Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu

Väliaikaiseen dopingpannaan määrätty Naser on jättänyt väliin peräti neljä dopingtestiä – vähättelee rikkomustaan: "Se on ihan normaalia"

400 metrin hallitseva maailmanmestari Salwa Eid Naser vakuuttelee syyttömyyttään Instagram-videollaan.

yleisurheilu
Salwa Eid Naser
Salwa Eid Naser saa pitää vuoden takaisen MM-kultansa, vaikka hän oli jo ennen Dohan kisoja jättänyt väliin kolme dopingtestiä.AOP

400 metrin juoksun hallitseva maailmanmestari Salwa Eid Naser, 22,on jättänyt ilmoittamatta olinpaikkansa dopingtestaajille peräti neljä kertaa.

Yleisurheilun etiikkaa valvova yksikkö Athletics Integrity Unit (AIU) määräsi bahrainilaisen väliaikaiseen kilpailukieltoon rikkeen takia perjantaina.

Naser oli jättänyt väliin kolme testiä 12 kuukauden sisällä jo ennen Dohan MM-kisoja, jossa hän voitti kultaa näytöstyyliin, kukistaen olympiavoittaja Shaunae Miller-Uibon. Kisat käytiin syys-lokakuussa 2019.

– Naserin kolmen olinpaikkarikkeen tutkinta oli käynnissä Dohan MM-kilpailujen aikaan. Hän ei ollut kilpailujen aikaan väliaikaisessa kilpailukiellossa, AIU kertoi tiedotteessa.

Dohassa juostu huippuaika 48,14 nosti Naserin kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi. Kovempaa ovat juosseet ainoastaan 1980-luvun tähdet, maailmanennätysnainen Marita Koch ja Jarmila Kratochvilova.

Naser itse kommentoi kilpailukieltoaan lauantaina Instagram-videolla puolustelevaan sävyyn.

– En ole koskaan huijannut. Minulta jäi kolme dopingtestiä väliin, mikä on ihan normaalia. Sitä tapahtuu. Niin voi käydä kenelle tahansa.

Yleisurheiluhuiput ovat ihmetelleet Naserin vähättelevää suhtautumista dopingsääntöjen rikkomiseen.

– Se, että Naserin mielestä kolmen dopingtestin väliin jättäminen on normaalia, pitää ottaa huomioon, kun hänen kilpailukieltonsa pituudesta päätetään, seiväshypyn kreikkalainen olympiavoittaja Katerina Stefanidi kritisoi Twitterissä. (siirryt toiseen palveluun)

Jopa kahden vuoden kilpailukielto

AIU kertoi sunnuntaina, että Naser sai tammikuussa 2020 neljännen merkinnän rikottuaan jälleen olinpaikkatietojen merkitsemiseen liittyviä sääntöjä.

Naser kertoi Instagram-videollaan, ettei häntä ole testattu tänä vuonna ollenkaan.

Urheilija voi saada merkinnän, jos hän jättää ilmoittamatta olinpaikkansa dopingtestaajille tai ei ole tavoitettavissa ilmoittamassaan paikassa tiettynä ajankohtana. Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) antidoping-säännöstön mukaan kolme olinpaikkatietoihin liittyvää rikettä 12 kuukauden sisään tarkoittaa sanktioita urheilijalle.

Seuraukset voivat olla vakavat: urheilija voidaan asettaa vuoden tai jopa kahden vuoden kilpailukieltoon, riippuen rikkeen vakavuudesta.

Salwa Eid Naser
Getty Images

Rikettään vähätellyt juoksijatähti oli ennen kaikkea huolissaan maineestaan.

– Toivottavasti tämä asia ratkeaa, koska en todellakaan pidä tästä leimasta. En koskaan käyttäisi suorituskykyä parantavia aineita. Uskon lahjoihin, ja tiedän olevani lahjakas, Naser kertoi Instagram-seuraajilleen.

16-vuotiaana vuonna 2014 synnyinmaastaan Etiopiasta Bahrainiin muuttanut Naser vastasi Dohan MM-kisoissa Bahrainin naisurheilijoiden menestyksestä. Maan naisjuoksijat ovat ryvettyneet viime vuosina dopingkäryissä.

Bahrainia edustaneet 3000 metrin estejuoksun olympiavoittaja Ruth Jebet ja maratonin olympiahopeamitalisti Eunice Kirwa asetettiin neljän vuoden kilpailukieltoon EPOn käytöstä. Sama kohtalo oli sisäratojen 400 metrin maailmanmestarilla Kemi Adekoyalla, jonka näytteestä löytyi merkkejä steroideista.

Lue myös:

Naisten ratakierroksen ihmejuoksija Naserin ylle dopingepäilyjä – asetettiin väliaikaiseen kilpailukieltoon

Ratakierroksen maailmanmestaruus ei aiheuttanut Naserille samanlaista järkytystä kuin huima voittoaika: "Se räjäytti mieleni"

Estejuoksun olympiavoittajalle neljän vuoden kilpailukielto epon käytöstä

Lähteet: reuters, the guardian

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat