1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. koripallo

Korisliigassa pelaava diabeetikko löysi entisen Ilves-puolustajan pihalta turvallisen heittopaikan – aloitti jo ryhmäharjoittelun, vaikka kuuluu riskiryhmään

Tampereen Pyrinnössä päättyneellä kaudella pelannut Osku Heinonen toivoo, että koronaviruksesta huolimatta yhdysvaltalaispelaajia nähtäisiin Korisliigassa ensi kaudella.

Osku Heinonen Pyrinnön paidassa keväällä 2019. Kuva: AOP/Jussi Saarinen

Jo vuosia sitten jääkiekkouransa lopettaneen Arto Tukion kotipihalla Tampereella koripallokori on ollut koko kevään ajan kovassa käytössä. Tukio ei ole kuitenkaan itse pussittanut vapaaheittoja ja kolmosia, vaan naapurissa asuva Osku Heinonen.

Viime kaudella Korisliigajoukkue Tampereen Pyrinnössä pelanneelle Heinoselle, 27, koronakevät on vaatinut luovia ratkaisuja harjoitteluun. Heinonen sairastaa tyypin 1. diabetesta, eli kuuluu koronaviruksen riskiryhmään. Heinonen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse, että sen takia kevät on kulunut yksin harjoitellessa.

– Sain Artolta luvan käyttää hänen koriaan. Sitä pihakorin sukkaa olen kuluttanut nyt yksikseni. Tukiolla on kaikki välineet. Sieltä olen lainannut levypainoja sun muuta koko kevään, Heinonen kertoo.

Arto Tukio muistetaan paitsi pitkästä kiekkourastaan myös varaluistimistaan. Valmentajalegenda Hannu Jortikka moitti Tukiota aikoinaan varaluistimien puuttumisesta jo legendaariseksi muodostuneessa haastattelussa.

– En ole niistä varaluistimista viitsinyt kuittailla Tukiolle, hän on kuullut siitä jo tarpeeksi, Heinonen hymähtää.

Takaisin parketille

Maaliskuun alkua Heinonen muistelee edelleen ihmetellen. Epidemia keskeytti kauden, kun Pyrintö keikkui sarjassa viidentenä.

– Kyllä silloin oli vähän outo fiilis. En tiennyt, mitä ajatella. Sekamelska siitä jäi mieleen.

Riskiryhmään kuuluva Heinonen on keväällä pysytellyt visusti kotioloissa ja kontakteja vältellen. Tukion kotipihaa pidemmälle mies ei juurikaan poistunut moneen viikkoon.

– Olen oikeastaan vain treenannut, koska muuta tekemistä ei ole ollut. En ole nähnyt juuri muita ihmisiä, ja se on ollut henkiselle hyvinvoinnille iso kolaus. Onneksi nyt pääsen taas näkemään pelikavereita.

Koronarajoituksia alettiin kesäkuun alusta lieventämään, mikä on antanut urheilujoukkueille luvan palata lähes normaaliin harjoitteluun. Myös Heinonen on jo uskaltanut lähteä ryhmäharjoituksiin monen viikon tauon jälkeen.

– Meillä on Pyynikissä vapaa pelivuoro ja vähän sekalaista porukkaa siellä käy. Myös Pyrinnön miehiä, ilman sopimusta oleva Heinonen sanoo.

"Välillä tulee väittelyitä kovasanaisesti"

Korisliiga on näillä näkymin alkamassa syksyllä. Kauden alkua on jo lykätty parilla viikolla. Riskiryhmään kuuluva Heinonen olisi valmis pelaamaan kesän jälkeen, jos epidemia taittuu. Hän nostaa esille kuitenkin oleellisen seikan: miten käy ulkomaalaispelaajien?

– Jos amerikkalaispelaajia ei tule, sarjan taso laskee. Koko kauden pelaaminen ilman jenkkejä olisi harmillista. Se voisi onnistua, jos kausi aloitettaisiin ilman jenkkejä ja he tulisivat mukaan jossain vaiheessa kautta, Heinonen tuumii.

Vaikka NBA ja muut huippukoripallosarjat ovat olleet tauolla kevään, koripallo on lajina pysytellyt hyvin pinnalla tuoreen The Last Dance -dokumentin ansiosta. Sarja keskittyy Chicago Bullsin 90-luvun menestysvuosiin. Heinosta yllätti dokumentissa Michael Jordanin persoona.

– Se hänen kilpailuhenkisyys ja voittaminen millä hinnalla hyvänsä oli yllättävää.

Dokumentissa Jordan psyykkasi pelikavereitaan kovasanaisesti ja välillä kyseenalaisesti. Näkeekö Suomen koripallossa samanlaista meininkiä pukuhuoneessa?

– No ei se ole samanlaista. Tietty välillä tulee väittelyitä kovasanaisesti. Mutta nopeasti niistä on selvitetty, Heinonen päättää.

Lue myös:

Markkasen Bulls pettyi joukkueen kohtaloon – "Meillä ei ole mahdollisuutta nähdä joukkuettamme tai pelaajiamme tositoimissa"

Lähes koko uransa Tampereen Pyrinnössä pelannut Korisliiga-ikoni Antero Lehto vaihtaa seuraa