1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Mörö, Korte ja Raitanen huimassa vireessä – maailman kärkitulos ja Suomen ennätys Lahden illan parasta antia: "Kovat olivat kovia"

Annimari Korte vastasi sunnuntai-illan kovimmasta suorituksesta.

Myös epävirallisilla matkoilla on tehty Suomen ennätyksiä tänä kesänä. Oskari Mörö juoksi 200 metrin aitojen SE:n 23,24 Lahdessa 7. kesäkuuta. Kuva: Juha Tamminen / AOP

Ylen yleisurheilukesän avaus Lahdessa tarjosi lupaavia tuloksia Suomen yleisurheiluhuipuilta. Illan aikana nähtiin yksi Suomen ennätys, maailman kärkitulos ja peräti seitsemän kotimaan kauden kärkitulosta.

Sunnuntai-ilta alkoi räväkästi, kun Oskari Mörö rikkoi 33 vuotta vanhan 200 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen yhdellä sadasosalla. Viimeksi 14-vuotiaana samalla matkalla kilpaillut Mörö pysäytti kellon aikaan 23,24.

Annimari Korte yllätti itsensäkin 100 metrin aitajuoksun toisessa startissa, kun hän pisteli ajan 12,84. Vain 12 sadasosaa Kortteen omasta Suomen ennätyksestä jäänyt aika on uusi maailman tämän kauden kärkitulos.

Korte kellotti jo ensimmäisessä lähdössä ajan 13,03. Se on hänen uransa paras kauden avaus: vuosi sitten Korte avasi kautensa tuloksella 13,22.

Estejuoksija Topi Raitanen avasi kauden päämatkallaan ilman esteitä. Raitanen juoksi 3000 metrin kilpailun onnistuneesti kiihtyvänä, ja pääsi seitsemän sadasosan päähän ennätyksestään. Viimeinen kierros kulki 59 sekuntiin ja kello pysähtyi aikaan 7.52,89.

– Harjoittelu on mennyt hyvin. Haluttiin nousujohteinen juoksu ja sellainen saatiin. Juoksu tuntui tänään vahvalle. Toivon, että saan vielä kovia kansainvälisiä startteja, koska se on se paikka, jossa juostaan ennätyksiä, Raitanen kommentoi.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finnin mukaan kisan isoimmat tähdet lunastivat heihin kohdistuneet odotukset.

– Paras juttu oli, että kovat olivat kovia. Topi Raitanen ja Annimari Korte erityisesti jäivät mieleen. Todella kovat kauden aloitukset. Oskari Mörö ei ollut siinä omassa lajissaan, mutta minusta erinomainen osoitus siitä, että hän on nopeassa kunnossa ja juoksu toimii hyvin, Finni summasi.

Vetoharjoitus kilpailun päälle

Sara Kuivisto tavoitteli Mari Järvenpään nimissä olevaa, 14 vuotta vanhaa 600 metrin Suomen ennätystä, mutta jäi siitä noin seitsemän kymmenystä. Kuivisto juoksi ajan 1.30,10, mutta valitteli, ettei saanut itsestään irti.

– Tämä oli harjoituskilpailu tänään. Tähän päälle teen vielä hyvän harjoituksen, niin on oikein hyvä kokonaisuus, Kuivisto kertoi ja lisäsi, että hän aikoo juosta kilpailun päätteeksi vielä vetoharjoituksen 25x100 metriä.

Toiseksi sijoittunut Viivi Lehikoinen kohensi 22-vuotiaiden Suomen ennätystä aikaan 1.31,33.

Joonas Rinne kukisti Ville Lampisen loppusuoralla miesten 800 metrillä. Rinteen aika 1.49,44 lupailee hyvää kesää, sillä se on lähes kaksi sekuntia parempi kuin hänen aiempi paras kauden avaustuloksensa.

– Tuntuu hyvältä. Oli hyvä vääntö loppuun asti. Ekat 200 metriä mentiin vähän liian kovaa, ja vauhti hidastui toisella 200 metrillä. Toisaalta ihan hyvä tällainen vauhdinjako ensimmäiseen kisaan, Rinne kertoi.

Miesten 100 metrillä kahden vuoden takainen Suomen mestari Eetu Rantala kiri voittoon ajalla 10,69.

– Olosuhteet nähden olen tosi tyytyväinen tähän kauden avaukseen. Oli parempi juoksu kuin kertaakaan viime kaudella selkävammaisena. Osoittaa, että leikkaus on auttanut, Rantala iloitsi.

Naisten keihäskisassa Sanne Erkkola paransi ennätystään jo toistamiseen tällä kaudella. Uusi ennätys kirjataan lukemiin 55,70. Julia Valtanen oli toinen tuloksella 54,91. Jenni Kangas avasi kautensa 53,91 kantaneella heitolla.

Korkeushypyssä Sini Lällä hyppäsi kauden kärkituloksen 183. Heta Tuuri oli toinen tuloksella 181.

Lue myös:

Vakuuttavaa menoa! Oskari Mörö alitti 33 vuotta vanhan Suomen ennätyksen sadasosalla

Annimari Korte avasi kautensa todella räväkästi maailman kärkituloksella – "Meinasin kaatua!"