Suora

  • Urheiluruutu

Suomen rallitähdet kantavat kovaa huolta MM-sarjan tulevaisuudesta – lajipomon mukaan muutos on väistämätön: “Ei varmasti hyvältä näytä”

Koronaviruspandemia on tuomassa rallin MM-sarjaan merkittävän muutoksen.

ralliautoilu
Suomen MM-ralli kuuluu kauden peruttujen osakilpailujen joukkoon. MM-kauden 2020 jatko vaikuttaa erittäin epävarmalta.
Suomen MM-ralli kuuluu kauden peruttujen osakilpailujen joukkoon. MM-kauden 2020 jatko vaikuttaa erittäin epävarmalta. EPA/AOP

Rallin MM-kauden 2020 ajaminen loppuun vaikuttaa päivä päivältä epätodennäköisemmältä.

Uutinen Jyväskylän MM-rallin perumisesta sai torstaina jatkoa, kun Uuden-Seelannin osakilpailun järjestäjät ilmoittivat, ettei syyskuulle kaavailtua tapahtumaa järjestetä.

Päätösten taustalla on tuttu syy – koronaviruspandemian aiheuttama epävarmuus sekä maakohtaiset matkustus- ja kokoontumisrajoitukset.

– Onhan näiden kisojen peruminen tietysti kauhea isku, Kansainvälisen autourheiluliiton FIAn rallikomission varapuheenjohtaja Timo Rautiainen sanoo Yle Urheilulle.

– WRC-komission kanta on, että kilpailuja tulee voida järjestää niin pian kuin mahdollista ja kilpailunjärjestäjien on tehtävä kaikkensa, jotta rajoituksista voitaisiin luopua. Asia ei ole kuitenkaan järjestäjien käsissä. Monissa maissa kuten Suomessa rajoituksista päättää hallitus. Lobbaaminen on siinä mielessä turhaa, entinen huippukartturi lisää.

Maaliskuun alussa ajettu Meksikon MM-ralli on kauden 2020 viimeisin osakilpailu.
Maaliskuun alussa järjestetty Meksikon MM-ralli on kauden 2020 viimeisin ajettu osakilpailu. All Over Press

Kuluvasta MM-kaudesta ehdittiin ajaa kolme osakilpailua (Monaco, Ruotsi, Meksiko) ennen kuin viruspandemia pysäytti urheilumaailman. Sarjassa on nyt peruttu viisi osakilpailua, joiden lisäksi Italian MM-ralli on siirretty.

MM-sarjan johto on linjannut, että kuluvalla kaudella pitää ajaa seitsemän kilpailua, jotta MM-tittelit voidaan jakaa.

MM-osakilpailun järjestäminen koronaviruksen koettelemassa Italiassa on suuri kysymysmerkki. Käytännössä MM-sarjan läpivieminen vaatisi, että loppukauden neljä viimeistä osakilpailua Turkissa, Saksassa, Iso-Britanniassa ja Japanissa saadaan järjestettyä.

– Näkisin, että taivaankappaleiden pitää olla hyvin onnellisessa asemassa, jotta päästään edes siihen, Rautiainen myöntää.

– Peruuttamattomia kilpailuja on enää kourallinen jäljellä. Rajoitusten poistumisesta ei ole mitään takeita. Ei esimerkiksi tiedetä, kauanko Isossa-Britanniassa pidetään kahden viikon karanteenia maahantulijoille. Jo sellaisen olemassaolo on selvä este.

Jari-Matti Latvala (vas.) ja Esapekka Lappi ovat ilmaisseet huolensa rallin MM-sarjan tulevaisuudesta.
Jari-Matti Latvala (vas.) ja Esapekka Lappi ovat ilmaisseet huolensa MM-sarjan tulevaisuudesta.All Over Press

Ralliväki on käynyt viime päivinä kiivasta keskustelua MM-sarjan tulevaisuudesta.

Muun muassa Esapekka Lappi ja Jari-Matti Latvala kertoivat kantavansa suurta huolta taloushaasteiden kanssa painivista autonvalmistajista ja sitä kautta koko MM-sarjasta.

– Kun tästä koronasta selvitään, autotehtaat ovat tosi tiukilla. Toivon, että MM-sarja jatkuu ensi vuonna, eikä kukaan nykyisistä autotehtaista vetäydy pois. Jos yksi lähtee, toinenkin lähtee. Sitten sarjaa ei olisi enää ollenkaan, Latvala, 35, sanoi keskiviikkona Ylelle.

Rautiainen tunnistaa huolenaiheet.

– MM-sarja ei ole ollut muutenkaan kovin vahvoissa kantimissa. Tehdastalleja on vähän, ja ne taistelevat budjetista joka vuosi. Jos ajatellaan, mitä tänä vuonna on saatu aikaan ja mitä rahoittajat miettivät jatkossa, ei varmasti hyvältä näytä.

Rautiaisen mukaan lajin kattojärjestö on suunnitellut säästötoimenpiteitä ja sääntömuutoksia, jotta ensi vuodesta tulisi autonvalmistajille kustannuksellisesti halvempi.

MM-sarjan johto on halunnut pitkään tuoda kilpailukalenteriin lisää kisoja. Maailmalla leviävä virustauti pakottanee lajipomot toimimaan päinvastaisella tavalla.

– On ajateltu, että 14 kilpailun sijaan ajettaisiin vain 12 kilpailua. Tarkoitus on tehdä kaikki sen eteen, jotta olemassa olevat tallit pystyisivät pysymään sarjassa. Kukaan ei omista sellaista kristallipalloa, että pystyisi sanomaan varmuudella, kuinka siinä käy, mutta ainakin nyt työskennellään sen eteen, että talleilla olisi resurssit jatkaa.

Lue myös:

Rallin MM-sarjan kausi kuihtuu kisa kisalta, nyt peruttiin Uuden-Seelannin ralli

Raskasta kevättä elävä Jari-Matti Latvala koki uuden takaiskun – innostava työ on tuonut helpotusta: "Päänuppi olisi ollut muuten lujilla"

Suomen MM-rallin järjestäjien päätöstä ymmärretään – Tommi Mäkisen mukaan MM-sarjan pomojen silmät ovat viimein avautuneet: "Olen puhunut asiasta kaksi vuotta"

Kommentti: Suomen MM-rallin peruuntuminen oli kuolinisku koko MM-kaudelle – sarjan on pakko tehdä ensi vuotta ajatellen suuria peliliikkeitä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat