Mitä tapahtui suomalaisen jalkapallon suurlupaukselle? HJK:n Emmaliina Tulkki löysi apua psykologilta, kun jalkapallo alkoi tuntua väkinäiseltä

HJK:n Emmaliina Tulkki on toipumassa pitkään uraa häirinneen ylirasitustilan seurauksista.

Emmaliina Tulkki valmistui keväällä ylioppilaaksi. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Ulospäin kaikki näytti olevan taas hyvin, kun Emmaliina Tulkki viimeisteli viime kaudella hattutempun kolmannessa ottelussaan HJK:n liigajoukkueessa IK Myrania vastaan. Kesäkuussa hän ratkaisi osumallaan Suomen cupin voiton.

Sisällä kuitenkin myllersi yhä. Edellinen kausi oli mennyt pilalle ylirasitustilan vuoksi. Keskikentällä viihtyvä Tulkki palasi yhden kauden jälkeen Suomeen Ruotsin mestarijoukkue Linköpingistä. Hän pääsi kentille vasta loppukaudesta kasvattajaseuransa Ilveksen paidassa.

– Palautumisen ja itseluottamuksen kanssa oli ongelmia. Futis tuntui väkinäiseltä, enkä nauttinut siitä niin paljoa. En saanut onnistumisista samanlaista iloa kuin ennen, Tulkki kertoo Yle Urheilulle.

Otteluita Tulkille kertyi liigassa lopulta 23 kappaletta, mutta otteet ailahtelivat. Hän kiittelee viime kauden valmentajansa Joonas Rantasen antamaa tukea. Lisäapua Tulkki on saanut vaikeuksiinsa myös urheilupsykologin pakeilta.

– Se on auttanut paljon. Aloin käymään psykologilla ylirasitustilan aikana. Olen saanut sieltä paljon hyviä juttua yleensä ajatteluun, itseluottamuksen kehittämiseen ja jalkapallon ulkopuoliseenkin elämään. Nyt ei tarvitse enää käydä niin usein.

Emmaliina Tulkki siirtyi HJK:n paitaan viime kaudeksi. Kuva: Tomi Hänninen

Opinnot Mäkelänrinteen lukiossa ovat auttaneet Tulkkia saamaan ajatuksia pois jalkapallosta. Tamperelaislähtöinen pelaaja kirjoitti keväällä ylioppilaaksi.

– Tietysti ylirasitustila on vaikuttanut paljon muuhunkin elämään, kun jalkapallo on minulle niin iso osa identiteettiä. Lukion kanssa tuli hieman hoppu, mutta nyt sain sen hoidettua ja olen tyytyväinen tuloksiin, Tulkki kertoo.

Tavoitteena johtaa peliä

Päätös tulla pääkaupunkiin ja HJK:hon on osoittautunut Tulkille hyväksi. Kauden 2018 jälkeen vaihtoehtoina oli myös palata Linköpingiin tai jäädä Ilvekseen.

– Koin, että saan täällä paljon peliaikaa ja tuntumaa takaisin. Juttelimme paljon Linköpingin valmentajan kanssa, mutta päädyimme siihen, että jään Suomeen. Nyt en ole ollut sinne enää yhteyksissä, Tulkki toteaa.

Linköpingissä Tulkki pääsi vain 17-vuotiaana näkemään, mitä jalkapallo on Euroopan huipputasolla. Kausi huipentui Mestarien liigan peleihin ja Ruotsin mestaruuteen. Joukkuekavereita olivat muun muassa Ruotsin maajoukkuetähti Kosovare Asllani sekä Chelseaa nykyisin edustava Magdalena Eriksson.

Tulkki on seurannut viime aikoina paljon juuri Chelseaa, eikä vähiten Erikssonin takia. Ruotsalainen teki johtajaominaisuuksilla nuoreen suomalaiseen suuren vaikutuksen Linköpingissä. Tulkki haluaa olla kentällä itse samanlainen johtaja.

Emmaliina Tulkki on viihtynyt Helsingissä hyvin. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Nuorisomaajoukkueessa kapteenina toiminut Tulkki kertoo olevansa pukukopissa hiljaisempi, mutta kentällä hän pyrkii puhumaan ja ohjaamaan peliä mahdollisimman paljon. Mallia on hyvä ottaa HJK:n kokeneilta pelaajilta Essi Sainiolta ja Linda Ruudulta.

– Tavoitteenani on ottaa isompaa roolia ja johtaa peliä enemmän tällä kaudella. Ehkä muutaman vuoden päästä pystyn kutsumaan kentällä itseäni johtajaksi, Tulkki miettii.

– Olen vähän sellainen tyyppi, että uudessa ympäristössä menee hetki sopeutua. Pienen ajan jälkeen jotenkin puhkean omaan kukkaani.

Haaveet Englannissa

HJK ja Tulkki aloittavat Kansallisen liigan uuden kauden pitkän odotuksen jälkeen lauantaina, kun PK-35 Helsinki vierailee Töölössä. Hallitseva mestari HJK on jälleen yksi suosikeista uuden päävalmentajansa Jonne Kunnaksen johdolla.

– Hän on todella fiksu ja analyyttinen valmentaja, joka on selvästi katsonut paljon pelejä. Häneen pystyy luottamaan, Tulkki arvioi.

– Odotan itseltäni tasaista kautta ja sitä, että pystyisin luottamaan itseeni. Koen, että harjoituskausi on sujunut hyvin, ja toivottavasti kausi alkaa kulkea myös.

Jalkapallo on vahvasti läsnä Tulkin arjessa kentän ulkopuolellakin, sillä hänen kämppiksensä Nea Lehtola pelaa myös HJK:ssa. Otteluita ruoditaan usein kotisohvalla. Linköpingissä se ei ollut mahdollista, sillä Tulkki muutti rohkeasti uuteen ympäristöön yksin.

– Olemme olleet parhaat kaverit jo monta vuotta, joten se on ollut kivaa. On helpompaa, kun ei tarvitse asua yksin.

Emmaliina Tulkki toivoo saavansa otteisiinsa tasaisuutta. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Emmaliina Tulkista tuli keväällä 2015 ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja naisten pääsarjassa. Ilvestä tuolloin valmentanut Maiju Ruotsalainen nosti nuoren lupauksen rohkeasti liigajoukkueen mukaan.

– Pallonhallinnan ja pelin näkemyksen osalta rahkeet riittävät mihin vain. Pitää katsoa kokonaisuutta niin, että mentaaliset ja fyysiset tekijät tulevat hommassa mukana, nykyisin ruotsalaisen Umeå IK:n nuoria valmentava Ruotsalainen arvioi.

Ruotsalaisen mukaan Tulkki on ollut nuoresta asti todella kova harjoittelija. Juuri tinkimättömään työntekoon uskova luonne voi viedä Tulkin pitkälle, jos kaikki palat loksahtavat kohdalleen.

– Emmaliinan potentiaali voi olla ihan missä vain hän uskaltaa kuvitella sen olevan.

Tulkin henkilökohtainen unelmaympäristö jalkapalloilijana löytyisi sumuisilta saarilta. Vielä aika ei kuitenkaan ole kypsä.

– Haluaisin pelata joskus Englannissa. Naisten jalkapallo on nousut siellä niin isoon asemaan. Nyt keskityn kuitenkin tähän päivään ja elän tässä hetkessä.

Lue myös: