Yle Urheilun asiantuntija nosti esiin hätkähdyttävän faktan Kristian Pullin SE-hypystä: "Se kuvaa sitä, miten kovasta tuloksesta nyt puhutaan"

Pullin pituushypyn tuore Suomen ennätys 827 olisi riittänyt parina viime vuotena Euroopan tilaston kakkoseksi.

Kristian Pulli hätyytteli omaa ennätystään jo viime vuoden Ruotsi-ottelussa, mutta nyt kertahypyllä uusiksi meni Suomen ennätyskin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Koronakevään jälkeen suomalainen yleisurheilu on käynnistynyt komealla tavalla. Hienojen tulosten jatkoksi pituushyppääjä Kristian Pulli hyppäsi torstaina Espoon Leppävaarassa historiaan Tommi Evilän Suomen ennätyksen, ja uusi ennätys kirjataan nyt lukemiin 827. Itse tulos ei yllättänyt Yle Urheilun yleisurheiluasiantuntijaa Jarkko Finniä, mutta ajankohta kylläkin.

– Pullin valtava potentiaali ja hurja fysiikka on ollut tiedossa jo useamman vuoden. Mutta kyllä se, että hyppää ensimmäisellä hypyllä noin rajun ennätysparannuksen ja Suomen ennätyksen, niin onhan se aika ainutlaatuista kaiken kaikkiaan. En ihan moista muista yleisurheilun parista, Finni tuumasi suomenennätyshypystä.

Suomen ennätyksen tuottanut tulos syntyi kisan avauskierroksella ja oli 25-vuotiaan kilpailukauden ensimmäinen hyppy. Finni tietää, että Pullin harjoituskausi on sujunut hyvin, mutta muistutti, että tällaisiin tuloksiin ei yhden vuoden työllä päästä.

– Kristianilla on ollut fyysisesti edellytykset hypätä pitkälle, mutta haaste on ollut monestikin tekniikka ja tekniikan varmuus. Nyt ovat varmasti palaset loksahtaneet kohdilleen fysiikan ja tekniikan yhdistymisessä.

Pulli kertoi Yle Urheilulle, että hän on tehnyt ison tekniikkamuutoksen. Kun mies on aiemmin saksannut kaksi ja puoli kertaa, tälle kaudelle sitä on lisätty kolmeen ja puoleen.

Yleisurheilijoilla mainio kauden alku

Pullin supersuoritus ei ole lyhyen yleisurheilukauden ainoa. Suomen ennätyksiä ovat tällä kaudella ehtineet tehdä jo Krista Tervo moukarissa, Oskari Mörö ja Nooralotta Neziri harvemmin kilpaillulla 200 metrin aitamatkalla sekä Tuukka Huuskola 150 metrillä. Lisäksi muiden muassa Annimari Korte ja Topi Raitanen ovat juosseet lähelle omia ennätyksiään. Finni sanoo, että kaikkia onnistuneita urheilijoita yhdistää terve harjoituskausi.

– Jokaisella on oma tarinansa, myös kevään osalta, mutta kyllä näitä kaikkia urheilijoita yhdistää paitsi aiempien vuosien kova työ ja hyvällä tasolla oleminen, myös täysin terveenä oleminen, Finni toteaa.

Kristian Pullin lisäksi myös moukarinheittäjä Krista Tervo on parantanut Suomen ennätystä tällä kaudella. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Todella harva hyvin nyt kauden alussa menestynyt urheilija kilpaili hallikaudella. Mörö ja Korte juoksivat yhdet kilpailut, mutta Raitanen, Pulli ja Tervo eivät hallissa kilpailleet.

Lisäksi Finni muistuttaa, että kärkiurheilijoilla koronaviruspandemia ei juurikaan harjoitusoloihin vaikuttanut, vaan he pystyivät treenaamaan hyvissä halliolosuhteissa. Pulli ja Korte harjoittelivat keväällä huippuolosuhteissa Yhdysvaltojen Floridassa. Kärjen takana tilanne oli haastavampi.

Finni arvelee, että oma roolinsa on myös sillä, ettei arvokisojen tulosrajojen rikkomisesta ole nyt lainkaan paineita, mikä vapauttaa kilpailemista.

– Kevään aikana yleisurheilijoilla syntyi kauhea nälkä kilpailemiseen, koska se meinattiin viedä heiltä pois. Heillä oli jo toukokuussa sellaista lähtökuopissa tonkimista, että koska pääsisi kilpailuihin ja kilpailunälkä tuntui olevan tosi korkealla. Se näkyy myös tuloksina.

Rahkeita on muihinkin ennätyksiin

Pullin SE-tulos paransi miehen omaa, vuonna 2017 Espanjassa korkeassa ilmanalassa hypättyä 807:n tulosta 20 senttimetriä. Ennätyshyppyyn Pulli otti lentävän 14 askeleen vauhdin, kun täysi vauhti on miehellä 18 askelta. Finnin mukaan Pulli on fysiikkansakin vuoksi hyvä kiihdyttäjä, joka saa lyhyellä vauhdilla kovan lankulletulonopeuden. Hän on juossut 100 metriä parhaimmillaan aikaan 10,63 ja tehnyt kolmiloikassa yli 16-metrisen tuloksen.

– Kristian on aiemminkin säväyttänyt lyhyellä vauhdilla ja on tosi hyvä niissä. Mutta yleisesti ottaen, kun vauhtia pidennetään kilpailukauden aikana, tulee valmius ponnistaa vielä kovemmista vauhdeista ja myös ponnistusrytmi osuu kohdalleen, niin yleensä se kyllä vielä parantaa tuloksia.

Kristian Pullin SE-suorituksesta tekee ainutlaatuisen se, että hän hyppäsi sen kauden ensimmäisessä kisahypyssään. Kuva: Tapio Nevalainen / SUL

Paljon Pullin nykyisestä tuloskunnosta kertoo Finnin tietämä tilasto.

– Jos katsoo kahta edellistä vuotta, niin tuolla tuloksella kauden jälkeen olisi oltu Euroopan tilaston kakkonen. Se kuvaa sitä, miten kovasta tuloksesta nyt puhutaan.

Mihin Pullin rahkeet sitten riittävät?

– Hyvä maalitaulu voisi olla Pohjoismaiden ennätys, Michel Tornéuksen 844, kun nyt kerran Suomen ennätys rikkoontui. Nyt oli hyvät olosuhteet ja lämmin päivä, ja sen se tulee tarvitsemaan jatkossakin. Kun vire, keli ja kaikki osuu kohdilleen, niin Pohjoismaiden ennätyskin syntyy, Finni uskoo.

Lue myös: