Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Uransa lopettanut Lasse Kukkonen lausui vuosia sitten sanat, jotka kertoivat kaiken kiekkolegendan poikkeuksellisesta luonteesta

Pitkän ja menestyksekkään uransa päättänyt Lasse Kukkonen oli monella tavalla esimerkillinen urheilija, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Lasse Kukkonen
Lasse Kukkonen
Lasse Kukkonen päätti uransa kasvattajaseurassaan Oulun Kärpissä.Tomi Hänninen

– Tästä minä tykkään ammatissani kaikkein vähiten.

Nuo Lasse Kukkosen sanat kaikuivat päässäni, kun maanantaina luin uutisen, joka kertoi Kukkosen lopettavan pitkän uransa jääkiekkoilijana. Kyseisen lauseen Kukkonen tokaisi minulle muutama vuosi sitten oululaisen hotellin aulassa. Rauhallisella äänenpainolla, vahvalla Oulun murteella, pieni pilke silmäkulmassa.

Hän viittasi sanoillaan siihen, mitä olimme tekemässä. Haastattelut kun eivät olleet erityisemmin Kukkosen mieleen. Siitä huolimatta hän jaksoi aina olla kohtelias toimittajille. Aikaa riitti niin voiton kuin tappionkin jälkeen.

Kukkonen ei halunnut paistatella median valokeilassa. Kukkonen puhui mieluummin teoillaan.

Tämän kommentin voisi kirjoittaa lähes kokonaan luettelemalla Kukkosen palkintokaapin kimaltavaa sisältöä. Maailmanmestaruus, olympiahopea, kaksi olympiapronssia, alle 18-vuotiaiden MM-kulta, 20-vuotiaiden MM-hopea, neljä Suomen mestaruutta... Tutuksi tulivat kaikki kovimmat kiekkosarjat: NHL, KHL, SHL, SM-liiga. Kukkosen ura oli äärimmäisen menestyksekäs.

Ikonisen puolustajan tärkein perintö suomalaiselle jääkiekolle ei kuitenkaan löydy pokaaleja ja mitaleita katselemalla. Jääkiekon sanakirjassa Lasse Kukkosen kohdalla nimittäin lukee se kaikkein olennaisin: uhrautuvin, sielukkain, sitkein, esimerkillisin, taistelevin jääkiekkoilija. Johtaja.

Lasse Kukkonen ja Esa Pirnes juhlivat Kärppien avausmaalia.
Kukkonen oli kiistaton johtohahmo niin seura- kuin maajoukkueessa peliuransa aikana.Tomi Hänninen

Se katse ei unohdu

Kukkonen johti aina esimerkillään. Kysykää vaikka Kärpissä ja maajoukkueessa Kukkosta valmentaneilta Lauri Marjamäeltä ja Mikko Mannerilta, mikä merkitys Kukkosella oli koko joukkueelle. Vastaus kuuluu: korvaamaton.

Kukkonen vaati itseltään ja pelikavereiltaan suoritustasoa, johon pienetkään notkahdukset eivät kuuluneet. Kukkonen tiesi, mitä menestyminen vaatii. Ja sitä hän opetti teoillaan nuoremmille. Oulun Kärpissä kasvoi Kukkosen vaatimustason siivittämänä hämmästyttävä määrä huipputasolle yltäneitä pelaajia. Kapteeni itse varmasti vähättelisi – ainakin toimittajille – rooliaan nuorten pelaajien kasvattajana, mutta jokainen, joka on Kukkosen johtamassa joukkueessa pelannut, tietää totuuden. Hän oli johtaja vailla vertaa. Kopissa ja jäällä.

Kukkonen on lajiväen keskuudessa yksi nykyajan arvostetuimmista jääkiekkoilijoista. Toivoa sopii, että hänen arvonsa ymmärretään myös laajemmin, vaikka Kukkosen nimeä ei otsikoista useimmiten löytynytkään.

Vastaavaa sielupelaajaa on mahdotonta edes kuvitella. Kärppien liigajoukkueeseen jää valtava aukko paikattavaksi. Oululaisseuran onneksi Kukkonen kuitenkin jatkaa Kärppien auttamista. Hän kertoi lopettamispäätöksensä yhteydessä tarjoavansa jatkossa oman yrityksensä kautta muun muassa nuorille suunnattua psyykkistä valmennusta.

Ja siinä – itsensä ja toisten psyykkaamisessa huippusuorituksiin – Kukkonen on varmasti osaamisensa ytimessä. Jos on nähnyt Kukkosen katseen ennen pelin alkua, tietää mitä keskittyminen parhaimmillaan tarkoittaa. Toivoa sopii, että joskus tulevaisuudessa joku nuori pelaaja katsoo samalla tavalla edessä kimmeltävälle jäälle. Se palava katse sai kaikkien läsnäolijoiden selkään kylmät väreet. Se katse ei unohdu.

Lue myös:

Seuralegenda Lasse Kukkonen lopettaa pelaajauransa Oulun Kärpissä – "Olet mullistanut meidän aika monen elämää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat