Lauri Markkaselle annettiin surkea arvosana penkin alle menneestä kaudesta – uusi urheilutoimenjohtaja kehittelee suunnitelmaa kurssin kääntämiseksi

Lauri Markkasen NBA-uran saaminen takaisin raiteilleen on Chicago Bullsin uusitun johtoportaan prioriteettilistan kärjessä.

Lauri Markkasen viime kausi NBA:ssa oli vaikea. Kuva: Getty Images

Lauri Markkasen kolmas vuosi koripallon NBA:ssa ei mennyt suunnitelmien mukaisesti. Samaa voi sanoa myös Chicago Bullsin koko kaudesta. NBA-pelit jatkuvat heinäkuussa 22:n joukkueen voimin, mutta korkein odotuksin sesonkiin lähtenyt härkälauma ei tähän nippuun mahtunut.

Markkaselta toivottiin läpimurtoa liigan tähtipelaajien joukkoon, mutta henkilökohtaisissa tilastoissa tulikin takapakkia. Amerikkalaismedia NBC Chicagon antamat todistukset Bulls-pelaajille on Markkasen kannalta karua luettavaa. Suomalainen sai menneestä kaudesta arvosanan D+, mikä on joukkueen runkopelaajista heikoin.

– Markkasen tehot laskivat jokaisella osa-alueella. Taantuminen tuli ikävään paikkaan monestakin syystä. Bulls tavoitteli pudotuspelipaikkaa, mutta kun yksi joukkueen kulmakivistä epäonnistuikin raikeästi, oli se herätyksen paikka. Markkasella on lisäksi edessään sopimusneuvottelut, ja tämä kausi oli sen kannalta kaukana ihanteellisesta, todetaan NBC:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Markkanen nakutti 50 pelaamassaan ottelussa 14,7 pistettä ja kahmi noin kuusi levypalloa ottelua kohti.

Markkasen nihkeitä suorituksia on laajalti selitetty joukkueen uusitulla hyökkäyssysteemillä, joka vähensi Markkasen pallokosketusten määrää selvästi. Muun muassa Markkasen agentti Mike Lelchitski sanoi Yle Urheilulle toukokuussa, että pelitapa oli suurin syy vaikeaan kauteen.

Osavastuu heikosti sujuneelle kaudelle kuuluu totta kai myös Markkaselle itselleen.

– Markkanen olisi voinut tehdä enemmän ollakseen aktiivisempi osa hyökkäyspeliä. Ohiheitot lähtivät hänen käsistään. Mutta valmennus oli myös voinut hyödyntää häntä paremmin.

Parhaiten Bullsin miehistöstä onnistui Zach Lavine, jolle NBC antoi arvosanaksi A:n, eli täyden kympin. Tulokaspelaaja Coby White pelasi nousujohteisen kauden ja palkittiin joukkueen toiseksi parhaalla arvosanalla B+. Ainoa Markkasen taakse arvostelussa jäänyt oli brassisentteri Cristiano Felicio, joka sai otteistaan D:n.

Lauri Markkanen viime joulukuussa ottelussa Milwaukee Bucksia vastaan. Pallo on Milwaukeen Eric Bledsoella. Kuva: Jonathan Daniel / Getty Images

Nyt Chicagossa pähkäilläänkin, kuinka pitäisi menetellä, jotta Markkasesta saataisiin tulevaisuudessa täysi potentiaali irti.

“Haluamme nähdä parhaan mahdollisen Laurin”

Bullsin joukkueenjohto on koronatauon aikana mennyt suurelta osin uusiksi. Tuore urheilutoimenjohtaja Arturas Karnisovas vakuuttaa, että Markkasen kehityskäyrän saaminen takaisin nousuun on ensisijaisen tärkeää.

– Olemme puhuneet Laurin kanssa jo monta kertaa. Hän on pettynyt menneeseen kauteen, ja odottaa kärsimättömästi, että pääsee takaisin harjoituksiin ja kehittymään, Karnisovas kertoi NBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Karnisovasin puheista on helppo päätellä, että Markkanen kuuluu edelleen joukkeen tärkeimpiin rakennuspalikoihin. 23-vuotiaan laitahyökkääjän taitojen jalostamiseen halutaan panostaa.

– Haluamme nähdä parhaan mahdollisen Laurin ensi kaudella. Sovimme, että se on tavoitteemme. Meillä on korkeat odotukset hänen suhteensa. Ja nyt meillä paljon aikaa tehdä hänestä parempi pelaaja. Aiomme laatia sille suunnitelman.

Aikaa todellakin on. Bulls pelasi edellisen ottelunsa maaliskuussa, ja tauosta on tulossa todella pitkä. Ensi kauden alkamispäivämäärä on vielä hämärän peitossa, mutta kauden odotetaan käynnistyvän joulukuussa. Siinä tapauksessa, Markkaselle ja Bullsille tulisi peräti yhdeksän kuukauden paussi tosipeleistä.

22 NBA-joukkuetta pelaa vielä tämän kauden päätökseen, mutta rannalle jääneet kahdeksan saavat keksiä muuta tekemistä. Karnisovasin toiveissa on, että NBA kehittelisi näille joukkueille jonkinlaisen harjoitusturnauksen.

– Kahdeksan joukkuetta on suuri osa tätä liigaa. NBA:n pitäisi tukea näitä mahdollisimman paljon. Mielestäni ei ole liikaa pyydetty, että saamme kesän aikana järjestettyä harjoituksia ja harjoituspelejä.

NBA-kausi 2019–20 jatkuu 29. heinäkuuta Disney Worldissa Orlandossa. Pudotuspelejä on suunniteltu elokuusta lokakuuhun.

Lue myös: