Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tokion olympialaisten kohtalo voi ratketa vasta ensi keväänä

Eri lajien olympiakarsintoja on suunniteltu ensi maaliskuun tietämille.

Tokion olympialaiset 2020
Nooralotta Neziri
Muun muassa pika-aituri Nooralotta Neziri joutuu elämään vielä epätietoisuudessa olympialaisten suhteen. Neziri ei ole vielä alittanut olympiarajaa 12,84.Tomi Natri / AOP

Tokion olympialaiset siirtyivät heinä-elokuusta vuoden päähän, mutta kisojen järjestäminen vuonna 2021 varmistuu vasta ensi keväänä. Näin arvioi Toshiaki Endo, yksi Tokion kisojen järjestelytoimikunnan jäsenistä.

– Meidän on seurattava koronavirustilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia kisoihin, Endo korosti japanilaiselle uutistoimisto Kyodo Newsille (siirryt toiseen palveluun).

Endo lausui olympiapomoista ensimmäisenä julki ajankohdan, jolloin kisoista on tultava varmuus. Eri lajien olympiakarsintakilpailuja kaavaillaan maaliskuun tietämiin.

– Urheilijavalintojen aikaan meidän on tehtävä päätöksiä, Endo sanoi Japanin liberaalidemokraattisen puolueen kokouksessa perjantaina.

Kansainvälisen olympiakomitean koordinaatiokomission johtaja John Coates ennakoi aiemmin, että lopullinen Tokio-päätös voisi syntyä lokakuussa. Endon mukaan KOK:n kanssa on sovittu, ettei päätökselle aseteta aikarajaa.

Olympialaisten lisäksi ensi vuoteen siirtyivät paralympialaiset. Uudet olympiapäivät ovat 23. heinäkuuta–8. elokuuta 2021. Paralympialaiset on määrä kisat 24. elokuuta–5. syyskuuta 2021. Jos kisoja ei pystytä pandemiatilanteen takia järjestämään ensi vuonna, ne peruuntuvat.

Väkijoukkoihin rajoituksia

Tokio suunnittelee pienentävänsä ensi vuoden kisoja jossain määrin, sillä kisojen siirtäminen toi jo merkittävät lisäkustannukset. Rajoitusten taustalla on myös turvallisuus, sillä suuret väkijoukot ovat terveysriski. Mahdollista on, että avajaisiin ja päättäjäisiin osallistuvaa väkimäärää karsitaan, ja kisatapahtumiin saapuvan yleisön määrää rajoitetaan.

Yomiuri Shimbun -sanomalehti kertoi nimettömiin lähteisiin vedoten, että jokainen kisoihin osallistuva pitää testata koronaviruksen varalta. Lehden mukaan testiin joutuvat urheilijoiden lisäksi muun muassa kisajärjestäjät ja katsojat. Olympiajärjestäjien mukaan koronavirukseen liittyvien varotoimien valmistelu alkaa syksyllä.

Lue myös:

Koronavirus uhkaa Tokion olympialaisia myös ensi vuonna – "Meidän on otettava huomioon se mahdollisuus, ettei rokotetta saada valmiiksi ennen kisoja"

Mystiset krampit pakottivat kävelijä Jarkko Kinnusen leikkauspöydälle – nyt hän käsipyöräilee kohti olympialaisia: "Sydän ei tiedä, mikä osa kehosta tekee töitä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat