"Meidän olisi pitänyt olla jonkinlaisessa kommuunissa" – Emma Kimiläisen kausi peruuntui ja nyt edessä on hyppy tuntemattomaan

Emma Kimiläinen ei jäänyt murehtimaan peruttua naisten formulakautta, vaan suuntasi katseet nopeasti ensi viikon torstaina alkavaan kansainväliseen simulaattorisarjaan.

W Series
Emma Kimiläinen
Emma Kimiläinen odottaa innolla, kun formulakuskien korvikkeeksi kehitetty simulaattorisarja alkaa 11. kesäkuuta.Maja Hitij/Getty Images

Emma Kimiläinen, 30, oli mielissään, ettei hänen tarvinnut elää tätä kisakautta niin sanotussa "formulakuplassa". Naisten formulasarja W Series ilmoitti virallisesti torstaina, että tämä kausi jää ajamatta.

– Ei se kauden peruuntuminen ollut minulle yllätys. Itse olen osannut vetää ainakin yksi plus yksi -johtopäätöksen. Tilanne on kansainväliselle sarjalle hyvin haastava. Se olisi tarkoittanut, että meidän olisi pitänyt ajaa ja olla jonkinlaisessa kommuunissa, missä kukaan ei olisi päässyt välissä käymään edes kotona.

Lisäksi osakilpailuiden yhteensovittaminen olisi ollut hankalaa. Sarjan päättäjien olisi pitänyt miettiä, kenen kanssa naisten formulasarjaa olisi ajettu, sillä autourheilun DTM-sarjan – jonka yhteydessä naisten sarjaa ajettiin joka kerta viime kaudella – kalenteri oli myös pitkään auki.

– Onneksi ensi vuotta on jo mietitty hyvin pitkälle ja sinne on suunniteltu asioita ja sovittu kilpailuja. Silloin sitten. Tähän ikään mennessä olen oppinut ainakin sen, että jos jotain ei tapahdu nyt, niin sitten se tapahtuu myöhemmin.

Emma Kimiläinen
AOP

Kimiläinen muistuttaa, että kaikille naiskuljettajille tilanne on sama sarjassa, eikä kukaan pääse ajamaan kilpa-ajokeilla ja ottamaan "etumatkaa" nykytilanteessa.

– Yhtä lailla minun ajotaitoni ovat tallella myös ensi vuonna. Mikään ei siinä mielessä muutu, kunhan tämä vuosi pyyhkiytyy pois junnaamasta. Uskoisin, että tämä on välivuosi aika monelle muullekin kaikessa tekemisessä.

Simulaattorikausi alkamassa

Kesäkuun 11. päivä starttaa naisten formulakuskien korvikkeeksi kehitetty simulaattorisarja, jossa kuskit pääsevät ajamaan joka torstai kymmenen viikon ajan keskenään kilpaa virtuaalisesti.

– Siinä on minulle kerrassaan haastetta, sillä olen nintendo-sukupolvea, jossa pelattiin 2D-videopelejä. En ole oikein ikinä pelannut simulaattoripelejä tai muita aiemmin. Kesäsuunnitelmat ovat ainakin minulle nyt selvillä.

Viime viikolla Kimiläinen sai simulaattorinsa kasaan, ja vieläpä ihan itse koottuna. Hän laittoi näytön työpöytänsä alla olevaan laatikkoon, jotta se olisi mahdollisimman alhaalla ja lähellä rattia.

Emma Kimiläinen
Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

– Se viritelmä näyttää ulkopuolisen silmin varmaan hauskalta. Olen nyt kokeillut ajamista mimmien kanssa ja tosi hauskaa ollut, kun on ollut puheyhteys muiden kanssa. Nauru on lentänyt, mutta tosissaan me kaikki otamme alkavan e-urheilusarjan, Emma vakuuttaa.

– En minä tiedä, saako näistä mitään palkintoja. Itse olen siinä uskossa, että me ajetaan simulaattoreilla, jotka on meille lähetetty, mutta emme saa rahapalkintoja.

"En sijoittaisi itseeni rahoja"

Kimiläinen sanoo, ettei sijoittaisi itseensä rahoja simulaattorikisoissa. Hän ottaa sarjan vastaan suurena haasteena ja iloitsee uuden oppimisesta.

– Varmasti teen parhaani. Eihän sitä tietysti vielä tiedä, mitä niissä kisoissa tapahtuu. Olen ainakin stabiili kuljettaja, ja pysyn hyvin radalla. Jos en kolaroi muiden kanssa, niin voihan sitä nousta vaikka viimeisestä lähtöruudusta kärkikahinoihin.

Suomalainen moottoriurheilunainen sanoo, ettei e-urheilulla ole paljoa tekemistä oikean ajamisen kanssa.

– Kyseessä on kuitenkin peli. Henkisesti simulaattori vaatii aika paljon, varsinkin kun ei ole sitä tiettyä perstuntumaa vaikkapa painonsiirtoon tai G-voimiin.

– Kyllä siinä (pelissä) tuntee kuitenkin, jos on yli- ja aliohjausta tai jarrubalanssi pielessä. Vauhtia kun ei tunne, niin tuntuu usein, että huomaa asiat liian myöhään. Oikeassa ajamisessa kyllä tuntee sen fysiikan lain, kun menee kovaa, eikä tämä voi pysähtyä enää, kuvailee Kimiläinen eroja.

Emma Kimiläinen
Tomi Jokela / AOP

– En minä ehkä ihan surkea simulaattorikuski ole. Ajamisen kaltaiselta se on näyttänyt ja minulla on ollut heti alusta lähtien jonkinnäköinen ote pelaamiseen. En ole lähtenyt seiniä halailemaan tai nurmikkoa kyntämään.

Kimiläinen sanoo, että isoin asia hänelle pelaamisessa on ollut se, miten kovaa pitää tulla kurveihin ja milloin alkaa jarruttaa. Hän arvelee, että oppia tulee aina virheiden kautta. Jos vetoa haluaa lyödä simulaattorien formulakuningattaresta, niin suomalainen vihjaa, että hollantilainen Beitske Visser on omaa luokkaansa.

Lue myös:

Formulasarja siirtää kilpailunsa oikeilta radoilta virtuaalimaailmaan – Emma Kimiläinen myöntää olevansa hukassa tekniikan kanssa: "Olen ysärilapsi, silloin oli eri pelit"

Naisten W Series -formulasarjaa ei ajeta tällä kaudella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat