Hyppää sisältöön

"Raimo oli ainutlaatuinen ja värikäs persoona" – TV2:ssa nähdään illalla dokumentti Raimo "Höyry" Häyrisestä, mukana ennennäkemätöntä materiaalia

Vajaa kuukausi sitten kuolleesta Raimo "Höyry Häyrisestä nähdään torstaina dokumentti TV2:ssa ja Yle Areenassa.

TV2:ssa nähdään illalla dokumentti Raimo "Höyry" Häyrisestä
TV2:ssa nähdään illalla dokumentti Raimo "Höyry" Häyrisestä

Täyttä Höyryä – äänessä Raimo Häyrinen 11.6.2020 Yle TV2 klo 21.45

Torstaina 11.6. TV2 lähettää Marko Terva-ahon toimittaman ja ohjaaman puolen tunnin ohjelman toukokuussa kuolleesta selostajalegenda Raimo Häyrisestä. Ohjelman pohjana on ennennäkemätön tv-haastattelu, joka on kuvattu elokuussa 2009. Häyrisen uraa muistellaan myös tv-esiintymisten ja selostusnäytteiden kautta.

Haastattelussa "Höyry" kertoo lapsuudestaan sota-aikana, villistä nuoruudestaan ja lähdöstä merille. Tv- ja radiomaailmaan Häyrinen sai kosketuksen 1960-luvun alkupuolella, ja Pekka Tiilikaisen avustuksella Häyrinen kiinnitettiin Yleisradion palvelukseen vuonna 1965.

Jääkiekko oli Häyrisen päälajeja, ja hän selostikin lajin MM- ja olympiaturnauksia vuodesta 1971 alkaen. Häyrisen värikästä ja nopeaa selostustyyliä kuultiin paljon myös jalkapallon, nyrkkeilyn ja yleisurheilun suurtapahtumissa. Telvis-palkinnon vuoden suosituimpana radioäänenä Häyrinen pokkasi peräti 13 kertaa.

Marko Terva-ahon haastattelussa Häyrinen muistelee rennosti ja persoonallisella tyylillään elämäänsä ja kisamuistojaan niin vuoden 1972 lentokonekaappauksesta Münchenin olympialaisten panttivankidraamaan. Tapaamiset Juha Miedon, Lasse Virenin, Franz Beckenbauerin ja Muhammad Alin kanssa saavat pitkän linjan selostajakonkarinkin herkistymään.

Vuoden 1972 lentokonekaappauksesta Häyriselle jäi elinikäinen muisto. Kone, jolla Häyrinen oli palaamassa Sapporosta, kaapattiin.

– Hitto soikoon, kyllä se pisti vähän miettimään. Esikoispoika oli syntymässä muutaman kuukauden päästä. Siinä oli 7–9 roistoa, jotka osoittivat meitä pistoolilla, Häyrinen muisteli dokumentissa.

"Höyry" Häyrinen tunnettiin etenkin nopeapuheisena urheilukilpailujen radioselostajana. Häyrinen oli Ylen palveluksessa vuosina 1965–1997, ja hän selosti lukuisissa arvo- ja olympiakilpailuissa.

– Raimo oli suosikkiselostajiani jo lapsuudessa, ja oli kunnia tehdä Höyryn kanssa töitä yhdessä puolen vuoden ajan 1997 Yle Radio Suomen urheilutoimituksessa. Raimo oli ainutlaatuinen ja värikäs persoona, mutta todella avulias. Välillä hän kokeili nuoren toimittaja Terva-ahon venymiskykyä, mutta otti myös mukaansa selostuskeikalleen Helsingin jäähalliin. Viimeiseksi tapaamiseksi jäi ohjelman haastattelusessio elokuussa 2009. Dokumentti on kunnianosoitus yhdelle alansa parhaimmista, Täyttä Höyryä -dokumentin toimittanut ja ohjannut Terva-aho selvitti.

Selostajana Häyrisen omimpia lajeja olivat jääkiekko ja nyrkkeily. Hän saavutti kaksi akateemista nyrkkeilymestaruutta ja kymmeniä ikämiesten palloilulajimestaruuksia, ja hän toimi myös nyrkkeilytuomarina. Häyrinen sai 13 Telvis-palkintoa.

Täyttä Höyryä – äänessä Raimo Häyrinen 11.6.2020 Yle TV2 klo 21.45

Lue myös:

Pertti Tapola ja Anssi Kukkonen muistelevat legendaarista Raimo Häyristä työtoverina ja esikuvana: "Yksi Suomen parhaita urheiluselostajia"

Raimo Häyrisellä oli merkittävä rooli jääkiekon suosion kasvussa Suomessa – Veli Pekka Ketola: "Arvostimme häntä hyvin paljon jo 60-luvulla"

Höyry Häyrinen rikkoi myytin hiljaisesta suomalaisesta – tässä parhaita paloja selostajalegendan uran varrelta

Urheilutoimittaja Raimo Häyrinen on kuollut