1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Urheilun yleisötapahtumat käynnistyvät väljissä tunnelmissa erityisjärjestelyin – Lahden pääkatsomon kapasiteetista täyttyy alle kymmenesosa

Lahden yleisurheilukilpailuissa urheilijat ja toimitsijat pyritään pitämään erillään niin toisistaan kuin katsojistakin.

Elmo Lakka (kuvassa) kilpailee muun muassa Oskari Möröä vastaan 200 metrin aidoissa sunnuntaina. Kuva: Tomi Hänninen

Tällä viikolla alkanut yleisurheilukausi ottaa harppauksen kohti normaalia, kun sunnuntaina Lahdessa järjestettäviin kilpailuihin saa tulla yleisöä. Kyseessä on ensimmäinen urheilun yleisötapahtuma Suomessa sitten maaliskuun puolivälin.

Lahdessa kilpaillaan neljässä naisten ja neljässä miesten lajissa. Kisat järjestävän Lahden Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula kertoo, että kisojen järjestäminen on vaatinut tarkkaa rajoitusten noudattamista, jotta urheilijoiden, toimitsijoiden ja katsojien terveys on turvattu.

– Tämä näkyy siinä, että pukuhuoneet eivät ole käytössä, vaan suosittelemme, että urheilijat tulevat paikalle urheilukamoissa. Calling ja kisakanslia ovat hyvin omatoimiset, niin että kanssakäymistä on mahdollisimman vähän toimitsijoiden ja ylipäätään kenenkään muun kanssa, Harjula kertoo.

Lahden hiihtostadionille odotetaan paikan päälle noin 400 katsojaa. Aluehallintoviraston sääntöjen mukaisesti kentällä olevia urheilijoita, toimitsijoita ja toimittajia ei lasketa 500:n henkilön rajoitukseen. Kentällä tulee olemaan yli sata henkilöä.

– Täällä stadionilla on aivan loistavaa pitää kisoja, sillä pääkatsomo vetää 5 500 henkilöä. Jos siihen saadaan 500 katsojaa ottaa, niin siellä on aika väljä tunnelma sunnuntaina, valitettavasti.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Janne Harjulan mukaan katsomon henkilömäärä pysyy koronarajoitusten mukaisesti alle 500:n, vaikka alueen kokonaishenkilömäärä nousee yli 500:n

– Uskon, että ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle. Liput ovat menneet aika tasaisesti kaupaksi. Ei ole tullut mitään rypästä. Luulen, että rajoituksista huolimatta saadaan ainakin vähän ääntä katsomoon, Harjula kertoo.

Neljä tyhjää penkkiä katsojien välillä

Viimeistään viime kuukausien aikana käsihygieniasta huolehtiminen ja oikeanlainen yskimistekniikka ovat tulleet suomalaisille tutuksi. Niistä kuitenkin muistutetaan lipun ostaneita katsojia ennakkoon sähköpostitse ja kolmella pääkatsomon sisäänkäynnillä.

– Hygieniaohjeiden lisäksi jokaiselle sisäänkäynnille tulee vielä ohjeet näistä turvaetäisyyksistä. Joka toinen penkkirivi on tyhjä ja sivusuunnassa pitää jättää vähintään neljä penkkiä väliä, ellei vierustoveri ole perheenjäsen, Janne Harjula kertoo.

Kun Lahden Ahkera alkoi keväällä suunnitella kisoja kesäkuulle, ei kokoontumisrajoitusten höllentämisestä ollut vielä tietoa. Tuolloin kokoontumiset oli rajoitettu kymmeneen henkilöön.

– Urheilijat tarvitsivat ja halusivat kisoja. Se lähti siitä, että Raitasen Topi tarvitsi kisan, joten sovittiin, että Ahkera järjestää, kun seuralta itseltäänkin löytyy aika kovia menijöitä. Siitä se sitten vähän karkasi lapasesta ja pikkuhiljaa tuli uusia lajeja.

3000 metrin kilpailussa nähtävän Raitasen lisäksi Lahdessa kautensa avaavat muiden muassa Elmo Lakka ja Oskari Mörö 200 metrin aitajuoksussa, Sara Kuivisto 600 metrillä ja Annimari Korte 100 metrin aidoissa.

Yle televisioi Lahden kilpailut sunnuntaina 7.6. suorana lähetyksenä Yle Areenassa kello 17.35 alkaen. Reilun tunnin mittainen koostelähetys näytetään Yle TV2:ssa kello 19.15 alkaen.

Lue myös:

Yle televisioi Lahden yleisurheilukisat kesäkuun alussa – Annimari Korte aloittaa kautensa

Pukuhuoneiden käyttö kielletty, käsiä pestävä jopa kesken kilpailun, yleisurheilussa tiukka linjaus riskiryhmille – tässä ovat jalkapallon ja yleisurheilun koronaohjeet

Urheilupomot penäävät helpotusta 500 hengen kokoontumisrajoitukseen jo heinäkuussa – ministeri Kosonen: "Toivon, että kesäkuu näyttää hyvältä ja voimme miettiä ratkaisuja uudelleen"

Yleisurheilukausi korkattu käyntiin! Peiponen puristi 10 000 metrin voittajaksi ulkoratakauden avauskilpailussa

Suomalaistähti järjesti itselleen vähän erikoisemman kilpailun, kirittäjänä pahin mahdollinen vastustaja – näin Topi Raitasen "kauden avauskisassa" kävi