1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Naisten Superpesiksen yleisömagneetti on yhä tuskissaan, hallituksen linjaus ei tuonut toivottua tulosta: "Emme pysty ottamaan enempää ihmisiä sisään"

Seuran toiminnanjohtajan mukaan etäisyysrajoituksen takia Porin pesäpallostadionille ei sovi yli 500 katsojaa, vaikka hallitus sen sallisi.

Pesäkarhujen yleisökeskiarvo on selvästi naisten Superpesiksen suurin. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Naisten superpesisseura Porin Pesäkarhuissa seurattiin torstaina herkeämättä hallituksen tiedotustilaisuutta yleisötapahtumien katsojarajoitusten muutoksista. Heinäkuun alusta lähtien urheilukatsomoihin saa ottaa yli 500 henkilöä. Päätös ei kuitenkaan porilaisseuraa miellyttänyt.

– Tällä hetkellä on ikävä todeta Porin pesäpallostadion osalta, että nämä rajoituksenpurut eivät meitä auta. Suurin syy siihen on, että etäisyysrajoitukset kuitenkin pysyvät samoina, Yle Urheilun puhelimitse tavoittama seuran toiminnanjohtaja Satu Kojola harmittelee.

Porin pesäpallostadionilla on toiminnanjohtajan mukaan 1 600 istumapaikkaa. Yleisöennätys on tehty vuonna 2010, kun samaisella stadionilla oli 3 735 katsojaa naisten Superpesis-ottelussa Pesäkarhut–Kirittäret, joten lisäkatsomomahdollisuuskin on. Kojolan mukaan ongelma on siinä, että kuppipaikoilla etäisyysrajoitusten noudattaminen on hankalaa.

– Katsojien välillä pitää olla 1–2 metrin etäisyys, eikä meillä ole enempää istumapaikkoja. Vaikka saisimme lohkottua ja tehtyä suojavälit, niin se ei auta meitä siinä mielessä, kun meillä on 1 600 istumapaikkaa siellä, Kojola sanoo.

Pesäkarhut toivoi, että myös etäisyysrajoituksia olisi lievennetty. Nyt turvaväleistä on Kojolan mukaan huolehdittu niin, että katsojia istuu joka kolmannella istuimella.

– Olisimme pystyneet ottamaan enemmän yleisöä, jos olisimme voineet jättää väliin esimerkiksi vain yhden istuimen. Tämä etäisyysrajoite tekee meillä nyt sen, että emme pysty ottamaan enempää ihmisiä sisään.

Kojola toivoo, että koronatartuntojen määrä kehittyy suotuisaan suuntaan, jolloin etäisyysrajoituksiakin voitaisiin ehkä muuttaa. Yhden kuppi-istuimen eli noin puolen metrin turvavälin vaatiminen olisi seuralle iloinen uutinen.

Kausi tuo isoja taloudellisia haasteita

Pesäkarhujen katsojamäärät ovat naisten Superpesiksessä omaa luokkaansa. Viime kaudella katsojakeskiarvo oli Porissa Kojolan mukaan hieman yli 1 300. Toiseksi eniten katsomoon haalii väkeä viime kauden mestari Jyväskylän Kirittäret, ja sekin keskimäärin reilut 700 katsojaa.

Kun katsojamäärät jäävät etäisyysrajoituksen vuoksi maksimissaan 500:aan, on sillä taloudellisestikin iso vaikutus seuralle, joka on tottunut lähes kolminkertaisiin yleisömääriin.

– Kyllä puhutaan aika isoista summista. Siitä 500:sta pitää vielä vähentää pois talkoolaiset, jotka ovat tapahtumaa järjestämässä, että ei niitä maksavia katsojia ole kuitenkaan sitä 500:aa.

Toiminnanjohtaja kertoo, että laskelmia tulonmenetyksistä on tehty. Niitä on kuitenkin hänen mukaansa niin monta erilaista skenaariota, ettei hän uskalla valottaa tarkempia lukuja. Suurta taloudellista vaikutusta on myös kausikorttimyynnillä. Seura ehti jo myydä yli 500 kausikorttia, ja nyt se on lunastanut niitä eri tavoin pois tämän kauden käytöstä.

– Pitkään pohdimme, mikä olisi huonoista vaihtoehdoista kausikortin ostaneille paras. Meillä oli kolme vaihtoehtoa. Yksi oli, että voi pyytää rahat takaisin, toinen se, että voi siirtää seuraavalle kaudelle ja kolmas niin sanottu kannatuspaketti, että voi jättää kausikorttirahat seuralle ja ostaa sitten ensi vuonna ihan uuden kortin, Kojola sanoo.

Kojolan mukaan suurin osa siirsi kausikorttinsa ensi kauteen, ja hänen karkean arvionsa mukaan kolmannes pyysi rahojen palautusta.

Vaikka osa kausikorttirahoista jääkin nyt seuran käyttöön, on selvää, että tilanne on hankala myös tulevaisuudessa. Siitäkin huolimatta, että Pesäkarhut pystyi Kojolan mukaan pitämään kaikki palkalliset työntekijänsä koko korona-ajan töissä eikä toimintoja ole tarvinnut supistaa.

– Todettava se on, että ei tästä kaudesta kuivin jaloin selvitä, vaikka pelattaisiin ihan loppuun saakka.

Lue myös:

Heinäkuussa urheilutapahtumiin pääsee yli 500 ihmistä: Suomen mestarijoukkueen pomolta mielenkiintoinen näkemys – "Päättäjille ei saa tulla kuvaa, että kaikki on hyvin"

Veikkausliigan sarjanousija on myynyt "liikaa kausikortteja" – kaikki eivät mahdu katsomoon, vaikka hallitus lievensi yleisörajoituksia