Hyppää sisältöön

KHL:n pelit päättyivät, mutta rauhallisesta keväästä ei ole tietoakaan – pelaajat syyttävät entistä NHL-tähteä miljoonaluokan huijauksesta

KHL:n pelaajayhdistystä johtava Andrei Kovalenko on kerännyt toiminnastaan rajua kritiikkiä. Kiistelty puheenjohtaja kommentoi syytöksiä Yle Urheilulle.

Venäläishyökkääjä Andrei Kovalenko saavutti maajoukkueessa muun muassa olympiakultaa 1992 ja olympiahopeaa 1998. Kuva vuodelta 2004. Kuva: Jeff Vinnick/Getty

Koronapandemia pysäytti Itä-Euroopan kiekkoliigan KHL:n kauden, mutta kulisseissa kuohuu.

Joukko nimekkäitä KHL-pelaajia syyttää liigan pelaajayhdistystä johtavaa olympiavoittajaa Andrei Kovalenkoa, 50, törkeästä huijauksesta.

Moskovalaisseurojen Dinamon ja Spartakin pelaajista ja valmentajista koostuva kahdeksan hengen joukko pyysi helmikuun lopussa valtakunnansyyttäjä Igor Krasnovia tutkimaan KHL:n pelaajayhdistyksen toimintaa. Jääkiekkoilijat väittävät Kovalenkon käyttäneen pelaajien jäsenmaksuja omien liiketoimiensa pyörittämiseen.

Pelaajien mukaan yhdistys ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan, joihin kuuluu muun muassa pelaajaeläkkeiden maksaminen ja palkanmaksuongelmissa olevien seurojen auttaminen. Venäläismedian mukaan pelaajayhdistykseen kuuluvat kiekkoilijat maksavat yhdistykselle prosentin palkastaan.

Kovalenkoa kritisoivien mukaan kenelläkään ei ole tietoa, mihin pelaajayhdistykseen vuosien varrella karttunut arviolta 100 miljoonan ruplan (1,3 miljoonan euron) summa on käytetty.

Kevään aikana Kovalenkon arvostelijoihin ovat liittyneet myös muun muassa kolminkertaiset maailmanmestarit Aleksei Tereshtshenko ja Danis Zaripov. Venäläismedia on kutsunut tapausta yhdeksi KHL:n historian suurimmista skandaaleista.

– Erosin pelaajayhdistyksestä, kun ymmärsin, että Kovalenko teki kaikkensa, jottei Venäjällä olisi kunnollista pelaajien ammattiliittoa, Avangard Omskia edustava Tereshtshenko sanoi aiemmin keväällä venäläislehti Sport Ekspressille (siirryt toiseen palveluun).

Kovalenko on työkennellyt KHL:n pelaajayhdistyksessä vuodesta 2008. Viime vuosina yhdistyksestä on eronnut iso joukko pelaajia.

Andrei Kovalenko (kesk.) pelasi vuonna 2016 hyväntekeväisyysottelussa venäläisten kiekkolegendojen Vjatsheslav Fetisovin (vas.) ja Pavel Buren kanssa. Kuva: Mikhail Metzel/TASS/Getty Images

Yli 600 NHL-ottelua urallaan pelannut Kovalenko on pysynyt tuoreista syytöksistä melko vaitonaisena, mutta suostui kommentoimaan tilannetta Yle Urheilulle. Tapauksen tutkinta on vielä kesken.

– Tästä on tehty ymmärtääkseni jo kaksi tutkintaa, eikä näyttöä väärinkäytöksistä ole. Parhaillaan on käynnissä kolmas tutkinta. Olen varma, ettei sekään osoita mitään, Kovalenko sanoo.

Puheenjohtaja sanoo tehneensä työtään lain ja sääntöjen mukaan.

– Jos minua kritisoidaan, se tarkoittaa, että teen työni. Jos en tekisi mitään, minusta ei varmaan puhuttaisi.

– Mitä vahvemmaksi pelaajayhdistys on tullut, sitä enemmän se on kerännyt vastustajia. Mitä enemmän yhdistyksellä on rahaa, sitä useampi haluaa syrjäyttää minut ja päästä yhdistyksen johtoon. Se voi piillä näidenkin syytösten takana.

Kovalenkon mukaan hän on konsultoinut säännöllisesti pelaajayhdistyksen johtoa ja jäseniä, mihin rahoja käytetään.

– Teemme paljon jääkiekkoilijoiden ja heidän perheidensä eteen. Autamme kattamaan pelaajien hoitokuluja ja kuntoutusta. Vuonna 2011 autoimme Jaroslavlin turmakoneessa kuolleiden omaisia. Sen jälkeen olemme auttaneet muitakin menehtyneiden pelaajien omaisia, Kovalenko luettelee.

– Ehkä minua kritisoivat eivät ole täysin perillä yhdistyksemme toiminnasta. Minun ei tarvitse kuitenkaan todistella heille mitään. Heillä on oma työnsä, minulla omani.

Pelaajayhdistyksen töiden lisäksi Kovalenko on luomassa poliittista uraa. Jaroslavlin aluehallinnossa vaikuttava entinen huippukiekkoilija pyrkii tänä vuonna Venäjän valtioduumaan.

Lue lisää:

Kärppien ja Leijonien luottosentteri Lammikko suuntaa itään

Kokenut maalivahti Joni Ortio siirtyy Sveitsistä KHL:ään

Leijonat lähti ratkaisupeliin "kahden maalin tappioasemasta" vuonna 2004, mutta venyi sensaatioon – "Joku unitutkija voisi sanoa, että tuo on laitonta"