Kipeän päätöksen taustalla pääsyyksi nousee kansainvälinen koronapandemia. AKK Sports ei halua ottaa minkäänlaisia riskejä, vaikka Suomen tilanne näyttääkin tällä hetkellä paremmalta.

**Lue lisää: **Kommentti: Suomen MM-rallin peruuntuminen oli kuolinisku koko MM-kaudelle – sarjan on pakko tehdä ensi vuotta ajatellen suuria peliliikkeitä

– Se olisi riski, jos tänne tuotaisiin merkittävä määrä kansainvälistä väkeä ja yleisöä olisi muutenkin valtavasti, perustelee Backman.

Suomen MM-rallin organisaatio teki itse päätöksen kisan peruttamisesta eikä jäänyt odottamaan Suomen hallituksen linjauksia elokuun jälkeisistä suurtapahtumista.

Reitistä vastaava apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen kuvailee oloaan päätöksen jälkeen sekä helpottuneeksi että tyhjäksi. MM-rallia varten oli jo sovittu Suomen suurin rekrytointi eli 3 500 henkilöä eri tehtäviin rallireitin varrelle.

– Reilu kaksi kuukautta on menty vuoristorataa. Välillä on ollut vahvaa uskoa ja välillä ei ole ollut uskoa ollenkaan, mutta nyt tilanne on lukittu.

Suomen MM-ralli on kalenterissa 6.-9. elokuuta. Hallitus on rajannut heinäkuun loppuun saakka tapahtumien yleisömääräksi maksimissaan 500 henkilöä. Hallituksen päätöksiä jatkorajoituksista tai vapautuksista odotetaan ennen juhannusta.

Kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen on aiemmin kertonut, että kilpailun siirtämistä esimerkiksi myöhäisempään ajankohtaan tänä syksynä ei ole harkittu.

Juhla voidaan siirtää 2021 kisaan

70-vuotis juhlakisan eteen tehty työ ei mene kokonaan hukkaan, sillä juhlallisuudet voidaan siirtää vuoden 2021 kisaan.

– Ensi vuosi on 70. vuosi eli siinä mielessä uskon, että täysin rinnoin päästään juhlimaan, kun nyt jäivät juhlat väliin. Tosin vielä ei ole tiedossa mitään ensi vuoden rallikalenterista ja kisapaikoista.

Kansainvälinen autoliitto FIA ja WRC-promoottori suhtatuivat Suomen MM-rallin peruutuspäätökseen Backmanin mukaan neutraalisti. Kaikilla on ymmärrys kokonaistilanteesta ja siitä, että minkäänlaisia riskejä ei voida ottaa.

Yksi yhteen tälle vuodelle suunniteltua MM-rallia ei Jyväskylässä vuoden päästä järjestetä. Elokuun kisalle suuniteltua reittiä ja kisan muita elementtejä voidaan hyödyntää ja samalla saatiin vuosi aikaa jalostaa juhlateemaa pidemmälle.

Backman arvioi, että rallin koko MM-sarjan kausi on nyt vaarassa koronan takia. WRC-promoottori pyrkii saamaan sarjan jollain tasolla läpi. Päätöksiä tehdään kilpailu kerrallaan.

MM-sarjaa on tänä vuonna ajettu vain kolme kertaa tammi-maaliskuussa. Korona vaikutti jo maaliskuun Meksikon ralliin, kun viimeinen kisapäivä jätettiin ajamatta.

Italian vakavan koronatilanteen vuoksi Sardinian MM-ralli on kesäkuulta peruttu ja sille etsitään vielä korvaavaa aikaa.

Myös Jyväskylän MM-rallin jälkeisten kisojen järjestäminen on vaakalaudalla. Motorsport.com -sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Uuden-Seelannin ja Japanin ralli olisivat peruuntumassa koronapandemian pelossa. Tämän kauden kalenterissa Japanin kisa on merkitty sarjan päätöskisaksi.

Viime vuoden humua ei Kakariston erikoiskokeella nyt koeta, kun Suomen elokuinen MM-ralli peruttiin. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Lue myös:

"Ainoa oikea ratkaisu", sanoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto – MM-rallin peruminen on kaupungissa odotettu pettymys

Kommentti: Suomen MM-rallin peruuntuminen oli kuolinisku koko MM-kaudelle – sarjan on pakko tehdä ensi vuotta ajatellen suuria peliliikkeitä

Suomen MM-rallin järjestäjien päätöstä ymmärretään – Tommi Mäkisen mukaan MM-sarjan pomojen silmät ovat viimein avautuneet: "Olen puhunut asiasta kaksi vuotta"

Kartturilegenda muistelee hengenvaarallista aavikkorallia, joka päättyi suomalaisjuhliin: "Jos jotain olisi tapahtunut, autosta ei olisi varmasti ehtinyt millään ulos"

Hän hyppää rattiin, kun Kalle Rovanperä ottaa nokoset – lähin työtoveri muistaa ikuisesti mitä ällistyttävää tapahtui, kun superlupauksen mahdollisuuksia vähäteltiin