NFL-pomo näytti Trumpille hauista ja asettui viimein mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa protestoivien pelaajien puolelle: "Olimme väärässä, kun emme kuunnelleet aikaisemmin"

Amerikkalaisen jalkapallon sarjan NFL:n johtava komissaari Roger Goodell ilmoitti, että aikoo protestoida yhdessä pelaajien kanssa.

amerikkalainen jalkapallo
Carolina Panthersin pelaajat polvistuneena ennen otteluaan New Orleansia vastaan vuonna 2019.
Polvistumisesta kansallislaulun aikana on tullut NFL:ssä tapa protestoida mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastaan.Sean Gardner/Getty Images

Amerikkalaisen jalkapallon huippusarjan NFL:n ympärillä on pitkään kiistelty siitä, miten suhtautua pelaajiin, jotka polvistuvat Yhdysvaltain kansallislaulun aikana. Pitkä saaga on viimein saamassa jonkinlaisen päätepisteen.

Polvistumiset aloitti vuonna 2016 silloinen San Francisco 49ersin pelinrakentaja Colin Kaepernick. Eleellään hän protestoi mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa.

Vuosien saatossa NFL:n omistajat yrittivät viedä läpi säännön, jonka mukaan pelaajien on stadionilla ollessaan seistävä kansallislaulun ajan sakon uhalla. Kun sääntöehdotus herätti pelaajissa vastarintaa, NFL ei voinut viedä sitä läpi.

Soppaan on heittänyt oman lusikkansa myös Yhdysvaltan presidentti Donald Trump, joka on vaatinut muun muassa potkuja tai pitkiä pelikieltoja protestoiville pelaajille.

Lauantaina sarjan johtava komissaari Roger Goodell lähetti oman videotervehdyksensä NFL:n virallisella Twitter-tilillä ja valitsi asiassa viimein pelaajien puolen.

– Me NFL:ssä tuomitsemme rasismin ja mustien systemaattisen sortamisen. Myönnämme, että olimme väärässä, kun emme kuunnelleet pelaajiamme aikaisemmin, emmekä rohkaisseet heitä puhumaan ja protestoimaan rauhanomaisesti, Goodell sanoi.

Viestissään Goodell viittasi Black lives matter -mielenosoituksiin, jotka saivat alkunsa toukokuun lopussa Yhdysvalloissa, kun mustaihoinen George Floyd kuoli valkoisen poliisin tukehduttamana pidätystilanteessa. Tapahtuman jälkeen alkaneissa mielenosoituksissa vastustetaan poliisiväkivaltaa, rasismia ja mustaihoisten yhteiskunnassa kokemaa syrjintää.

Goodell vakuutti, että hän haluaa kuulla pelaajia siinä, miten NFL-perheestä voisi tulla nykyistä parempi ja yhtenäisempi.

– Henkilökohtaisesti minä protestoin teidän kanssanne ja haluan olla osa todella kaivattua muutosta tässä maassa. Ilman mustia pelaajia ei olisi NFL:ää.

Muutos Goodellin aiempiin ulostuloihin oli merkittävä.

Colin Kaepernick
Colin Kaepernick ei ole pelannut kauden 2016–17 jälkeen.AOP

Polvistumiset aloittanut Kaepernick haastoi vuonna 2017 NFL:n oikeuteen (siirryt toiseen palveluun). Hän syytti sarjan omistajia salaisesta sopimuksesta, jolla hänet yritetään poistaa liigasta. Sen jälkeen kun Kaepernick polvistui kansallislaulun aikana hänelle ei enää tarjottu mistään NFL-joukkueesta uutta sopimusta.

Pelinrakentajan syytöksiin Goodell kommentoi vielä viime vuonna (siirryt toiseen palveluun), että jokin NFL-joukkue kyllä palkkaa Kaepernickin, mikäli uskoo hänen auttavan joukkuetta voittamaan.

Trump otti Breesin tikun nokkaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei puolestaan ole pyörtänyt omia mielipiteitään, vaan ottaa edelleen rajusti kantaa pelaajien polvistumisiin.

Tällä viikolla uutisoitiin, kuinka New Orleans Saintsin pelinrakentaja Drew Brees kommentoi, ettei hyväksy pelaajien polvistumista kansallislaulun aikana. Sanoillaan Brees sai ihmiset joukkuekavereistaan lähtien pillastumaan, ja myöhemmin hän pahoitteli ajattelemattomia kommenttejaan.

Perjantaina Breesin otti tikkunsa nokkaan Trump. Presidentti moitti Breesiä muun muassa siitä, että tämä veti takaisin alkuperäisen lausuntonsa.

– On olemassa muita asioita, joita vastaan voi protestoida, mutta ei meidän lippuamme - EI POLVISTUMISTA, Trump twiittasi.

Lue myös:

Hehkutetulla Super Bowlilla ja NFL:llä on kiusallinen ongelma, johon Donald Trumpkin on sekaantunut – pieni ele aloitti vyöryn, joka vei USA:n suosituimman urheilusarjan keskelle omituista oikeustaistelua

NFL-pelaaja suututti joukkuetoverinsa kritisoimalla polvistumista – pyytää nyt anteeksi harkitsemattomia sanojaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat