Suora

  • Urheiluruutu

Elitloppet-voittajan valmentaja vastaa vilppiepäilyihin: "Jos olisimme tienneet tästä, emme olisi tehneet tarjousta Propulsionista"

Propulsion-ravihevosen valmentaja Daniel Reden kertoo Stall Zetin verkkosivuilla, että kuuli hevosen operaatiosta ensimmäisen kerran viime vuonna.

raviurheilu
Valmentaja Daniel Reden kävelee Elitloppet-voittaja Propulsionin rinnalla.
Daniel Redenille aika Elitloppetin jälkeen on ollut tunteiden vuoristorataa.Henrik Montgomery/AOP

Ruotsissa ja ravimaailmassa kohistaan viime viikonloppuna Solvallan arvostetun Elitloppet-kilpailun voittaneesta Propulsion-hevosesta. Kilpailun jälkeen kävi ilmi, että hevoselle on tehty molempien etujalkojen hermokatkaisu Yhdysvalloissa vuonna 2015 ennen kuin hevonen tuli Ruotsiin.

Ruotsissa kilpailevilta hevosilta toimenpide on kielletty, eivätkä sen läpikäyneet hevoset saa kilpailla maassa. Hermokatkaisun myötä hevonen ei tunne jaloissa kipua.

Propulsionin valmentajana toimiva Daniel Reden vastasi perjantaina kohuun ruotsalaisen Stall Zet -ravitallin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

– Viikko, joka alkoi elämäni parhaimpana, muuttui tiistaina painajaiseksi, jolla ei näytä olevan loppua, Reden aloittaa.

Reden kertoo tekstissään, että hevosen mukana tulleissa asiakirjoissa ei ollut viitteitä hermoleikkauksesta. Hän kuuli asiasta ensimmäistä kertaa viime vuonna, mutta mikään eläinlääkäritutkimus ei voinut todistaa väitteitä todeksi.

Stall Zet hankki hevosen yhdysvaltalaisesta hevoshuutokaupasta 2015.

– Jos olisimme tienneet tästä, emme olisi tehneet tarjousta Propulsionista, Reden kirjoittaa.

Ruotsin raviurheiluliitto on aloittanut tapauksesta tutkinnan ja Propulsion on asetettu kilpailukieltoon.

– Kunnioitan täysin asetuksia ja olen ensimmäisenä puolustamassa puhdasta urheilua. On erittäin tärkeää, että tutkinta suoritetaan oikein, ja että Propulsionin saavutukset eivät katoa virheellisin perustein.

Yhdeksänvuotias Propulsion on voittanut urallaan yli 34 miljoonaa kruunua eli noin 3,3 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Ruotsin Elitloppet-voittajalle tehty kielletty operaatio kuohuttaa – ravipiireissä ihmetellään, miksi asia tuli julki vasta nyt: "Monesta syystä vakava asia"

Propulsion voitti vihdoin Elitloppetin – ohjastaja hehkuttaa kolmen miljoonan kruunun arvoista voittoa: "Tunne on fantastinen"

Katso tallenne: Propulsionille Elitloppetin komea voitto ja 285 000 euron potti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat