Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin

Kuka haastaa HJK:n, kenen näyttäviä maaleja kelpaa katsella? Tässä kaikki, mitä sinun pitää tietää Kansallisen liigan historiallisesta kaudesta

Jalkapallon Kansallinen liiga käynnistyy lauantaina 13. kesäkuuta täydellä viiden ottelun kierroksella. Yle Urheilu listasi mestarisuosikit ja yllättäjät.

jalkapallo

1

Kuvankaappaus HJK:n viimeisestä sarjaottelusta
Yle

Löytyykö HJK:lle haastajaa?

Keväällä kansainvälistäkin mediahuomiota sukupuolineutraalilla nimenvaihdoksellaan kerännyt jalkapallon Kansallinen liiga käynnistyy pitkän odottelun jälkeen lauantaina. ONS ja liigan yleisömagneetti IK Myran saivat jättää korkeimmalle sarjatasolle hyvästit ja tehdä tilaa kahdelle PK-35:lle – PK-35 Vantaalle ja PK-35 Helsingille.

Uudistuksista huolimatta kausi 2020 näyttäisi ainakin asiantuntijoiden mukaan pyörähtävän käyntiin tutussa komennossa, sillä hallitseva mestari HJK lähtee kauteen yhtenä suurimpana mestarisuosikkina.

HJK vei viime vuonna ensimmäisen mestaruutensa 14 vuoteen, kun se varmisti SM-kultamitalit jo syyskuun lopussa. Klubi hävisi liigassa vain yhden ottelun ja eroa hopeamitalisti Honkaan kertyi lopulta kymmenen pistettä.

Täksi kaudeksi Klubi on menettänyt muun muassa maalikuningattarensa Jutta Rantalan, joka suuntasi Ruotsiin, sekä kauden parhaaksi keskikenttäpelaajaksi valitun Ashley Riefnerin.

Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen pitääkin Klubin suurimpana kysymysmerkkinä nimenomaan Rantalan korvaajaa.

– Keskikenttä ja puolustuslinja maalivahdista lähtien on todella laadukas, mutta superhyökkääjä on vielä hakusessa, Miettinen pohtii.

Kapteenistoon kuuluva kokenut Essi Sainio ei ole huolissaan maalinteko-ongelmista.

– Esimerkiksi Hanna Ruohomaa, Wilma Sjöholm, Emmaliina Tulkki ja ehkä jokerina Kaylee Dao, kunhan hän pääsee Suomeen. Uskon, että tällä kaudella maalintekovastuu jakautuu useammalle pelaajalle, mitä en pidä missään nimessä huonona vaihtoehtona. Se vain vaatii muilta pelaajilta uskallusta ottaa vastuuta ja halua tehdä maaleja, Sainio aprikoi Kansallisen liigan avaustilaisuudessa.

HJK:n naisia kaudesta 2016 luotsannut Joonas Rantanen hyppäsi puolestaan Klubi 04:sen peräsimeen, ja vetovastuun naisten liigajoukkueesta otti Jonne Kunnas, joka toimi aiemmin Klubissa talenttivalmentajana.

2

Kups Naiset 2019
Tomi Hänninen

Juhliiko KuPS mestaruutta nyt naisissa?

KuPSin naiset nousivat liigakartalle kaudeksi 2019, kun PK-35 Vantaa joutui luopumaan sarjapaikastaan jäätyään ilman liigalisenssiä. Kauden 2018 päätteeksi Ykköseen pudonneen Kuopion Pallokissojen toiminta siirtyi kauden päätteeksi Kuopion Palloseuran alaisuuteen. KuPS panosti naisiin alusta alkaen, ja myös naisten liigajoukkue pääsi miesten kanssa saman osakeyhtiön alle – ensimmäisenä Suomessa.

Ensimmäinen liigakausi päättyi viidenteen sijaan. Kaudelle 2020 joukkue on kuitenkin vahvistunut, kun esimerkiksi Gentjana Rochin kanssa JyPKissä vaarallisen kaksikon muodostanut Lavdije Begolli saapui Kuopioon.

– Meillä on yksinkertaisesti parempia pelaajia. Viime kaudenkin pelaajat ovat tosi paljon menneet eteenpäin. Meillä on kokonaisuudessaan laaja hyvä rinki, muutamien pelaajien poissaolot eivät näy pelissä. Se on varmasti suurin ero, että laajuutta ja laatua on enemmän, joukkueen päävalmentaja Ollipekka Ojala luonnehtii.

Joukkue on kuitenkin kokenut pieniä takaiskuja. Polvivammasta jo kertaalleen kuntounut Paula Auvinen loukkasi polvensa uudelleen ja joutuu leikkauksen jälkeen pysymään pitkään poissa. Pitkäaikaistoipilas on niin ikään ONS:ista saapunut Emma Peuhkurinen. Yhdysvaltalaispuolustaja Mckenzie Grossman on kärsinyt pienistä vammoista läpi talven.

Suurin menetys oli kuitenkin yhdysvaltalaisvahvistus Kaelyn Korten lähtö aivan kauden kynnyksellä.

– Kaelyn oli ja olisi ollut meille erittäin laadukas vahvistus ja laatupelaaja, mutta harmillisesti palautumiseen ja yöuneet liittyvät ongelmat ja terveysongelmat kasaantuivat niin pahoiksi, että päätimme yhteisymmärryksessä, että hän lähtee kotiin palautumaan ja voidaan sitten tulevaisuudessa katsoa, mikä on tilanne esimerkiksi ensi kautta ajatellen. Se oli iso ja harmillinen menetys, Ojala myöntää.

Kuopiolaiset aikovat kuitenkin taistella mestaruudesta tosissaan aina avausottelusta TPS:ää vastaan lähtien.

– Turha lähteä mitään neljättä sijaa tavoittelemaan. Mitali on varmasti iso tavoite, mitä kirkkaampi, sen parempi. Yritämme lyödä ittemme sinne HJK:n ja Åland Unitedin sekaan mestaruuskamppailuun, Ojala linjaa.

Myös Marianne Miettinen nostaa kahdella edelliskaudella pronssille yltäneet ahvenanmaalaiset mukaan Klubin kenties suurimmiksi haastajiksi.

– Åland Unitedin joukkue pysynyt jopa yllättävän hyvin kasassa, heillä on usein aika paljon vaihtuvuutta vuosittain, Miettinen huomauttaa. Åland Unitedin, KuPSin ja HJK:n lisäksi Miettinen nostaa mitalisuosikkeihin viime kauden hopeajoukkue Hongan.

3

TiPS touko 2019

Kenestä on yllättäjäksi?

Tikkurilan Palloseura hävisi viime syksynä pronssitaiston aivan viime hetkillä Åland Unitedille. Tälle kaudelle vantaalaiset ovat saaneet uuden päävalmentajan, kun muun muassa PK-35 Vantaata luotsannut Pauliina Miettinen palasi liigavalmentajaksi.

– TiPS tulee olemaan todella vaikea joukkue voitettavaksi. Paden (Miettinen) joukkueet yleensä ovat olleet kovia tekemään töitä. Heidän fyysinen harjoittelunsa on ollut talvi- ja kevätkaudella kovaa. Joukkue on varmasti hyvin juoksuvoimainen ja siellä on myös paljon taitoa. Täytyy nostaa myös TiPS mukaan mitalitaistoon, Marianne Miettinen pohtii.

Tikkurilan Palloseurassa pelaa lukuisia nuorten maajoukkuepelaajia. Miettinen nostaa alle 19-vuotiaiden maajoukkueen Oona Sirenin sarjan mielenkiintoisimpien pelaajien joukkoon.

– Hän on erinomaisen hyvä kuljettamaan palloa, suojaamaan, rakentamaan tilanteita pelikavereille ja myös vahva puolustuspelissä. Jos hän on pystynyt vielä kehittymään siinä, että on itse uhka eli pystyy laukomaan kauempaa, on hän tosi vaarallinen pelaaja, Miettinen luonnehtii.

Pääkaupunkiseutu saa kuitenkin haastajia myös Ahvenanmaan ja Kuopion ulkopuolelta. Tampereen Ilves jäi viime vuonna runkosarjassa kahdeksanneksi, mutta Miettinen arvelee tamperelaisten hyötyneen koronatauosta kenties muita enemmän.

Mika Lahtinen otti syksyllä valmentajapestin vastaan ja on saanut sen jälkeen tehdä rauhassa duunia. Ilvekselle korona-ajan lisäharjoittelumahdollisuus on voinut jopa kääntyä positiiviseksi. Siellä on monia lahjakkaita, potentiaalisia nuoria pelaajia.

Nuorten maajoukkueen Tuuli Enkkilä toimi vuoden 2018 Uruguayn alle 17-vuotiaiden MM-turnauksessa joukkueen kapteenina ja nykyisessä alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa pelaa myös Jenni Kantanen. Vuotta vanhempi Roosa Tuominen palkittiin puolestaan viime kaudella sarjan tulokkaana. Tuominen teki sarjassa Jutta Rantalan jälkeen toiseksi eniten maaleja, yhteensä 15 osumaa.

4

PK-35 Vantaa
AOP

Kaksi PK-35:ttä, mitä ihmettä?

Kansalliseen liigaan nousi täksi kaudeksi kaksi lähes samannimistä joukkuetta: PK-35 Vantaa sekä PK-35 (Helsinki). Sarjanousijat lähtevät sarjaan kuitenkin hyvin erilaisista lähtökohdista: toinen debytoi liigassa ja toinen on hallinnut suomalaista naisjalkapalloa läpi 2010-luvun.

Alunperin Viipurissa perustettu seura muutti sotien jälkeen Helsinkiin ja 1960-luvulla toiminta kohdistui etenkin Pihlajamäkeen ja myöhemmin myös Pukinmäkeen. Naisten jalkapallotoiminta alkoi seurassa 1970-luvun lopulla.

PK-35 Vantaan taival alkoi puolestaan kauden 2008 jälkeen, kun PK-35:n edustusjoukkueet eriytyivät emoseurasta ja muuttivat Vantaalle. Naisten joukkue nousi heti kauden 2009 päätteeksi liigaan ja vuotta myöhemmin juhli sarjanousijana myös mestaruutta. Sitä seurasi menestysputki, jonka aikana PK-35 Vantaa voitti Suomen mestaruuden seitsemän kertaa. Hopealle se jäi kahdesti.

Talousongelmien takia seura jäi kuitenkin viime kaudella ilman liigalisenssiä ja haki vauhtia Ykkösestä. Marianne Miettinen uskoo kuitenkin, että PK-35 Vantaa voi parhaimmillaan haastaa mitalisuosikit.

– Siellä on sama runko ja sama valmennustrio pysynyt pitkään. Heillä on hyvin vahva oma pelitapa. Varmasti he voivat yllättää tänä vuonna, siellä on kuitenkin niin kokeneita pelaajia, muun muassa kapteeni Sanna Saarinen, joka pystyy hilaamaan joukkuetta voittamaan otteluita, Miettinen huomauttaa.

Edustusjoukkueiden eriytymisestä huolimatta myös Helsingin puolelle jäi aikuisten edustustoimintaa ja naisten joukkue pelasi ensin Kolmosessa. Seuran junioritoiminnassa on tehty paljon töitä, ja etenkin B-tyttöjen joukkue on menestynyt viime vuosina. Nyt Helsingin puolella pelaava PK-35 debytoikin ensimmäistä kertaa liigassa.

Marianne Miettinen uskoo, että sarjanousijan kausi ei ole helppo.

– Nousijajoukkueen kevät voi olla haasteellinen, että tottuu siihen vaatimustasoon. En lähde ketään etukäteen leimaamaan, mutta joukkue saa kovasti tehdä töitä jokaisen pisteen eteen.

Sarjanousijan lisäksi Miettinen povaa haastavaa kautta myös kokeneita pelaajia menettäneelle JyPKille. Jyväskyläläiset menettivät Kuopioon esimerkiksi Lavjide Begollin.

– Joukkue rakentuu aika paljon aika nuorien pelaajien varaan tällä hetkellä. Varmasti he joutuvat taistelemaan joka ikisestä pisteestä joka ikisessä pelissä. ** **

Mielenkiintoinen vahvistus on Italiasta palaava Henna Honkanen, joka iski jyväskyläläisille viime kaudella 12 osumaa. Honkanen siirtyi viime kauden päätteeksi Serie A-seura Pink Bariin, mutta JyPK tiedotti hyökkääjän paluusta toukokuun lopulla.

Tositoimiin Honkanen päässee heinäkuussa. Pelaamisen lisäksi kokenut hyökkääjä nähdään myös valmennuspuolella.

– Hän on fysioterapeutti koulutukseltaan ja hoitanut aikaisemmin jo esimerkiksi urheilulukion aamuharjoituksissa fyysistä puolta. Hän on varsinkin B-tyttöjen puolella, mutta myös edustusjoukkueen mukana. Varmasti kun hän pääsee vielä pelikuntoon, on hän tosi tärkeä pelaaja JyPKille ja myös voittojen takuunainen, Miettinen paljastaa.

5

Gentjana Rochi

Keitä kannattaa seurata?

Kansallisesta liigasta löytyy tukku mielenkiintoisia pelaajia. Marianne Miettinen kehottaa kääntämään katseet Kuopioon, mikäli nauttii näyttävistä yksilösuorituksista.

Gentjana Rochi on sellainen väriläiskä, joka pystyy myös ratkomaan yksittäin pelejä. Hän on hyvin vahva persoona, eikä hänellä ole ihan sellainen perus skandinaavinen tyyli pelata jalkapalloa. Hän on hyvin tekninen pelaaja, joka tekee näyttäviä maaleja ja suorituksia.

Yksi sarjan mielenkiintoisimmista pelaajista löytyy hallitsevan mestarin riveistä. Essi Sainion tarina lienee monelle jalkapallon ystävälle tuttu, sillä hän debytoi ensimmäisenä suomalaisnaisena tällöin kenties maailman kovatasoisimmassa naisten jalkapallosarjassa, Saksan Bundesliigassa jo vuonna 2006. Saksan mestaruutta Sainio juhli Turbine Postdamin kanssa 2009. Sittemmin Suomen maajoukkueessakin pelanneen Sainion tie vei Saksan kenttien lisäksi Ruotsiin.

Sainio oli pari vuotta poissa pelikentiltä sairastuttuaan syömishäiriöön ja masennukseen, mutta palasi huipulle 2015 liittyessään HJK:n vahvuuteen. Hän on edustanut helsinkiläisjoukkuetta siitä lähtien – ja kehittynyt vuosi vuodelta.

– Essi Sainio tuntuu joka vuosi pelaavan uutta kevättään. Hän pystyy teoillaan nostamaan joukkueen peli-ilmettä ja intensiivisyyttä ja on kova tekemään työtä molempiin suuntiin. Vaikka hänellä on 33 vuotta mittarissa, menee hän edelleen eteenpäin joka ikinen päivä, Miettinen päättää.

Jalkapallon Kansallinen liiga käynnistyy tänään lauantaina. Kausi pelataan 18 ottelukierroksen kaksinkertaisena sarjana. Kansallisen liigan päätöskierros pelataan näillä näkymin 7. marraskuuta.

Lue myös:

Mitä tapahtui suomalaisen jalkapallon suurlupaukselle? HJK:n Emmaliina Tulkki löysi apua psykologilta, kun jalkapallo alkoi tuntua väkinäiseltä

Voisiko naisten jalkapallosta tulla Suomen suosituin laji? Heidi Pihlaja haluaa nostaa liigan huipulle, mutta ilman törkykatsomoa ja typeriä filmauksia

Hyvinkään ammuskelu murskasi unelman ammattilaisuudesta, eikä Heidi Foxell kyennyt katsomaan jalkapalloa vuosiin – yksi kohtaaminen toi hänet takaisin rakkaan lajin pariin

Kansallisen Liigan otteluohjelma julkaistu – kausi alkaa 13. kesäkuuta viidellä paikkakunnalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme