Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Miljoonien sponsorisopimuksen tehnyt hiihtotähti Johannes Kläbo kertoo kiinnostuneensa sijoittamisesta: "Olen todella kaukana hyvästä, mutta opettelen sitä"

Maastohiihtäjä Johannes Hösflot Kläbo tavoittelee tulevalta kaudelta MM-mitaleita. Matkalla menestykseen auttaa uran suurin sponsorisopimus.

hiihto
Hiihtäjä Johannes Hösflot Kläbo
Hiihtäjä Johannes Hösflot Kläbolle tärkeintä on kehittyä uralla ja ihmisenä parhaaksi versioksi itsestään.Imago Sport/AOP

Norjalainen hiihdon supertähti Johannes Hösflot Kläbo, 23, solmi kesäkuun alussa yhteistyösopimuksen halpabensiiniyhtiö Uno-X:n kanssa. Viisivuotinen sopimus on mediatietojen mukaan arvoltaan lähes 2,5 miljoonaa euroa eli puoli miljoonaa euroa vuodelta.

Sopimus oli Kläbon uran suurin tähän saakka (siirryt toiseen palveluun).

Torstaina Suomen Hiihtoliitto julkisti Kläbon osallistuvan tammikuussa Helsingin olympiastadionilla järjestettävään uuteen sprinttikilpailuun. Videoyhteydellä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Kläbo kertoi tuoreita kuulumisiaan Yle Urheilulle.

Kläbo sanoi, että uusi sponsorisopimus on hänelle tärkeä. Sopimus tuo turvaa tulevaisuuteen, joten Kläbo saa nyt keskittyä vain ja ainoastaan urheiluun. Lisäksi hän pääsee harjoittelemaan Uno-X:n pyöräilytiimin kanssa, johon kuuluu muun muassa Kläboa vuoden nuorempi, lupaava Erlend Blikra.

Kaiken tämän ansiosta Kläbo uskoo olevansa tulevaisuudessa parempi hiihtäjä.

– Pyöräily on minulle uusi tapa tehdä asioita ja minulle on tärkeää kokeilla uusia tapoja. Saan mahdollisuuden oppia yksiltä parhaista pyöräilijöistä, joita meillä on Norjassa. Toivon myös, että pystyn antamaan heille jotain takaisin. Olen itse todella tarkka yksityiskohdista ja siinä, mikä on tärkeää, jotta voi tulla paremmaksi ihmiseksi, Kläbo kertoi.

Kläbo on tällä hetkellä hiihtomaailman sprinttikuningas, joten nuorukaiselle kertyy rahaa paitsi sponsorisopimuksista, myös kilpailupalkinnoista.

Viime vuonna huippuhiihtäjä osti oman kodin hänelle ja tyttöystävälleen ja muutti pois lapsuuden kodistaan.

Johannes Hösflot Kläbo
Kläbo on voittanut sprintticupin neljänä viime vuonna. Maailmancupin kokonaiskilpailun hän on vienyt kahdesti, vuosina 2018 ja 2019.EPA

Kun Kläbo kuulee, että Suomessa yhä nuoremmat ovat kiinnostuneita sijoittamisesta, hän kertoo myös itse innostuneensa aiheesta. Kläbo kertoo opiskelevansa Trondheimissa taloustiedettä. Vain muutama viikko sitten hiihtotähti kävi tenteissä, joista yksi käsitteli sijoittamista ja taloutta.

– Olen todella kiinnostunut sijoittamisesta. Olen todella kaukana hyvästä, mutta opettelen sitä. Kun joskus lopetan hiihtämisen, haluan, että minulla on toinen työ. Minusta sijoittaminen on siistiä, koska siinä pystyy oppimaan paitsi sen, mitä omilla rahoilla pitäisi tehdä, mutta saa myös näkökulmia siihen, mitä maailmassa tapahtuu ja mikä on tärkeää nyt tai vuoden päästä.

Sitä Kläbo ei paljasta, kuinka merkittävä sopimus hänellä on tammikuisesta Helsinki Ski Weeksistä. Joka tapauksessa norjalaisen rooli on suurempi kuin vain kisata Helsingissä, sillä Kläbo osallistuu myös tapahtuman markkinointiin.

Kläbo haluaa tehdä hiihdosta maailmanlaajuisesti suuremman lajin kuin mitä se nyt on. Hän moittii lajipiirejä siitä, että liian pitkään tapahtumia on tyydytty järjestämään samalla tavalla ajattelematta tulevaisuutta ja sitä, mikä ihmisiä voisi kiinnostaa vuosien päästä.

– Ski Weeksissä tärkein asia on minusta, että tapahtuma on hyvä asia lajillemme. Minulle raha ei ole tärkeintä, vaan minulla on isompia tavoitteita. Minusta Helsinki Ski Weeks on yksi askel oikeaan suuntaan, kun yritämme tehdä lajista isomman.

Tavoitteena mitalit MM-kisoissa

Arvokisattoman vuoden jälkeen hiihdossa kilpaillaan taas ensi vuonna MM-kisoissa, jos koronatilanne sen sallii. Arvokisat on tarkoitus järjestää helmi-maaliskuussa Saksan Oberstdorfissa.

MM-kisoissa menestyminen ja mitalien nappaaminen on Kläbon ainoa tavoite tulevalle kaudelle.

Arvokisojen ohella norjalaiselle on kuitenkin tärkeää kiertää maailmancupia. Helsinki Ski Weeks järjestetään tammikuussa Lahden ja Falunin maailmancupin kilpailujen välissä. Vaikka kilpailuja tulee hieman yli viikkoon kolmella eri paikkakunnalla, Kläbo vakuuttaa olevansa mukana kaikissa mainituissa kolmessa kisassa.

– Siinä tulee monta kilpailua ja se viikko on matkustamista, mutta uskon, että se on varmasti sen arvoista.

Johannes Hösflot Kläbo palkintokorokkeella Seefeldin MM-kisoissa 2019.
23-vuotias Kläbo on saavuttanut urallaan jo kolme kultaa niin olympialaisista kuin MM-kisoistakin. Nyt hän keskittyy treenaamaan mahdollisimman järkevästi, jotta voi lyödä tulevalla kaudella kampoihin viime kauden maailmancup-voittajalle Aleksandr Bolshunoville. Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Valmistautuminen tulevaan kauteen on ollut aiemmista kausista poikkeavaa koronaviruspandemian vuoksi. Kläbolla suunnitelmissa oli lähteä korkean paikan leirille kesällä, mutta se suunnitelma lensi roskakoriin.

Tällä viikolla Kläbo palasi Trondheimiin, jossa ohjelmassa on rullahiihtoa ja juoksemista, joka ei kuulu norjalaisen suosikkeihin. Vielä viime viikolla huippuhiihtäjä harjoitteli Trondheimista etelään, Sognefjellhyttassa, jossa hiihtotunteja kertyi viisi päivässä.

Koronatilanteessa on ollut myös hyviä puolia. Kläbon voimatreenit pidettiin kuluvalla viikolla videopuhelun kautta. Tapaa hän kehui hyvin onnistuneeksi.

– Yksi siisteimmistä asioista on, että monet yritykset ja me muut käytämme nyt erilaisia välineitä kommunikointiin ja isojakin päätöksiä tehdään etäyhteydellä.

Kläbo toivoo keskitettyjä maailmancup-kisoja

Kansainvälisen hiihtoliiton FISin sivuille on jo ilmestynyt tulevan kauden maailmancup-ohjelma, mutta koronatilanne voi luonnollisesti muuttaa suunnitelmia kesän ja syksyn aikana.

Kläbo sanoo, ettei ole millään tavalla peloissaan matkustamisesta ja ympäri maailmaa kilpailemisesta, ainakaan vielä, sillä kauden aloitus on kuukausien päässä.

Hiihtäjän mielestä virustilanteen kehittymistä täytyy kuitenkin tarkkailla jatkuvasti. Kläbo uskoo FISin haluavan varmistaa, että ainakin MM-kisat päästään pitämään, mikä voi vaikuttaa maailmancupin ohjelmaan.

Kläbon mielestä tulevan kauden aikana kilpailijoiden pitäisi pysyä aiempaa pidempään samassa paikassa, jotta matkustelua ei tässä maailman tilanteessa tule niin paljon kuin aiemmin. Hän ehdottaa, että yhdellä paikkakunnalla voitaisiin esimerkiksi pitää useampia kilpailuja, jotta kisapaikka ei vaihdu joka viikonloppu.

Maailmancupin on tarkoitus alkaa tuttuun tapaan marraskuun lopussa Rukalta.

Lue myös:

Kova kiinnitys: hiihdon supertähti Kläbo kilpailee tammikuussa Olympiastadionilla uudessa sprinttitapahtumassa

Epätasaisuus jäi harmittamaan – Kläbo haluaa takaisin sprinttimaajoukkueeseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat