Suora

  • Ei nainen eikä mies - voimanostaja Emmeth Törrönen piti hylkäämisen pelossa sukupuoli-identiteettinsä salassa vuosia
  • Urheiluruutu

Kätensä loukannut Toni Kuusela sivussa viikkoja – kisan jatkamisella olisi voinut olla tuhoisat seuraukset: "Nyt ei tarvitse leikkuupöydälle lähteä"

Toni Kuuselan kyynärpäävaiva estää maksimaalisen heittämisen 3–4 viikon ajan, mutta ei uhkaa loppukesän isoimpia kisoja.

yleisurheilu
Toni Kuusela
Toni Kuusela lopetti kauden avauskilpailunsa Jyväskylässä kolmen heittokierroksen jälkeen.Vesa Pöppönen / All Over Press

Keihäänheittäjä Toni Kuusela koki maanantaina pettymyksen kauden avauskisassaan Jyväskylässä. Jo ensimmäisellä heittokierroksella Kuusela tunsi kyynärpäässään vihlontaa, joten oikea ratkaisu oli lopettaa kilpailu kolmen kierroksen jälkeen.

Nyt Kuusela on saanut kysymyksiinsä vastauksia lääkärin vastaanotolla, jossa kyynärpäästä otettiin magneettikuvat. Vamma vaatii taukoa täysitehoisesta heittämisestä arviolta kolmesta neljään viikkoa.

– Tuolla aikataululla sen käden pitäisi tulla hyväksi. Turha tässä vaiheessa riskillä yrittää heittää ja lähteä sitä hajottamaan ihan totaalisesti, Kuusela kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Maanantain kilpailun jatkamisella olisi Kuuselan mukaan voinut olla kauaskantoiset seuraukset.

– Oli varmasti mahdollisuus, että olisi hajottanut käden pahemmin. Nyt selvittiin sillä, että ei tarvitse leikkuupöydälle lähteä. Ehkä tässä on vähän kasvettu. Kolme vuotta sitten olisin varmasti heittänyt kaikki heitot väkisin, Kuusela sanoo.

– Nyt on sen verran järkeä tullut päähän, että ymmärsin viheltää pelin poikki.Päästään onneksi vielä kilpailemaan tänä kesänä.

Toni Kuusela
Toni Kuusela uskoo heittävänsä tavoittelemansa 85 metriä tänä kesänä.Vesa Pöppönen / AOP

26-vuotiaalla Kuuselalla on mittava vammahistoria, mutta viime vuosina hän on pystynyt urheilemaan ilman suurempia vammoja. Kyynärpäävaivat ovat kuitenkin Kuuselallekin tuttuja pitkän ajan takaa.

– Aikoinaan, olisiko 5–6 vuotta sitten,meni (kyynärpään) sivuside, joka jouduttiin leikkaamaan ja tekemään uusiksi. Kerran se on avattu sivusiteen takia ja kerran sitä on myös putsailtu. Sen jälkeen kyynärpää on kyllä ollut ihan hyvä eikä ole antanut mitään merkkejä mistään, Kuusela kertoo.

85 metriä tähtäimessä

Viime kesänä Toni Kuuselan pitkäjänteinen työ palkittiin jättimäisellä kehitysharppauksella ja ennätyksellä 83,40. Vielä vuonna 2018 miehen ennätys kirjattiin lukemiin 78,45.

Tämän kauden kotimaisen kärkituloksen 80,14 Kuusela kiskaisi jo maaliskuussa Etelä-Afrikan leirillä. Vuosi sitten samassa paikassa keppi lensi 74 metriin, joten Kuusela itse pysyy kesän suhteen luottavaisena kyynärpäävaivan aiheuttamasta takaiskusta huolimatta.

– Uskon täysillä siihen, että loppukesästä tulee hyvä ja pystyn lunastamaan itselleni asettamani tavoitteen, eli 85 metriä.

Lähiviikkojen ohjelmassa on juoksupainoitteista harjoittelua ja käden lepuuttamista. Kuusela kertoo, että kuntoutusjakso hyödynnetään jalkojen iskukyvyn kehittämiseen.

Mikäli kyynärpää kuntoutuu odotetusti, nähtäneen Kuusela kilpakentillä hyvissä ajoin ennen kauden pääkisoja elokuussa. Koska kansainväliset arvokisat on tämän kesän osalta peruttu, ovat kauden kärkimiehen tavoitteet Paavo Nurmen kisoissa ja Kalevan kisoissa.

Viime syksynä Kuusela nappasi uransa ensimmäisen aikuisten SM-mitalin. Tänä vuonna hän toivoo, että pronssin sijaan hän ripustaa kaulaansa kirkkaamman mitalin.

– Haluan tietenkin tapella Suomen mestaruudesta. Lupaan olla iskussa elokuun kisoissa, Kuusela päättää.

Lue myös:

Julia Valtaselta komea ennätysparannus, nousi ikäluokkansa maailmantilastossa toiseksi – miesten ykkönen Toni Kuusela jätti kisan kesken

Toni Kuusela sivalsi jälleen yli 80 metriä – "Isoja steppejä on otettu eteenpäin"

Keihäskausi rävähti käyntiin – Kuusela heitti jo yli 80 metriä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat