Suora

  • Ei nainen eikä mies - voimanostaja Emmeth Törrönen piti hylkäämisen pelossa sukupuoli-identiteettinsä salassa vuosia
  • Urheiluruutu

Raskasta kevättä elävä Jari-Matti Latvala koki uuden takaiskun – innostava työ on tuonut helpotusta: "Päänuppi olisi ollut muuten lujilla"

Jari-Matti Latvala ei usko, että MM-rallia ajetaan tällä kaudella enää ollenkaan.

ralliautoilu
Jari-Matti Latvala jäi ilman tehdastallipaikkaa kaudelle 2020. Hän myöntää, että ajouran tulevaisuus on epävarma.
Kulunut kevät on ollut Jari-Matti Latvalalle raskas. Suomalaiskuski on pyrkinyt kuitenkin pitämään ajatukset positiivisina. Getty Images

Jari-Matti Latvalalta löytyi ymmärrystä, vaikka keskiviikkoinen päätös Suomen MM-rallin perumisesta oli kuskille raju pettymys.

– Olen pettynyt, eihän siitä pääse mihinkään. Nostan kuitenkin hattua järjestäjille, että he tekivät päätöksen. Nyt kaikki voivat säästää kustannuksissa. Pitää ajatella myös järjestävää tahoa, sillä perumispäätöksen venyttäminen on heille kallista leikkiä, Latvala, 35, kertoo Yle Urheilulle.

Latvala jäi täksi vuodeksi ilman tehdastallipaikkaa, kun Tommi Mäkisen johtama Toyota ei tarjonnut konkarille viime kauden jälkeen sopimusta.

Kolminkertainen MM-hopeakuski on pyrkinyt ajamaan tällä kaudella yksittäisiä kilpailuja ja etsinyt sitä kautta näytönpaikkoja voidakseen palata tulevaisuudessa kokopäiväiseksi MM-kuskiksi.

Latvala ajoi helmikuussa yksityistallin Toyotalla Ruotsin MM-rallissa, mutta tekniikkamurheet pilasivat suomalaiskuskin kisan. Ruotsin rallin lisäksi Latvalan piti ajaa Sardinian ja Jyväskylän MM-osakilpailuissa, mutta molemmat tapahtumat peruttiin viruspandemian vuoksi.

Suomen MM-rallin piti olla Latvalan kauden kohokohta.

Latvala ei usko, että MM-rallia ajetaan tällä kaudella enää lainkaan. Kuljettaja on jo siirtänyt katseensa ensi vuoteen, jolloin hän on suunnitellut ajavansa vain yhden MM-sarjan osakilpailun.

– Jos se (yksi osakilpailu) tuo jotain eteenpäin esimerkiksi vuodelle 2022, huippujuttu. Jos ei, keskitytään ajamaan vaikka Historic Rallyn EM-sarjaa.

Jyväskylä 2019.
Suomen MM-ralli jää tänä vuonna Jari-Matti Latvalalta ja kumppaneilta väliin. Tomi Hänninen

Latvala on jaksanut pysyä positiivisena, vaikka mennyttä kevättä on varjostanut koronaviruspandemian lisäksi kiista Suomen verokarhun kanssa.

Latvala kertoi viime viikolla Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että verottaja vaatii häneltä yhteensä noin 6,2 miljoonan euron jäännösveropottia. Latvala ja verottaja ovat erimielisiä rallikuskin asumiskuvioista. Latvala on asunut vuodesta 2009 Monacossa ja ollut Suomeen rajoitetusti verovelvollinen. Verottaja kuitenkin epäilee, ettei kuski ollut vuosina 2014–2018 riittävästi vuorokausia ulkomailla välttääkseen ansiotuloverojen maksun Suomeen.

Kallis verokiista voi paisua pitkäksi ja raskaaksi.

Iloa on kuitenkin tuonut Latvalan oma yritys, JML-Sports Oy, joka rakentaa vanhoja ralliautoja, tekee autoihin osia ja pyörittää Tuurissa vanhojen kilpa-autojen näyttelyä.

– Onneksi minulla on tämä yritys tässä. Se on pitänyt mielen virkeänä. Päänuppi olisi ollut nyt keväällä muuten aika lujilla, täytyy kyllä myöntää. Yritys on jeesannut tosi paljon, varsinkin, kun on verohomman takia ollut stressiä päällä, Latvala kertoo.

"Olen enemmän huolissani koko rallin MM-sarjasta"

Jari-Matti Latvalan ura rallin MM-sarjassa vetelee viimeisiään, mutta konkarikuski ei kanna asiasta suurta huolta. Työt ralliautojen parissa jatkuvat uran jälkeenkin, ja mahdollisuuksia aukeaa yrityksen kautta myös ajamiseen.

– En ole huolissani omasta ajamisestani, vaan enemmänkin koko rallin MM-sarjasta.

– Rallilla on edessään vaikeat ajat. Tästä koronasta kun selvitään, autotehtaat ovat tosi tiukilla. Toivon, että MM-sarja jatkuu ensi vuonna, eikä kukaan nykyisistä autotehtaista vetäydy pois. Jos yksi lähtee, toinenkin lähtee. Sitten sarjaa ei olisi enää ollenkaan.

Latvala toivoo, että MM-sarjan promoottori, autonvalmistajat ja Kansainvälinen autourheiluliitto FIA kokoontuisivat pohtimaan, miten kustannuksia saataisiin kuriin ja kaikki valmistajat pysymään sarjassa.

– Katseet pitäisi kääntää kohti vuotta 2021. Mielestäni titteliä ei voi jakaa tältä vuodelta. Olisi pitänyt pystyä ajamaan yli puolet kilpailuista, jotta mitalit jaettaisiin.

Lue myös:

Suomen MM-rallin järjestäjien päätöstä ymmärretään – Tommi Mäkisen mukaan MM-sarjan pomojen silmät ovat viimein avautuneet: "Olen puhunut asiasta kaksi vuotta"

Kommentti: Suomen MM-rallin peruuntuminen oli kuolinisku koko MM-kaudelle – sarjan on pakko tehdä ensi vuotta ajatellen suuria peliliikkeitä

Nyt se on päätetty – Suomen elokuinen MM-ralli on peruttu, kisaa ei siirretty syksyyn

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat