Suora

  • Urheiluruutu
  • Uupumus oli tuhota Nooralotta Nezirin uran - romahdus opetti hyvinvoinnin merkityksen
  • Urheiluruutu

New Yorkissa asuva Mika Immonen havahtui Manhattanilla aavemaiseen tilanteeseen ja päätti lähteä kaupungista – biljarditähden mukaan USA on pöyristyttävässä tilassa

Yli 20 vuotta New Yorkissa asuneen Mika Immosen mukaan jännitteet ovat kasvaneet Yhdysvalloissa merkittävästi.

biljardi
Mika Immonen yksi poolbiljardin historian menestyneimmistä pelaajista.
Mika Immonen on yksi poolbiljardin historian menestyneimmistä pelaajista. Rolex Dela Pena / EPA

I Am Legend (Olen legenda) on Richard Mathesonin vuonna 1954 ilmestynyt romaani, josta tehty elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2007. Tarinan juoni on, että tappava virus on pyyhkinyt ihmisrodun lähes kokonaan pois maapallolta ja virukselle harvinaisesti immuuni eversiluutnantti Robert Neville pyrkii kehittämään eloonjääneille vastalääkkeen pitääkseen ihmiskunnan hengissä.

Elokuvan tunnetuimmassa kohtauksessa Nevilleä näyttelevä Will Smith metsästää riistaa New Yorkin vilkkaimpiin keskittymiin kuuluvalla Times Squarella, joka on viruksen jäljiltä aavemainen näky: päivittäin satojatuhansia vierailijoita keräävä ikoninen aukio humisee tyhjyyttään.

Kohtaus palasi elävästi biljarditähti Mika Immosen mieleen, kun hän käveli ruokakaupasta Manhattanin Park Avenue Southia kohti kotiaan toukokuussa 2020. Park Avenue South on pieni kaistale Park Avenueta ja normaalisti liikenteeltään yksi vilkkaimmista Manhattanin kaduista, mutta yhtäkkiä Immonen havahtui olevansa yksin.

– Kello oli jotain 18:n ja 19:n välillä, mutta kadulla ei ollut ketään muita kuin minä. Se oli hätkähdyttävä kokemus, Immonen kertoo Yle Urheilulle.

Immonen, 47, vastaa puhelimeen Yhdysvaltain Neitsytsaarilta, jonne hän matkusti 16. toukokuuta päästäkseen pois maailman koronapesäkkeeksi nimetystä New Yorkista.

Will Smith näytteli pääosaa elokuvassa I Am Legend.
Will Smith näytteli pääosaa elokuvassa I Am Legend.©Warner Bros/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Koronaviruspandemia on koetellut kahdeksan miljoonan asukkaan New Yorkia, jossa on rekisteröity yli 200 000 koronatartuntaa. Tilastoissa koronaviruksen on katsottu liittyneen 17 000 kuolintapaukseen.

Tästä on saanut kouriintuntuvan kokemuksen myös Immonen, joka harjoittelee ja pelaa jatkuvasti näytösotteluita Manhattanin maineikkaalla Amsterdam Billiards -pelisalilla.

– Tiedän, että kaksi tyyppiä saliltamme on kuollut koronaan. Niistä kuuleminen pani miettimään asioita, Immonen sanoo.

Korona vei työt

Kun monet alat ovat turvautuneet koronaviruspandemian aikana etätöihin, biljardiammattilaiset eivät ole päässeet nauttimaan kyseisestä luksuksesta. Biljardin kunniagalleriaan vuonna 2014 valitun Immosen tulonhankinta perustuu pääasiassa turnaus- ja näytösotteluihin, jotka loppuivat helmikuussa kuin seinään.

– Ne, joilla oli kämppä muualla tai etätyön mahdollisuus, lähtivät aika nopeasti pois Nykistä. Alkuun tilanne oli kuitenkin vähän epäselvä, joten pyrin vain ottamaan iisisti ja pitämään mielen virkeänä. Ulkona tuli käytyä vain ruokakaupassa, Immonen kertoo.

Kahden kotioloissa vietetyn kuukauden jälkeen Immonen sai tarpeekseen paikallaan olemisesta. Yhdysvaltain Neitsytsaariin kuuluvalla Saint Croix'lla asuva ystävä tarjosi väliaikaista majapaikkaa, eikä Immonen epäröinyt lähteä. Karibianmerellä sijaitsevalla alle 150 000 asukkaan saaristolla on todettu vain 71 tartuntaa.

Seuraavaksi Suomeen?

Vaikka New York alkoi alkuviikosta purkaa tiukkoja koronarajoituksiaan, välitön paluu kotiin ei houkuttele Immosta. Hän pitää todennäköisempänä vaihtoehtona väliaikaista muuttoa Suomeen, josta käsin hän pystyy kiertämään Euroopassa mahdollisesti järjestettäviä turnauksia.

Mika Immonen (oik.) on voittanut muun muassa 9-pallon arvostetuimman turnauksen US Openin vuosina 2008 ja 2009.  Petri Makkosen (vas.) kanssa hän voitti World Cup of Poolin vuonna 2012.
Mika Immonen (oik.) on voittanut muun muassa 9-pallon arvostetuimman turnauksen US Openin vuosina 2008 ja 2009. Petri Makkosen (vas.) kanssa hän voitti World Cup of Poolin vuonna 2012. EPA/ROLEX DELA PENA/ALL OVER PRESS

Immosen mukaan paluu New Yorkiin ei ole itsestäänselvyys. Syy tähän löytyy Yhdysvaltain poliittisesta tilanteesta. Minneapolisissa poliisiväkivallan seurauksena kuolleen George Floydin tapaus on saanut maailmanlaajuista julkisuutta ja nostanut Yhdysvaltain rasismiongelman tapetille.

Ympäri Yhdysvaltoja on järjestetty suuria mielenosoituksia, joissa protestoijat ovat vaatineet loppua rasismille ja poliisiväkivallalle. Viime viikon lopulla New Yorkissa oli voimassa myös hetkellinen ulkonaliikkumiskielto, kun poliisi oli puuttunut mielenosoituksiin voimakeinoin.

Immosen mukaan jännitteet ovat olleet kasvussa viime vuosina, etenkin Donald Trumpin presidenttikauden aikana.

– Väkivallan määrä on eurooppalaiselle ihmiselle vierasta. Levottomuutta esiintyy, koska ihmiset ovat saaneet tarpeekseen. Lisäksi Trump on presidentti, joka vain lisää kahtiajakoa toimillaan ja puheillaan. Se on mielestäni häpeällistä, vuodesta 2000 New Yorkissa asunut ja vuonna 2008 pysyvän oleskeluluvan Yhdysvaltoihin saanut Immonen sanoo.

Immonen korostaa, että alueelliset erot ovat Yhdysvalloissa merkittäviä. Merkittävimmät ongelmat liittyvät kuitenkin hänen mukaansa tulotasoon, koulutukseen ja turvallisuudentunteeseen.

– Kun rahaa menee enemmän ja enemmän niille, joilla on muutenkin paremmat lähtökohdat, se ei ole kestävä tilanne yhteiskunnassa. Tilanne on pöyristyttävä. Jos Yhdysvallat ei panosta kansansa opiskeluun ja turvallisiin oloihin, vaikeuksia on luvassa, Immonen sanoo.

– Trumpin kohdalla en kuitenkaan pidättäisi hengitystä, että näissä asioissa tapahtuisi muutosta parempaan.

Korjaus: Artikkelissa alun perin kerrotut koronaluvut olivat New Yorkin osavaltion, eivät New York Cityn lukemia.

Lue lisää:

Kun aikuisten miesten itkulle ei ollut tulla loppua – kansan snookermestari Jimmy White on häkellyttävä sukupolvikokemus, jota vain harva suomalainen voi ymmärtää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat