1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. koripallo

Tuomas Iisalon yllättäjäjoukkueen saumat satumaiseen kauden päätökseen sulivat: sarjan pienimmän budjetin joukkue menetti avainpelaajansa koronatauolla

Koripallon Saksan pääsarja palaa koronaviruksen aiheuttamalta tauolta lauantaina.

Tuomas Iisalo johdatti veljensä kanssa Crailsheimin runkosarjassa neljänneksi. Kuva: AOP/imago sport

Koripallon Bundesliiga aikoo päättää kautensa kolme viikkoa kestävällä, kymmenen joukkueen turnauksella, joka käynnistyy 6. päivä kesäkuuta. Turnauksessa on lyhyt, neljän pelin niin sanottu runkosarja, joka pelataan ennen pudotuspelejä. Pelaajilla on ollut vain 16 päivää aikaa valmistautua loppukauden koitoksiin.

Bundesliigajoukkue, sarjan pienimmällä budjetilla operoiva Crailsheim Merlinsin päävalmentaja Tuomas Iisalo kertoi Yle Urheilulle viime hetkien kuulumisistaan ja poikkeusajan toimenpiteistä. Velipoika Joonas Iisalo toimii joukkueen toisena valmentajana.

– Minulle oli alkuun iso yllätys, että jatkamme pelaamista. Se oli jopa shokki aluksi, koska tuntui, että (korona) trendi oli menossa eri suuntaan, kuvaa Tuomas Iisalo.

Valmentajaveljekset Tuomas ja Joonas Iisalo Kuva: Lehtikuva

Kun DBL teki päätöksensä turnausmuotoisesta pelisuunnitelmasta, pallo siirtyi ikään kuin Saksan hallitukselle, jonka piti tehdä päätös, sallitaanko otteluiden jatkumiset.

– Sarjan johto antoi heti vakuuttavan konseptin maan päättäjille ja nimenomaan sen hygieniapuolesta. Ja mitä pidemmälle tässä on menty, niin itsekin olen innostunut kaikesta tekemisestä toiminnan kautta. Kaikki tahot pelaajista aina taustahenkilöihin ovat minusta oikeasti innostuneet yhä enemmän ja enemmän tästä pelikonseptista, Iisalo jatkaa.

Neljän avainpelaajan aukko

Iisalojen luotsaama Crailsheim Merlins pelaa muiden tapaan jatkossa joka toinen päivä. Ryhmä ei ole suomalaiskäskyttäjän mukaan enää sama koripallomiehistö kuin runkosarjan lopussa. Joukkue päätti runkosarjan neljänteen sijaan.

– Meillä on fantastinen runkosarja takana ja se päätettiin vielä voittoon Saksan suurseurasta, Euroliigajoukkue ALBA Berliinistä. Siitä on vierähtänyt kolme kuukautta. Sen aikaisesta joukkueestamme puuttuu neljä runkopelaajaa, joista kolme ei ole enää sopimuksen alaisia ja yksi pelaaja ei kuntoutunut ajoissa turnaukseen, Iisalo kertoo.

– Meillä on siis kaksi ulkomaalaisvahvistusta kuudesta yhä joukkueessa. Olemme paikanneet isoja aukkoja kahdella saksalaisella pelaajalla, joiden pelit päättyivät muissa joukkueissa runkosarjaan.

Tuomas ja Joonas Iisalo, Crailsheim Merlins Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Iisalon mielestä joukkueella on ollut tietyllä tavalla uusi valmistava kausi. Tosin sillä erotuksella, että kaikissa asioissa on edetty tavanomaista nopeammin.

– Pelitapa pitää olla mahdollisimman yksinkertainen, jotta uudet pelaajat pääsevät nopeasti kuvioihin mukaan. Toisaalta tutut ja turvalliset asiat pitää säilyttää pelaajille, jotka ovat pelanneet sitä selkäytimellä koko kauden.

Valmentajalla moraalinen ja eettinen haaste

Iisalo myöntää, että Crailsheim Merlinsin pelaajilla lähtötaso turnaukseen on hyvin erilainen; toiset ovat pitäneet itsestään hyvää huolta, toiset taas koronan pelosta johtuen eivät niinkään. Kompromissien tekemiset ovat ainakin tuttua kauraa suomalaisvalmentajalle.

– Näiden yhdistäminen on valmennuksellisesti todella haastava homma ja etenkin pelaajille. Pelin intensiteetti kun pitäisi saada luotua mahdollisimman pian ja päästä pelaamaan viisi vastaan viisi -peliä, joka simuloi ottelutapahtumia. Liian paljon ei ole voinut puskea, kun loukkaantumisriski toisilla pelaajilla on merkittävästi korkeampi.

Valmentaja Tuomas Iisalo luo henkeä pelaajilleen. Kuva: AOP / imagosport

Suomalaisluotsi korostaa, että esimerkiksi jalkapallon Bundesliigan paluun yhteydessä pelaajien loukkaantumisriski nousi kolminkertaisesti. Koripallossa valmentajan tulee olla tarkalla silmällä ja käyttää olemassa olevaa dataa peluutukseen.

– Tässä valmentajalla on iso moraalinen ja eettinen haaste, kun pelaajia täytyy kuitenkin puskea äärirajoille, jotta päästään sille tasolle, että pärjätään ja toisaalta valmistaa heitä sille intensiteettitasolle, jonka he kuitenkin kohtaavat peleissä.

Paljon muuttujia, heikompi joukkue

Tuomas Iisalo muistuttaa, että myös vastustajalla on uusia pelaajia ja uusia muuttujia pitkän tauon jälkeen. Kaikki joukkueet ovat merkittävästi muuttuneet. Vastustajien tarkkailu on osaltaan siksi myös aiempaa haastavampaa. Crailsheim Merlins aikoo keskittyä omaan tekemiseen ja saada pelaajat samalle sivulle toistensa kanssa.

Merlinsiltä ei kannata ennakkoon odottaa enää yhtä isoja yllätyksiä, mitä nähtiin runkosarjassa.

– Meillä on nyt paperilla merkittävästi heikompi joukkue. Vaikka on muillakin seuroilla, niin meillä se osuu ikävästi avainpelaajiin. Hyvä uutinen sen sijaan on, että kuulimme eilen Jevontae Hawkinsin toipuvan nilkkavammasta ensimmäiseen turnauspeliin. Jatko katsotaan sitten peli kerrallaan.

Uuden sukupolven excel-valmentajana Tuomas Iisalo on pyrkinyt rakentamaan datatietojen pohjalta toimivia, viiden miehen rotaatioita, joilla joukkue saisi maksimoitua avainpelaajien minuutit – ja toisaalta huilitauot aina oikeisiin väleihin.

– Jos emme pysty tähän, niin jollekin avainpelaajalle tulee helposti kymmenen minuutin siivu, josta ei enää toivu loppupelin ajaksi. Lähtökohta tässä on jokaiselle kuitenkin erilainen.

Hawkinsin yllätyspaluu torstaina miehistöön pakotti Iisalon muuttamaan otteluiden kynnyksellä koko ryhmäänsä koskevaa peluutusta.

– Harjoituksissa olemme nähneet, että joku pelaaja pystyy pelaamaan kolme, neljä minuuttia tehokasta peliaikaa, toinen taas kuusi tai seitsemän minuuttia, ennen kuin tarvitsee muutaman minuutin levon. Nämä pitää ottaa valmentajan huomioon.

Peli-identiteetti avainseikka

Tuomas Iisalo ei tuijota lähtökohtaisesti tulokseen tai valotauluun, vaan haluaa, että joukkueen peli-identiteetti – joka on nähty usein tällä sensaatiomaisella kaudella – tulee esille myös jatkopeleissä. Sen saa aikaan voimakas intensiteetti molemissa kenttäpäädyissä ja joukkuepelaaminen.

– Vatsanpohjassa on nyt jännä olo, kun ei tiedä yhtään, mitä lauantaina odottaa. Alla ei ole kuitenkaan yhtään harjoitusottelua, yhdelläkään joukkueella. Uskoisin, että luvassa on yllätyksiä.

Kuva: TF-Images/Getty Images

Maanantaina, toisessa paluuottelussaan Iisalojen valmentama, kahdeksan joukkueen sakkiin kurkotteleva Crailsheim Merlins kohtaa Petteri Koposen edustaman Bayern Münchenin, joka on yksi sarjan voittajasuosikeista.

– Meitä suomalaisia on täällä hotellilla kaikkiaan viisi. Saa nähdä, mitä vuorovaikutusta sillä on. Vai onko edes mitään, kun mennään niin tiiviissä tahdissa. Kädet ovat täynnä varmaan videoiden ja analyysien kanssa. Uskoisin, että pelaamme laajemmalla rosterilla Bayernia vastaan, ellei peli sitten näytä toisenlaista osviittaa, tuumii Tuomas IIsalo.

Lue myös:

Sotasankari-isoisä lähetteli rajusti tappeleville veljeksille VHS-kasetteja, nyt Iisalot valmentavat Bundesliigan sensaatiota – ”Pitkällä aikavälillä tavoite on pitää perhe kasassa”

Suomalaisveljekset ovat johdattaneet pikkuseuran alkukauden sensaatioksi koripallon Bundesliigassa: "Saksassa pidetään pienenä ihmeenä, kuinka hyvin olemme aloittaneet"