Kommentti: Krista Tervon Suomen ennätys keräsi otsikot, mutta hetki ennen SE-tulosta nähtiin jotain vielä merkittävämpää

Kansainvälisissä kekkereissä Aaron Kankaan ennätys on kovempaa valuuttaa kuin Krista Tervon Suomen ennätys, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Atte Husu.

Aaron Kangas on parantanut ennätystään viime kaudesta jo 2,69 metriä. Kuva: Vesa Pöppönen / All Over Press

Kun Somerolta kantautui lauantaina ensimmäinen moukariuutinen Aaron Kankaan ennätyksestä, epäilen, että harvassa suomalaispitäjässä kahvipannu porisi lukemien 77,09 kunniaksi.

Sen verran monella yleisurheilua hengittävällä ovat lähimuistissa päivät, jolloin 80 metriä oli paperia. Kankaalla on vielä 6,21 metriä matkaa Olli-Pekka Karjalaisen vuonna 2004 paiskaamaan Suomen ennätykseen.

Mikäli käyttöjärjestelmä on jäänyt näistä päivistä päivittämättä, Kankaan tulos ei ymmärrettävästi aiheuta ylimääräisiä tykytyksiä. Kylmä fakta on kuitenkin, että moukarinheitossa tapahtui 2010-luvulla dramaattinen muutos verrattuna aiempaan vuosikymmeneen.

Vuosina 2000–2009 järjestetyissä olympia-, MM- ja EM-kisoissa Kankaan 77,09 olisi riittänyt vain kerran arvokisafinaalin kolmelle viimeiselle kierrokselle eli paikkaan kahdeksan parhaan joukossa.

Sittemmin tahti on ollut toinen. 2010-luvulla edellä mainittuja arvokisoja oli kaikkiaan 12 kappaletta, joista vain Moskovan MM-kisoissa 2013 Kangas olisi ollut pistesijojen eli kahdeksan parhaan ulkopuolella (9:s).

Niin vuoden 2016 Amsterdamin EM- ja Rio de Janeiron olympiakisoissa, vuoden 2017 Lontoon MM-kisoissa kuin vuoden 2018 Berliinin EM-kisoissa Kankaan ennätyksellä ero mitaliin olisi mitattu senteissä, ei metreissä. Viime lokakuun Dohassa MM-kisoissakin matka pronssiin olisi ollut vaivaiset 1,09 metriä, hopeaan sentin enemmän.

Lisäksi Kangas on vasta 22-vuotias. Kauden 2019 maailmantilastossa vain yksi alle 23-vuotias heitti pidemmälle kuin Kankaan 77,09 – tuolloin Kankaan ennätys kirjattiin vielä luvuin 74,40.

Tervon Suomen ennätys myös finaalitasoa

Jos Kankaan ennätysparannus herätti lajipiireissä huomiota, lauantain pääotsikot keräsi kuitenkin naisten Suomen ennätyksen heittänyt Krista Tervo. Itseoikeutetusti. Ennätyksiä on monia, mutta Suomen ennätyksiä vain yksi.

22-vuotias Tervo petrasi Somerolla nimissään ollutta SE:tä 70,18 lukemiin 71,93. Tuloksen voi katsoa aloittavan samalla uuden aikakauden naisten moukarinheitossa Suomessa.

Krista Tervo edusti Suomea Dohan MM-kisoissa 2019. Kuva: European Pressphoto Agency EPA / All Over Press

Naisten moukari on lajina nuori, sillä se debytoi arvokisoissa vasta Budapestissä 1998. Vuosina 1998–2005 Tervo olisi nykyisillä SE-lukemillaan jäänyt vain kerran mitalien ulkopuolelle, mutta 2010-luvulla tulostaso on noussut uusiin sfääreihin. Arvokisakarsinnan selvittäminen SE-lukemilla on ollut kaikkea muuta kuin selviö.

Tervon 71,93 on kuitenkin sen luokan tulos, että sillä olisi heitetty kaikissa historian arvokisafinaaleissa. Huomionarvoista on silti, että esimerkiksi viime vuonna Dohan MM-kisoissa finaalin karsintaraja oli 72 metriä.

Tervon ja Kankaan tulokset olivat joka tapauksessa piristysruiske, jota koronaepidemian kurittama Suomen urheiluliitto kaipasi heti kesän kilpailukauden ja 2020-luvun alkajaisiksi.

2010-luvulla vain neljä suomalaista yleisurheilijaa ylsi karsinnasta arvokisafinaaliin sekä olympia-, MM- että EM-tasolla. Tempusta vastasivat keihäänheittäjät Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja moukarinheittäjä David Söderberg.

Jos lista jäi viime vuosikymmenellä neljän urheilijan pituiseksi, moukarilla on heittää heti ainakin kaksi potentiaalista ehdokasta vasta-alkaneelle kymmenvuotisjaksolle.

Lue lisää: