Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin

Naisten Superpesis alkaa! Tähtipelaajan paluu muutti voimasuhteita merkittävästi, raaka pudotuspelijärjestelmä pakottaa myös kärkijoukkueet panostamaan runkosarjaan

Naisten Superpesis alkaa tänään. Yle Urheilu listasi alkavan kauden kiinnostavimmat puheenaiheet.

pesäpallo

1

Körkkö
AOP

Lähtökohdat

Naisten Superpesiksen kauden avausta seurataan Yle Puheen Urheilukierroksella perjantaina klo 17.45 alkaen.

Naisten Superpesis tärähtää käyntiin tänään perjantaina neljän ottelun kierroksella.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut merkittävästi sarjaohjelmaan, sillä kaksinkertaisen sarjan sijasta joukkueet pelaavat nelinkertaisen sarjan oman lohkon ja kaksinkertaisen sarjan kahden viereisen lohkon kanssa.

Pesäpalloasiantuntija Antti Tokkarin mukaan lähtökohdat naisten Superpesikseen ovat kuitenkin jo ennestään tutut. Hänen näkemyksensä mukaan neljän kovan kärki on järjestyksessä Jyväskylän Kirittäret, Porin Pesäkarhut, Tampereen Manse PP ja Lapuan Virkiä.

− Jos Lapua on loppuotteluissa, se on yllätys. Jyväskylä, Pori ja Tampere voivat voittaa mestaruuden ja kaikki niistä ovat kovia, Tokkari tuumii Yle Urheilulle.

Mestaruustaistelusta voi odottaa jopa aiempaa tasaisempaa, sillä hallitseva mestari Jyväskylän Kirittäret menetti tähtipelaajansa Virpi Hukan ja Emma Sallisen Tampereelle, minkä lisäksi Marjukka Urpelainen päätti lopettaa uransa.

− Nyt testataan se, kuinka hyvin nuoret omaksuvat varsin pedantin, taktisen valmentamisen. Sieltä tulee varmasti nuoria, jotka lyövät läpi, Manse PP:n entinen pelinjohtaja Juha Antikainen sanoo.

Menetyksistä huolimatta Antti Tokkari pitää kuitenkin Kirittäriä suurimpana mestarisuosikkina.

− Kirittäret olisi ollut listauksessani kolmonen, mutta Emma Körkön paluu nostaa jopa ykköseksi. He ovat myös voittaneet Porin ja Tampereen finaaleissa viime vuosina, joten heillä on myös henkistä vahvuutta.

Tokkari, Antikainen ja pesäpallouransa viime kauteen päättänyt Jenna Kammi-Rahnasto nostavat Seinäjoen Maila-Jussit neljän kärkijoukkueen haastajaksi.

− Pelinjohtaja Antti Kuusisto oli jo viime kaudella mukana ja he ovat tehneet monta vuotta hyvää työtä. Porukkaan on tullut vahvistusta Silja Syrjälän myötä, joten näen, että Seinäjoki on se, joka neljän kärkeä kiusaa, Kammi-Rahnasto sanoo.

− Myös Tahkolla, KeKillä ja Feralla on pieni mahdollisuus kiusaamiseen ja he voivat saada pisteitä sieltä sun täältä, mutta vaikea uskoa, että he heittäisivät tuon neljän kärjen sekaisin.

Antikainen uskoo, että Maila-Jussit ja Hyvinkään Tahko tulevat parantamaan alkavalla kaudella. Taivaalla on kuitenkin myös kysymysmerkkejä.

− Heidän pitäisi ottaa seuraava steppi. He ovat olleet nuoria, urheilullisia haastajia pari vuotta, mutta nyt pelissä pitäisi tapahtua selkeä taktinen nosto.

Tokkari kuitenkin muistuttaa, että lyhyempi sarja ja tiivis pelitahti voi tarkoittaa loukkaantumisia, mitkä voivat puolestaan vaikuttaa aiempaa enemmän myös sarjasijoituksiin.

2

Venla Karttunen2
Tomi Natri / AOP

Kiinnostavimmat pelaajat

Jyväskylän Kirittäriin jäi viime syksyn jälkeen iso aukko numerolle kaksi, kun Virpi Hukka siirtyi Tampereelle. Tokkari ja Antikainen kuitenkin povaavat, että 17-vuotias superlupaus Venla Karttunen voi paikata vaihtajapuolelle jäävää aukkoa ja napata suuremmankin roolin Kirittärien joukkueesta.

− Karttunen on pelannut finaaleissa kahtena viime vuonna ennakkoluulottomasti ja hienosti. Hän on osoittanut olevansa loistava ulkopelaaja, mutta nyt on myös sisäpelissä suurempia saappaita tarjolla, Tokkari sanoo.

− Jos Körkkö siirtyy kotiutuspuolelle, niin Karttusesta kasvaa kohtalaisen tärkeä numero kakkonen. Mielenkiintoista nähdä, miten hän onnistuu, Antikainen sanoo.

Jenna Kammi-Rahnasto nostaa puolestaan kauden mielenkiintoisimmiksi pelaajiksi Virkiän lukkari Niina Härkösen ja Maila-Jusseihin vastuun perässä lähteneen Silja Syrjälän.

− Olen aina arvostanut Niinaa pelaajana ja vastustajana. Myös se kiinnostaa, miten Syrjälä onnistuu Seinäjoella ja kuinka ison vastuun hän lopulta saa, Kammi-Rahnasto sanoo.

Myös Porin Pesäkarhujen tilanne etenkin lukkarin osalta on mielenkiintoinen. Viime kaudella nostellut Noora Matikka päätti lopettaa uransa, ja kesällä 2018 Itä-Lännessä lukkaroinut Minttu Vettenranta palaa loukkaantumisten jälkeen Poriin.

Tokkaria kuitenkin mietityttää, miten Vettenranta pystyy vastaamaan koviin odotuksiin. Myös Antikainen suhtautuu Vettenrannan paluuseen odottavaisesti.

− Hänen pitää osoittaa, että pystyy hakemaan näpyjä samalla tavalla kuin Matikka, Antikainen toteaa selkävaivoista kärsineestä Vettenrannasta.

Todellista läpimurtoa Tokkari povaa puolestaan Seinäjoen Maila-Jussien etenijäkoppari Maiju Mäntylälle.

− Olen tykästynyt hänen pelityyliinsä. Hän on hyväkätinen koppari ja odotan häneltä todellista läpimurtoa, Tokkari sanoo.

Näiden lisäksi asiantuntijat odottavat mielenkiinnolla, miten Virpi Hukka ja Emma Sallinen onnistuvat Manse PP:ssä.

− Virpi Hukkaa ei voi unohtaa. Hän on ollut yksi näkyvimmistä pelaajista viime vuosina. Nyt on uusi seura ja odotukset korkealla, ja hänen pitää pystyä näyttämään, että pystyy ottamaan Mansessakin ison roolin, Tokkari sanoo.

3

etenija
Tomi Hänninen

Kova pelitahti

Vaikka naisten Superpesis alkaakin miehiä aiemmin ja matkustamista on pyritty vähentämään lohkojaon myötä, pelitahti on silti kova etenkin kärkietenijöiden ja töissä käyvien näkökulmasta.

Joukkueille on merkitty poikkeustilanteesta johtuen joinakin viikkoina jopa kolme ottelua, mikä voi hidastaa ainakin kärkietenijöiden jalkanopeutta.

Tilanteesta hyötyvät varsinkin sellaiset joukkueet, joissa on paljon hyviä etenijöitä.

− Kukaan kärkipelaaja ei jaksa tai todennäköisesti pysy ehjänäkään, jos ottaa maksimikuormituksen kärkietenijänä pelistä toiseen. Materiaalissa pitää olla laajuutta, jotta pystyy jakamaan etenemiskuormaa, Tokkari sanoo.

Kammi-Rahnasto toivoo, ettei kova pelitahti johda loukkaantumisiin. Hän kuitenkin uskoo, että pelaajien innokkuus pelata kattaa hyvin pitkälle myös jaksamisen suhteen.

− Periaatteessa on pieni riski väsymiselle. Toisaalta kaikki ovat valmistelleet pelaajiaan kauden alkuun. Fysiikkavalmentajat ovat varmasti tehneet hyvin työnsä ja pelaajat ovat ohjeita noudattaneet, Kammi-Rahnasto sanoo.

Tokkarin mukaan pelinjohtajilla on kuitenkin iso mietinnän paikka, miten yhdeksikköä peluutetaan peliruuhkan keskellä. Hän arvelee, että taktiikat voivat muuttua jopa pelin sisällä, eikä jatkossa aina luoteta siihen, että kärkietenijä ehtii pesältä toiselle koukkunäpillä.

Myös Antikainen arvelee, että muutoksia pelitapaan saatetaan tehdä kesken pelin.

− Kovat vaihtolyönnit nousevat arvoon, jotta etenijöiden ei tarvitse juosta kaikkia pelejä syöksyen. Toisaalta yksittäisissä peleissä pitää voittaa yksittäisiä tilanteita, eikä ohipeleihin ole varaa, jos haluaa kärkikahinoihin. Siksi tiukoissa peleissä pelitapaa ei varmasti muuteta.

Antikainen myös muistuttaa, että tällä kaudella mitalipeleihin pääsevät ratkotaan paras kolmesta -järjestelmällä. Sen vuoksi joukkueet haluavat varmasti mahdollisimman korkealle sarjataulukossa, jotta voivat valita itselleen mieluisimman vastustajan.

− Paras kolmesta -systeemi on todella raaka. Jos altavastaaja voittaa vieraissa ensimmäisen jakson, niin supervuorossa tai kotiutuslyöntikilpailussa saattaa käydä miten vaan, ja seuraava peli on kuolemanpeli ennakkosuosikille, Antikainen muistuttaa.

4

naisten super yleiso
All Over Press

Yllättäjät?

Naisten Superpesiksen mitalit jaettanee neljän joukkueen kesken, mutta tämän jälkeen alakastissa voidaan nähdä yllätyksiä.

Mielenkiintoisen mausteen runkosarjasijoituksiin tuo lohkojako. Helpoin lohko lienee Jyväskylän Kirittärillä, joka tahkoaa sarjanousijoiden Siilinjärven Pesiksen ja Joensuun Mailan kanssa samassa C-lohkossa.

Tässä lohkossa sarjanousijat tuskin nappaavat Kirittäriltä pisteitä, mutta toisella vahvemmalla joukkueella on mahdollisuus ottaa etulyöntiasema muihin lohkoihin verrattuna, jos se onnistuu napsimaan voitot päävastustajastaan.

− Joensuu on sarjanousijana mielenkiintoinen. He saivat Marinne Roihasta hyvän vahvistuksen ja ovat osin tuntematon porukka. He saavat pelata toista sarjanousijaa vastaan ja voivat olla runkosarjan pieni yllätyskortti. Sieltä voi nousta yllättävänkin korkealle, Tokkari näkee.

Myös Antikainen näkee Joensuun Mailan mielenkiintoisena kanditaattina yllättäjän rooliin.

− Jos heidän projekti lähtee positiivisesti liikkeelle, niin kolmen neljän vuoden päästä heillä voi olla todella hyvä tilanne ja he voivat yltää jopa kärkikahinoihin. Nyt pitää vain saada positiivinen alku.

Puolivälierien parasta kolmesta järjestelmä antaa aiempaa suuremman mahdollisuuden yllättäjille, mutta asiantuntijat eivät silti usko isoihin yllätyksiin. Seinäjoen Maila-Jussit voivat kiusata kärkinelikkoa yksittäisissä peleissä, mutta heidän yltäminen välieriin on monesta asiasta kiinni.

− Ensimmäisen pelin ensimmäinen jakso korostuu entisestään. Pidän kuitenkin jättiyllätyksenä, jos haastajista joku onnistuu neljän joukkoon menemään, Tokkari tiivistää.

5

Pelinjohtaja
Tomi Hänninen

Sääntömuutokset

Pesäpalloliiton johtokunta teki viime syksynä muutamia muutoksia Superpesiksen ja Ykköspesiksen pelisääntöihin tälle kaudelle.

Uudistuksista merkittävin on pelaajien väliinjätön mahdollisuus, sillä jatkossa pelinjohtaja voi halutessaan jättää vapaavalintaisen määrän pelaajia välistä, jos kentällä ei ole etenijöitä.

Yhden pelaajan väliin jättäminen on ollut aiemmin mahdollista miesten Superpesiksessä, mutta tänä kesänä se on laajennettu koskemaan myös naisten Superpesistä sekä miesten että naisten Ykköspesistä.

− Meillä on hyvin tarkat tilastot siitä, millaisia lyöntejä milläkin numerolla lyödään. Olemme tätä useamman vuoden tutkineet ja haluamme, että koppilyöntien osuus pelistä vähenee, urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari sanoo.

Sääntömuutoksen taustalla onkin pelin aktivoiminen.

− Koppilyönnit ovat olleet jopa nousussa, joten haluamme antaa pelinjohtajalle mahdollisuuden peluuttaa haluamallaan tavalla.

Mahdollisuus pelaajien väliin jättämiselle tuo toisaalta myös riskejä pelaajien kehittymisen kannalta. Huotari pitääkin ongelmallisena, jos esimerkiksi Ykköspesiksessä nuoret pelaajat numeroilla 7−9 eivät saa jatkossa vastuuta.

− Ei ole lainkaan hyvä, jos Ykköspesiksessä pelataan vain numeroilla 1−6. Luotamme kuitenkin siihen, että pelinjohtajat huolehtivat pelaajien kehittämisestä.

Pelaajan väliin jättäminen haluttiin kuitenkin laajentaa myös Ykköspesikseen, jotta karsintaotteluissa ei kohtaisi joukkueita, jotka ovat pelanneet eri säännöillä.

Pesäpalloliitto on myös päättänyt, että Superpesiksessä ja Ykköspesiksessä joukkueilla on vain yksi aikalisä ottelua kohden ja kotijoukkueella on mahdollisuus päättää tauon pituudesta 12-20 minuutin välillä. Lisäksi estämiseen ja syöttämiseen liittyviä sääntökohtia on tarkennettu.

6

tuuletus
Tomi Hänninen

Erityisjärjestelyt

Pesäpalloliitto on julkaissut useita erityisohjeita otteluita varten. Ohjeet nojautuvat vahvasti viranomaisilta saatuihin tietoihin, mutta toisaalta liitto on myös antanut omia lajikohtaisia ohjeita aina hien pyyhkimisestä lähtien.

Esimerkiksi perinteinen hutunkeitto jätetään täksi kaudeksi pois, ja sisä- tai ulkovuoron aloittaja valitaan kolikonheitolla, jonka voittaja saa valita joukkueelleen mieleisen aloitusvuoron.

Myös pallokontakteja pyritään välttämään. Esimerkiksi pallopojat käsittelevät pelipalloja vain käsineillä eikä palloa käytetä tuomarilla vuoronvaihdon tai pelaajan väliin jättämisen yhteydessä.

Tuomarien koskemattomuutta ja turvallisuutta on niin ikään pyritty kasvattamaan. Aikaisemmin ainoastaan fyysisen koskemattomuuden rikkominen on ollut rangaistavaa, mutta jatkossa myös tartuntavaaran aiheuttaminen tuomarille ”iholle käyvällä protestoinnilla” tai sylkemisellä voi aiheuttaa suihkukomennuksen.

− Pesäpallossa todennäköisin tapa levittää virusta on pisaratartunnalla niillä hetkillä, kun kohdataan kasvokkain ja huudetaan. Ratkaisimme asian niin, että kun turpakäräjien aikana pelaajilla ja pelinjohtajilla ei ole oikeutta tuomarin alueelle. Ensimmäisestä rikkeestä tulee julkinen huomautus ja seuraavasta tekninen palo, Pesäpalloliiton urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari sanoo Yle Urheilulle.

Liiton ohjeiden mukaan pelaajien on myös käytettävä henkilökohtaista juomapulloa, sylkemistä täytyy välttää ja hiki on pyyhittävä hihalla tai pyyhkeellä. Pesäpalloliitto myös ohjeistaa, että jatkossa kädet desinfioidaan aina ennen ulkovuoroa.

Ohjeistuksessa lisäksi suositellaan, että joukkueet tekevät suunnitelmat esimerkiksi vesisateen varalle, jotta jokaisella pelaajalla on mahdollisuus säilyttää varusteitaan toisista erillään.

Sarja ei katkea koronatartuntaan

Urheilun kuumimpana puheenaiheena korona-aikana on ollut toimenpiteet mahdollisen koronavirustapauksen suhteen. Urheiluyksikön johtaja Huotari kertoo, että jos tartunta todettaisiin nyt, joukkue noudattaisi viranomaisohjeita ja sen jäsenet asetettaisiin karanteeniin.

Tässä tapauksessa sarja ei kuitenkaan katkeaisi joukkueen osalta, vaan pelejä siirrettäisiin toisiin ajankohtiin. Pesäpalloliitto on yhdessä seurojen kanssa kuitenkin myös selvittänyt vaihtoehtoja, joiden mukaan tartuntatapauksessa koko joukkue voisi päästä mahdollisimman nopeasti testeihin, eikä joukkueen tarvitsisi olla kahta viikkoa karanteenissa ennen seuraavia otteluita.

Jos jollakin tai joillakin joukkueilla kuitenkin jäisi pelejä kokonaan pelaamatta koronavirustartuntojen vuoksi, sarjataulukon sijoitukset määritetään toisella tapaa, todennäköisesti pistekeskiarvon perusteella.

Lue myös:

Pesäpallon erikoinen sarjajärjestelmä herättää keskustelua – huippujoukkueet eivät välttämättä kohtaa toisiaan koko kesänä: "Todella hassua"

Tähtipelaaja Janette Lepistö tuli viime kaudella otteluista kotiin yleensä itkien – pesäpalloilijan ajattelu muuttui merkittävällä tavalla tänä keväänä

Superpesiksen huippupelaaja jätti työnsä ja palaa pelikentille: ”Motivaatio on korkeammalla kuin vuosiin”

Porin superjokeri ei ollut uskoa, että kausi alkaa kesäkuussa: ”Aika epätodellinen olo”

Pesäpalloliitto julkaisi miesten ja naisten Superpesiksen otteluohjelmat

Pesäpalloperinne muuttuu koronavirusajan takia: hutunkeittoa ei nähdä tulevalla pesäpallokaudella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme