Annimari Korte juoksee ikäisekseen huippuharvinaista vauhtia – Yle Urheilu avaa, miten poikkeuksellinen Lahden-aika oli oikeasti ja minkälainen pommi on vasta kytemässä

Tilastot puhuvat yksiselitteistä kieltä: Annimari Korte juoksee 32-vuotiaaksi pika-aituriksi harvinaista vauhtia.

yleisurheilu
Annimari Korte avasi kautensa huippuajalla Lahdessa sunnuntaina.
Annimari Korte avasi kautensa huippuajalla Lahdessa sunnuntaina.Juha Tamminen / All Over Press

Annimari Korte avasi kilpailukautensa sunnuntaina Lahdessa juoksemalla 100 metrin aidat aikaan 12,84. Aika on 32-vuotiaan Kortteen uran toiseksi paras ja jää hänen viime vuonna juoksemastaan Suomen ennätyksestä kaksitoista sadasosaa.

Lahdessa juostu aika vei Kortteen hetkellisesti myös maailmantilaston kärkeen. Kun koronaviruspandemian aiheuttamia rajoituksia päästään purkamaan maailmalla, kärkituloksena 12,84 ei kauan kestä – pelkästään viime vuonna 38 naista juoksi kovempaa kuin Kortteen tämänhetkinen kärkitulos.

Kovempaa kuin 12,84 juoksee todennäköisesti myös Korte, joka on puhunut niinkin hurjista kuin 12,5-alkuisista ajoista.

Sunnuntain juoksujen – Korte juoksi ensimmäisessä startissaan 13,03 – perusteella myös Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni uskoo, että Korte petraa tuloksiaan huomattavasti kesän edetessä.

Keskitytään aluksi kuitenkin Kortteen Lahdessa juoksemaan aikaan 12,84. Jo se on nimittäin aikana harvinainen, kun tarkastellaan 32 vuotta täyttäneiden urheilijoiden tuloksia viime vuosikymmenellä.

Kymmenen viime vuoden aikana 32-vuotiaita tai sitä vanhempia 12,84:n alittajia oli vain 18. Heistä vaivaiset kolme oli eurooppalaisia.

Viime kaudella iäkkäistä aitureista Kortetta nopeammin juoksi vain lajilegenda Sally Pearson, jonka paras aika oli 12,70. Australialainen Pearson oli tuloksen tehdessään Kortteen tavoin 32-vuotias.

Kuten oheinen tilasto kertoo, vuosi 2019 ei ollut poikkeus 2010-luvulla. Myös vuosina 2011, 2014, 2015 ja 2017 vain yksi 32-vuotias tai vanhempi pika-aituri juoksi kovempaa kuin Korte sunnuntaina Lahdessa.

Mikäli Kortteen puheet 12,5-alkuisesta ennätysajasta toteutuisivat tänä vuonna tai myöhemmin, kyse olisi hänen ikäiselleen lähes ainutlaatuisesta tuloksesta.

Ruotsia aktiiviuransa viimeisinä vuosina edustanut Ludmila Engquist on edellinen eurooppalainen, joka on 32 vuotta täytettyään pystynyt alittamaan 12,6 sekuntia. Hän oli 32-vuotias juostessaan vuoden 1996 Atlantan olympiafinaalissa 12,47. Saman ajan hän juoksi vielä 35-vuotiaana Sevillan MM-finaalissa 1999.

Gail Devers (vas.) juhli MM-kultaa Sevillassa 32-vuotiaana. Ludmila Engquististä (oik.) tuli puolestaan historian vanhin mitalisti voitettuaan pronssia 35-vuotiaana.
Gail Devers (vas.) juhli MM-kultaa Sevillassa 32-vuotiaana. Ludmila Engquististä (oik.) tuli puolestaan historian vanhin mitalisti voitettuaan pronssia 35-vuotiaana.European Pressphoto Agency EPA/All Over Press

Viime vuosikymmenellä iäkkäimmistä aitureista 12,6 sekuntia alitti vain jamaikalainen Brigitte Foster-Hylton, jonka paras noteeraus oli 12,51 vuonna 2012. Urallaan MM-mitalien värisuoran voittaneen Foster-Hyltonin tapauksesta häkellyttävän tekee, että hän oli ennättänyt jo 37 vuoden ikään juostessaan kyseisen huippuajan.

2010-luvulla Foster-Hyltonin takana vain neljä muuta 32 vuotta täyttänyttä naista pystyi alittamaan 12,7 sekuntia – siis rajapyykin, jonka alittaminen vaatisi Kortteelta vain kolmen sadasosan ennätysparannuksen.

EM-mitali olisi historiallinen

Kuten viime kauden tilasto osoitti, Suomi on tason laajuudessa Euroopan ykkösmaa naisten pika-aidoissa. Kotimaisesta kärkikolmikosta Korte oli SE-ajallaan 12,72 Euroopan rankingkolmonen, Reetta Hurske (12,78) kuudes ja Nooralotta Neziri (12,89) 14:s. Uran toiseksi paras aika heti kauden avauksessa oli osoitus, että kolmikosta ainakin Korte on pystynyt jatkamaan siitä, mihin viime kaudella jäi.

Ainakin EM-tasolla Korte olisi ollut varteenotettava ehdokas kamppailemaan mitaleista, mutta koronapandemian takia arvokisoja ei järjestetä tänä kesänä. Tokion olympialaiset siirrettiin ensi vuoteen, mutta Pariisin EM-kisoja ei järjestetä lainkaan.

Kun EM-mitaleista juostaan ensi kerran Münchenissä kesällä 2022, Korte on 34-vuotias.

Naisten 100 metrin aitajuoksu on ollut EM-ohjelmassa vuodesta 1971, jolloin DDR:n Karin Balzer juhli Helsingin olympiastadionilla kultaa 33-vuotiaana. Balzer on edelleen EM-historian vanhin naisten pika-aidoissa mitalin voittanut urheilija.

Mikäli Korte pystyy pitämään tasonsa seuraavat kaksi vuotta – tai parantamaan nykyisestä – hänellä olisi siis sauma historialliseen EM-mitaliin.

1980-luvun puolivälistä suomalaisessa pikajuoksuvalmennuksessa vaikuttaneen Petteri Jousteen mukaan ikä ei ole Kortteelle este vielä pariin vuoteen.

– Kun juoksija vanhenee, loukkaantumisriski kasvaa koko ajan. Ratkaisevaa on säilyä terveenä. 35 ikävuoden jälkeen voi olla vaikeaa. Toistaalta Annimarilla oli pitkä pätkä, jolloin elimistö ei ollut rajussa jokavuotisessa kuormituksessa. Vaikka hän on 32-vuotias, elimistö voi olla freesimpi kuin mitä ikä näyttää, Jouste sanoo.

Kun seuraavat arvokisat käydään Tokiossa 2021, Korte on 33-vuotias. Sen ikäisenä tai vanhempana arvokisoissa mitaleita pokanneita urheilijoita ovat edellä mainittujen Engquistin, Balzerin ja Foster-Hyltonin lisäksi vain yhdysvaltalaiset Gail Devers, Melissa Morrison ja Dawn Harper-Nelson sekä jamaikalainen Delloreen Ennis-London.

Harvinaista herkkua on ollut myös 33-vuotiaiden tai vanhempien juoksijoiden esiintyminen olympiafinaalissa. Foster-Hylton ja Ennis-London ylsivät tähän edellisinä Pekingissä 2008, juuri 33-vuotiaina.

– Kolmikymppisillä pikajuoksijoilla motivaatio on lähes aina ratkaisevin tekijä. Annimarihan elää urheilijana uutta elämää, joten siitä tulokset tuskin jäävät uupumaan, Jouste sanoo.

Vuoden 2009 Berliinin MM-finaalin kärkikolmikko oli ikärakenteeltaan poikkeuksellinen, kun jamaikalaiset Brigitte Foster-Hylton (kesk.) ja Delloreen Ennis-London (vas.) ylsivät kärkikolmikkoon 34-vuotiaina.
Vuoden 2009 Berliinin MM-finaalin kärkikolmikko oli ikärakenteeltaan poikkeuksellinen, kun jamaikalaiset Brigitte Foster-Hylton (kesk.) ja Delloreen Ennis-London (vas.) ylsivät kärkikolmikkoon 34-vuotiaina.EPA/ROBERT GHEMENT/ALL OVER PRESS

Lue lisää:

Kommentti: Krista Tervon Suomen ennätys keräsi otsikot, mutta hetki ennen SE-tulosta nähtiin jotain vielä merkittävämpää

Sara Kuivisto on poikkeuksellisen yleisurheilukesän yksi kiinnostavimmista suomalaisnimistä – sauma Suomen ennätykseen jopa kolmella matkalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat