Asiantuntija povaa ennätykset kiskoneille moukarihirmuille vieläkin pidempiä kaaria – toivoo kattojärjestön pyörtävän päätöksensä ja hyväksyvän olympiarajoja jo tänä kesänä

Asiantuntija Jarkko Finni on harmissaan siitä, etteivät tämän kauden tulokset kelpaa paikkaan ensi vuonna järjestettävissä Tokion olympialaisissa.

Aaron Kankaan oma ennätys on nyt alle puolen metrin päässä Tokion olympiarajasta. Kuva: Suomen Urheiluliitto

Somerolla lauantaina käyty moukarinheittokilpailu ylitti varmasti jokaisen lajia seuraavan odotukset. Krista Tervo paransi omissa nimissään ollutta Suomen ennätystä lähes kaksi metriä lukemiin 71,93 ja Aaron Kangas kohensi ennätystään niin ikään metrikaupalla tulokseen 77,09.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni osasi odottaa Suomen kärkiheittäjiltä kovaa tulosta jo kauden avauskisassa. Aaron Kankaan leiristä oli kuulunut jo keväällä pitkiä harjoitusheittoja ja miehellä oli kova into päästä kilpailemaan.

– Odotin, että Aaron Kangas on yli 75 metrin kunnossa ja nyt se realisoitui. Moukarinheittäjät tekevät aika paljon lajiharjoittelua keväällä, ja se on iso osa harjoittelua koko harjoituskauden ajan. Sen takia moukarinheittäjät ovat aika valmiita avauskisoissa.

Finni kuitenkin uskoo, että kauden kärkitulokset kohentuvat vielä kauden edetessä. Viime kaudella Kangas kiskaisi parhaansa kauden viimeisessä kilpailussaan.

Kangas on viime vuosina parantanut kauden avauksesta vähintään puoli metriä, mutta parhaimmillaan jopa kolmekin metriä kauden aikana.

– Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, tämä ei ole kauden paras. Voisi odotella, että 78-alkuinen voisi kesän aikana vielä löytyä. Se on tulos, jolla taistellaan missä kisassa tahansa kolmen parhaan joukkoon sijoittumisesta, Finni toteaa.

Krista Tervo paransi nimissään ollutta Suomen ennätystä 1,75 metriä. Kuva viime kesältä. Kuva: AOP

Myöskään Tervon avauskisan tulos ei ole aiemmilla kausilla jäänyt kauden parhaaksi, joten SE-tuloksen voi odottaa nousevan vielä tänä vuonna 72 metrin paremmalle puolelle.

– Krista on ollut aiemmin vähän ailahtelevampi. On heittänyt hurjan hyviä kisoja, mutta tullut myös notkahduksia. Olen ymmärtänyt, että molempien terveystilanne on oikein hyvä, sekin antaa edellytyksiä koville kisoille ja tuloksille myös jatkossa.

Voiko WA pyörtää päätöksensä olympiarajoista?

Kangas jäi Tokion olympialaisten tulosrajasta vaivaiset 41 senttiä, ja Tervo 57 senttiä. Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) päätöksellä aikavälillä 6.4.2020–30.11.2020 tehdyt tulokset eivät kelpaa ensi vuonna kilpailtaviin olympialaisiin.

– Minusta on tosi harmillista ja jopa kummallista, ettei mikään tämän kesän tulos kelpaa, ei myöskään rankingiin. Mutta jos tuon tuloksen he pystyvät ensi keväänä heittämään, niin sillä käytännössä on jo sisällä, Finni toteaa.

Yleisurheilun kilpailukausi on pikkuhiljaa alkamassa eri puolilla maailmaa koronaviruksen aiheuttaman viivästyksen jälkeen. Finni ihmettelee, miksei tuloksia hyväksytä olympialaisiin, vaikka muun muassa Timanttiliigankin osakilpailuja pystytään järjestämään.

– En näkisi mitään estettä, etteikö sitä voisi harkita uudelleen, kun koronaviruspandemian tilanteesta ollaan taas viisaampia. Toivoisin, että sitä tarkasteltaisiin uudelleen, ja että esimerkiksi heinä-elokuussa tehdyt tulokset tulisivat mukaan. Se olisi minusta reilua.

Tokion olympialaiset siirrettiin vuodella eteenpäin heinä-elokuuhun 2021. Kuva: AOP

Finni muistuttaa, että olympialaisen henkeen kuuluu, että parhaat urheilijat ovat olympialaisissa mukana. Tämänhetkinen valintajärjestelmä saattaa hänen mielestään sulkea kisojen ulkopuolelle useita edustuspaikan ansainneita urheilijoita.

– Olympialaisiin tulee mukaan yli kahden vuoden takaisia tuloksia, mutta ei tältä kesältä, voi käydä niinkin, että joku kova urheilija jää tällä systeemillä ulos. On harmi, ettei tämän vuoden tulos riitä, on se sitten miten kova tahansa.

Kankaan tulos maailmantilastossa hieman kovempi

Vaikka Tervon lauantainen tulos 71,93 on uusi Suomen ennätys, ei Finnin mielestä Kankaan 77-metrinen kalpene sen rinnalla.

Kangasta pidemmälle on Suomessa heittänyt viisi miestä. Kotimaassa on miesten moukarinheitossa pitkät perinteet ja lippua piti erityisen korkealla 2000-luvulla Olli-Pekka Karjalainen.

Euroopan mestarin heittämä Suomen ennätys 83,30 vuodelta 2004 on nykypäivänä aiempaakin kovempaa valuuttaa MM-tasolla.

– Jos vertaa maailmantilastoa ja arvokisojen tuloksia, on Kankaan tulos aavistuksen kovempi kuin Tervon. Toki Suomen ennätys on Suomen ennätys. Mutta miesten SE on niin hurja, että sillä voitettaisiin maailmanmestaruus tänä päivänä. Siihen ei kannata verrata, Finni sanoo.

Olli-Pekka Karjalainen. Kuva: Tomi Hänninen

"Hyvä merkki tulevasta kansainvälisestä huippu-urheilijan urasta"

Sukupuolten välistä vertailua hyödyllisempää on kuitenkin tarkastella Tervon ja Kankaan kehitystä 19-vuotiaiden junioreiden tasolta 22-vuotiaiden sarjaan.

Vielä kolme vuotta sitten kauden alkaessa Tervon ennätys kirjattiin lukemiin 64,89. Kangas heitti kesän 2017 alussa ennätyksensä 69,15. Molemmat ovat siis parantaneet kolmessa vuodessa tulostasoaan 7–8 metriä.

Jarkko Finnin mukaan tämä kolme vuotta parinkympin tienoilla kertoo paljon urheilijan tulevaisuudesta. Nyt Tervo ja Kangas ovat molemmat 22-vuotiaita.

– Molemmat ovat edenneet kohti kansainvälistä huippu-urheilua 19-sarjasta sarjaan 22, mikä on yleensä sellainen mittari, että siinä kohtaa pitää urheilijoiden hyvin kehittyä. Molemmat etenivät siinä vahvasti ja jatkavat samalla tavalla. Se on hyvä merkki tulevasta kansainvälisestä huippu-urheilijan urasta.

Lue myös: