Suora

  • Urheiluruutu

Yli puoli vuotta taukoa ja suoraan viiden ottelun mestaruussarjaan – Sanni Franssin uran merkillisin kausi huipentuu hektisesti: "Jokainen pistemenetys voi olla kohtalokas"

Tanskan naisten jalkapallon pääsarja jäi talvitauolle marraskuussa ja käynnistyi vasta lauantaina. Maajoukkuehyökkääjä Sanni Franssi kamppailee mestaruudesta ja pohtii, mihin suuntaa seuraavaksi.

jalkapallo
Sanni Franssi
Sanni Franssi on tehnyt yhden maalin Suomelle kuluvissa EM-karsinnoissa.Harri Bragge / AOP

Koronapandemia keskeytti urheilun koko maailmasta, mutta Tanskassa odotus oli harvinaisen pitkä.

Naisten jalkapallon pääsarja jäi talvitauolle marraskuun puolivälissä, kun niin sanottu perussarja oli saatu pelattua loppuun. Sarjan formaatin mukaisesti kuusi parasta joukkuetta olisi aloittanut kevättalvella pelit mestaruussarjassa ja häntäpään joukkueet kamppailun putoamista vastaan.

Samalla kun koko maa suljettiin koronaviruksen tukahduttamiseksi, pelaajat jäivät hämmästelemään, saadaanko kautta päätökseen ollenkaan.

Tauko päättyi lopulta yli puolen vuoden jälkeen, 6. kesäkuuta.

Runkosarjan ykkönen Fortuna Hjörring palasi ottamalla selkeän 2–0-voiton FC Nordsjällandista. Koronakriisin selättäminen, ainakin toistaiseksi, näkyi riehakkaissa tuuletuksissa.

– Kyllä tunteet veivät vallan ja sitten olimme kasassa juhlimassa, myöntää Fortunan ykköspyssy ja maajoukkueen hyökkääjä Sanni Franssi.

– Tässä on palanut halusta päästä takaisin kentälle. Edellisestä virallisesta ottelusta on niin kauan aikaa.

Syyskaudella yhdeksän maalia 14 otteluun pommittanut Franssi jäi ilman osumia. Vastustajan toppari Brianne Reed oli kärkipelaajan painikumppani koko ottelun ajan.

– Pystyn vielä nostamaan omaa tasoani ja pääsen paremmin paikoille. Tänään pelin luonne oli sellainen, että jouduin tekemään enemmän tilaa muille kuin että olisin itse ollut paikoilla.

Mestaruus ratkeaa viimeisessä pelissä?

Alun perin ylempi loppusarja piti pelata kuuden joukkueen kaksinkertaisena sarjana eli mestari olisi päässyt nostamaan pokaalia kymmenen ottelun jälkeen.

Nyt sarja ratkotaan viidessä pelissä. Franssi sanoo, ettei ole koskaan kokenut vastaavaa.

– Melkein pitää ajatella niin, että pelaamme viisi finaalia. Tässä on kuitenkin niin pienet erot, etenkin Bröndbyn kanssa. Jokainen pistemenetys voi olla kohtalokas, koska pelejä on niin vähän.

Fortuna Hjörring ja Bröndby ovat viime kausina hallinneet sarjaa ja nyt joukkueet kohtaavat päätöskierroksella. Tällä hetkellä eroa on kaksi pistettä. Se lupaa kovaa panosta keskinäiseen vääntöön.

– Olisi mehukasta viedä mestaruus aivan kauden viimeisessä matsissa, Franssi tunnelmoi.

Pelit Englannissa tavoitteena

Franssin sopimus Fortunan kanssa päättyy kuluvaan kauteen. Hyökkääjä vakuuttaa, että vaihtoehtoja riittää. Jatko on kuitenkin vielä auki.

– Valehtelisin, jos sanoisin, ettei se käy mielessä tai ettei se välillä vähän stressaa. Tällä hetkellä tilanne on ihan hyvä ja pystyn olemaan rauhallisin mielin, Franssi toteaa.

– Se on vähän sellainen jokakeväinen stressin aihe. Vaikka tilanne olisi aika selkeä, sitä aina miettii, mitä tehdä seuraavaksi.

Franssi on urallaan ehtinyt edustaa jo Italian jättiseuraa Juventusta ja 25-vuotiaan pelaajan parhaat vuodet ovat vielä edessä.

– Olen avoin kaikille vaihtoehdoille. Olen viihtynyt täällä tosi hyvin ja tänne jääminen olisi hyvä vaihtoehto. Toisaalta tällä hetkellä omalla uralla on sellaiset fiilikset, että olisi hienoa päästä katsomaan kovempia, tasokkaampia sarjoja, Franssi pyörittelee.

– Voin suoraan sanoa, että jos pääsisin Englantiin, niin ei tarvitsisi miettiä kahta kertaa. Voin sanoa, että se on tavoitteeni. Mutta missä vaiheessa se tapahtuu, siihen en osaa sanoa.

Muokattu 7.6.2020 kello 11.29: Korjattu Farum BK:n joukkueen nimeksi FC Nordsjälland. Farum BK on seurasta aiemmin käytetty nimi.

Lue lisää:

Moni Helmari-pelaaja suuntasi koti-Suomeen, mutta Sanni Franssi päätti jäädä Tanskaan – siirtyneet pelit harmittavat, mutta toivoa on: "Eivät ne matsit mihinkään ole kadonneet"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat