Suora

  • Urheiluruutu

Amerikkalaiset huippuyliopistot kilpailevat teini-ikäisestä suomalaislahjakkuudesta – Olaus Alinen, 16, haluaa tehdä suomalaista NFL-historiaa: "Se on unelma, johon uskon"

Tie amerikkalaisen jalkapalloilun huipulle on työn ja tuskan takana. Porilainen Olaus Alinen lähtee tänä vuonna Yhdysvaltoihin kulkemaan polkua kohti NFL:ää.

amerikkalainen jalkapallo
Olaus Alinen, LPLK amerikkalaisen jalkapallon pelaaja
Olaus Alinen, 16, tähtää päämäärätietoisesti isänsä jalanjäljille ja vieläkin pidemmälle.Esa Fills / Yle

PORI. Porin urheilukeskuksen nurmikentillä on kesäisenä arki-iltana hiljaista. Hiljaisuus rikkoutuu, kun kookas kaksikko ottaa yhden nurmikentistä haltuun ja käynnistää yhden monista yhteisistä harjoituksistaan.

Kohta ollaan amerikkalaisen jalkapallon tempossa. Taustalla pauhaa samaan aikaan amerikkalainen hiphop.

”Hit! Hit! Nyt draiviblokit! Nyt Ankka vastuksella."

Isä Klaus Alinen ohjaa terävillä komennoilla ja poika Olaus Alinen toteuttaa tunnollisen tarkasti. Hiki virtaa kunnolla treenisession edetessä.

Klaus Alinen, 39, oli Michael Quarshien ohella ensimmäinen suomalainen, joka solmi virallisen pelaajasopimuksen jalkapalloliiga NFL:ään vuonna 2006. Ura Atlanta Falconsin lopulliseen NFL-joukkueeseen ei koskaan auennut, mutta Alinen pääsi silti raapaisemaan armottoman kovan ja säälimättömän ammattilaisliigan pintaa lajin suomalaisena pioneerina.

Poika Olaus Alinen, 16, tähtää päämäärätietoisesti isänsä jalanjäljille ja vieläkin pidemmälle. Kookkaan, kaksimetrisen ja lähes 150 kiloisen porilaislukiolaisen elämä on omistettu jo nyt amerikkalaisen jalkapallon varaan, lajin emämaan tavoitelluille kentille.

Alinen onkin todella poikkeuksellinen suomalaislupaus. Useat amerikkalaiset yliopistot ovat hänen perässään jo nyt, vaikka Alinen voi aloittaa yliopistourheilun vasta vuonna 2023.

Nuoremman Alisen tie on viitoitettu kohti Yhdysvaltojen seuratuimpia jalkapallokenttiä, mutta reitti sinne ei todellakaan ole helpoimmasta päästä. Matka Suomesta amerikkalaisen jalkapallon huippukentille on valtavan työn ja onnenkin takana.

Olaus alinen profiilissa
Alanen haaveilee paikasta NFL:ssä.Esa Fills / Yle

Kaikki entinen taakse jää

Olaus Alinen on syksyllä täysin uuden elämänvaiheen edessä. Nuori porilainen on kutsuttu kolmeksi vuodeksi opiskelemaan tunnettuun yhdysvaltalaiseen ”jalkapallolukioon”, Loomis Chaffeehen Connecticutin osavaltiossa. Alinen pääsee nopeasti opettelemaan juurta jaksaen paikallisen jalkapallokulttuurin ja pelaamisen vaatimuksia syksyllä 2023 alkavalle yliopistotaipaleelle.

– Aamulla ennen oppitunteja on saliharjoitus, jonka jälkeen ollaan luokissa opiskelemassa kouluasioita. Tämän jälkeen saattaa olla joukkueen videopalaveri peleistä, jonka jälkeen onkin sitten treenit ja päälle huoltotoimet, Alinen pohjustaa.

– Se on aamusta iltaan kestävä prosessi, hän jatkaa.

Kolme vuotta Connecticutissa koulii Alista kohti amerikkalaisen yliopiston vaatimuksia sekä pelaajana että opiskelijana.

– Ammattimaisuus on koko ajan läsnä, varsinkin kun tämä on ns. boarding school, joka valmistaa suoraan yliopistoon. Elämä on siellä mahdollisimman lähellä yliopistomaista elämää.

Tenteissä onnistuminen ja opintojen moitteeton läpivienti on kaiken lähtökohta myös koulun tuleville urheilutähdille.

– Opiskelun suhteen odotetaan koko ajan, että kaikki hoidetaan A-tasolla eikä yhtään vähempää, Alinen painottaa.

Amerikkalaisen jalkapallon nuori suomalaislahjakkuus on innokas ottamaan tulevassa koulupaikassaan Connecticutissa kaikki irti edetessään pelaajana seuraavalle askeleelle, yliopistotasolle.

– Uskon, että juuri sieltä saan parhaat valmiudet. Tämä oli tarkkaan valittu paikka, missä olisi parhaat edellytykset kasvaa pelaajana, ihmisenä ja opiskelijana seuraavat kolme vuotta. Tästä alkaa täysin uusi elämä ja kaikki vanha jää periaatteessa taakse, Alinen innostuu.

Pohjois-Amerikasta tähyillään jo Eurooppaan

On perin harvinaista, että juuri Suomesta on löydetty 16-vuotta täyttänyt hyökkäyksen linjapelaajalahjakkuus, vaikka lajin emämaassa tuon ikäistä pelaajamassaa riittää loputtomiin itärannikolta länsirannikolle.

– Maailma on nykyään pieni ja esimerkiksi pelivideot leviävät hyvin nopeasti. Sana on kiirinyt. Meillä on ollut myös hyvä taustaorganisaatio hankkiessamme tulevaa koulupaikkaa. Lisäksi Loomis Chaffeen päävalmentaja Jeff Moore on ollut hyvin aktiivinen myös yliopistojen suuntaan, isä Klaus Alinen sanoo.

Myös Suomen maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen valottaa, että maailma alkaa kaventua myös amerikkalaisessa jalkapallossa. Lajin emämaasta katsellaan jo muuallekin, esimerkiksi Eurooppaan.

– Euroopassa on jo jalkapallon agenttitoimistoja, jotka kiertävät eri maita pelejä katsomalla ja järjestäen myös kykyjenetsintäleirejä. Tässäkin lajissa on löytynyt tällaisia toimintamalleja kuten muissakin lajeissa, Heikkinen toteaa.

Olaus Alinen juoksee kohti kameraa
Alaselle on tarjottu jo nyt sopimuksia Yhdysvaltain kärkipään yliopistoista.Esa Fills / Yle

Vahvemmaksi, nopeammaksi, älykkäämmäksi

Olaus Alisen kohdalla kaikkein kiinnostavinta on se, että hänelle on tarjottu jo tässä vaiheessa sopimuksia Yhdysvaltain kärkipään yliopistoista, kuten esimerkiksi Michiganista, Oregonista ja Georgia Techistä. Nyt puhutaan siis nuorukaisesta, joka ei ole pelannut edes ensimmäistäkään peliä high school -tasolla.

– On rakennettava sellainen pohja, että kroppa kestää fyysisesti. On tultava vahvemmaksi, nopeammaksi ja lisäksi myös pelillistä älyä on kehitettävä. Tulevina vuosina minulta kysytään kovaa ja järjestelmällistä työntekoa, hän painottaa.

Yhdysvalloissa suurta suosiota nauttiva yliopistojalkapallo on viimeinen ja ratkaisevin etappi kohti mahdollista NFL -varausta.

– Yliopistopelaajissa on noin 75 000 pelaajaa, joista puhutaan mahdollisina NFL -pelaajina. Tästä porukasta varataan liigaan noin parisataa ja lopullisiksi NFL -pelaajiksi valikoituvat vain muutamat kymmenet, maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen kertoo.

NFL:n portteja kolkutellut Klaus Alinen on samoilla linjoilla. Pelkästään varaus johonkin liigan seuraan on tien ja tuskan takana.

– Matka on todella pitkä, kuten kaikessa ammattilaisurheilussa. Ensin lukiosta yliopistoon ja kummassakin sekä peli- että koulumenestys kulkevat käsi kädessä. Jos koulu ei maistu, ei pääse pelaamaan, hän sanoo.

– Iso asia on se, että Olaus sopeutuisi todella nopeasti amerikkalaisen jalkapallon kulttuuriin, joka on äärimmäisen kilpailuhenkinen ja raadollinenkin. Kilpailuhenkisyyteen totuttelu on pojalle jatkossa tärkeää eli ”villimiehen” vietti olisi syytä löytää.

Maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen hehkuttaa nuorukaisen poikkeuksellisia ominaisuuksia.

– Hän on jo nyt fyysisiltä mitoiltaan sen kokoinen, jollaisia NFL-lupaukset ovat 22-vuotiaana. Nyt on kysymys siitä, mitä nuo fyysiset ominaisuudet pystyvät tekemään. Matka tästä hetkestä NFL:ään on kuitenkin tähtitieteellisen pitkä, hän muistuttaa.

Olaus Alisella itsellään ajatus siintää vuosien päästä aina kaikkein korkeimmalle portaalle asti eli vakiopaikan saavuttamiseen NFL:ään. Temppu, jota kukaan suomalainen ei ole vielä tehnyt.

– Se on unelma mihin uskon, sillä muutenhan sitä ei kannattaisi lähteä tavoittelemaan ellei siihen unelmaan uskoisi, hyväntuulinen porilaisnuorukainen toteaa.

Lue myös:

Puolihuolimaton virhe maksoi kalliisti, rikoksen uusimisesta miljoonasakot NFL-seuralle

Nuoret kertovat kokemuksiaan rasismista, joka on ongelma myös suomalaisessa urheilussa – "Minua syytettiin aina kadonneesta puhelimesta, koska olin ainoa ulkomaalainen"

USA:n jalkapalloliitto sallii polvistumisen kansallislaulun aikana

Donald Trumpin linjaukset saattavat pakottaa Toni Roposen ja Eveliina Piipon kahdeksi viikoksi Bulgariaan – hiihtovalmentaja yrittää päästä suojatteineen Kanadaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat