Suora

  • Paavo Nurmi Games
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Selvitys: Huippu-urheilulakia ei tarvita – urheilijoiden sosiaaliturvalle ehdotetaan erillistä käsittelyä

Ministeri Lauri Tarastin Opetus- ja kulttuuriministeriölle laatima selvitys julkaistiin tänään keskiviikkona. Sen mukaan huippu-urheilun tarvitsemat muutokset voidaan tehdä liikuntalakiin.

urheilu
Lauri Tarasti
Lauri Tarasti laati selvityksen Opetus- ja kulttuuriministeriölle.AOP

Erilliselle huippu-urheilulaille ei ole tarvetta, päätellään tänään keskiviikkona julkaistussa Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaamassa selvityksessä.

Selvityksen on laatinut ministeri Lauri Tarasti.

Tarastin mukaan erillinen laki olisi monin tavoin pulmallinen. Selvityksessä päädytään johtopäätökseen, että huippu-urheilun asemaa voidaan parantaa ja sen tavoitteita edistää liikuntalakia muuttamalla.

Tarastin tarjoamat muutokset ovat ensinnäkin liikuntalain rahoitusta koskevan pykälän muuttaminen niin, että tekstissä rahapelituottojen rinnalle nostetaan tasa-arvoiseksi myös muut valtion talousarvioon otettavat määrärahat.

Lisäksi Tarasti ehdottaa, että lain mainitsema huippu-urheilun edistäminen määriteltäisiin tarkemmin. Liikuntalaissa mainittaisiin myös, että Suomen olympiakomitean tehtävä on tukea huippu-urheilun tavoitteiden toteutumista.

Tällä hetkellä Olympiakomiteaa ei mainita liikuntalaissa lainkaan.

Tarastin selvitys sai kritiikkiä jo tekovaiheessa, koska siinä ei sinällään käsitellä urheilijoiden sosiaaliturvaa, eläkettä tai vakuutusasioita. Tätä selvityksessä perustellaan sillä, etteivät asiat kuulu Opetus- ja kulttuuriministeriön toimivaltaan.

Sen sijaan Tarasti ehdottaa, että nykyisen hallituksen asettama liikuntapolitiikan koordinaatioelin ottaisi käsitelläkseen moninaiset ongelmat, jotka koskevat eri hallinnon osia.

Lue myös:

Urheiluministeri tilasi selvityksen huippu-urheilulaista, mutta suurin suomalaisia urheilijoita mietityttävä asia jää pimentoon: "Ei kuulu toimeksiantoon"

Urheilijan ammattia ei arvosteta, eläke on olematon, taloudellinen toimeentulo sakkaa – Matti Heikkinen haluaa lain, joka ratkaisee huippu-urheilun ongelmat

Tutkija Kati Lehtonen ei näe tarvetta huippu-urheilulaille ja pitää sitä epämääräisenä: "Kaikki kotiläksyt ovat valmisteluprosessissa jääneet tekemättä"

Suomen jääkiekkoilijoiden pomo tyrmistyi, kun kysely huippu-urheilulain tarpeellisuudesta ei lähtenyt urheilijoiden edustajille: "Kummaksun merkittävästi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat